Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Υποτροφίες μόνο για χρηματοοικονομικά μεταπτυχιακά και μόνο σε Αθήνα-Θεσ/νίκη: Αποκλείει τα περιφερειακά πανεπιστήμια (και το ΤΕΙ ΑΜΘ) το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών



Σε μια πρωτοφανή για τα ακαδημαϊκά δεδομένα κίνηση προχώρησε πρόσφατα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, όπως αναφέρει το xanthipress.gr. Οι υποτροφίες που προκήρυξε για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά αφορούν αποκλειστικά και μόνο για προγράμματα πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μόνο για γνωστικά αντικείμενα χρηματοοικονομικών σπουδών που στη συνέχεια θα απορροφηθούν, με βάση της προκήρυξη των υποτροφιών, από την Εθνική Τράπεζα.
Πρακτικά το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών τη φετινή χρονιά απέκλεισε όλα τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας και όλες τις θεματικές περιοχές, πλην αυτών που ενδιαφέρουν την Εθνική Τράπεζα !
Αποκλείονται ειδικότητες και Πανεπιστήμια
Το θέμα προφανώς προκαλεί αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στα περιφερειακά πανεπιστήμια, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των οποίων αποκλείονται.. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα επιβάλλει τις ειδικότητες που η ίδια απαιτεί, και μάλιστα, μόνο στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κάτι που φαίνεται να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Προφανώς, αυτό αναιρεί την υποχρέωση να δίδει ίσες ευκαιρίες σε όλους φοιτητές και, ιδιαίτερα, σε αυτούς των περιφερειακών ή ακριτικών περιοχών.
Η διαδικασία αυτή μοιάζει να «φωτογραφίζει» συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα ενώ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτός ο αποκλεισμός των περιφερειακών Πανεπιστημίων θα «αλλοίωνε» μια πιθανή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς σε ελάχιστα τμήματα της χώρας θα παρουσιαστεί δυσανάλογα μεγάλος αριθμός υποτροφιών !
Νέα γενιά κακοπληρωμένων επιστημόνων με κρατικούς πόρους !
Τέλος, τα μάστερ που θα χρηματοδοτηθούν με κρατικούς πόρους κατευθύνουν τους μεταπτυχιακούς σε μια – ιδιωτική ουσιαστικά – επιχείρηση χωρίς καμία δέσμευση για αποδοχές και εργασιακές σχέσεις, δημιουργώντας σοβαρές υποψίες ότι προετοιμάζει μια νέα γενιά καταρτισμένων αλλά κακοπληρωμένων υπαλλήλων μικρής ηλικίας, με το πρόσχημα της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.
Σοβαρές αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα !
Ήδη υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τον αποκλεισμό Σχολών και Ειδικοτήτων από τις ενέργειες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναπτυχθεί σχετική αλληλογραφία.  Η ενέργεια αυτή δείχνει να επηρεάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας με τον γεωγραφικό περιορισμό ενώ , δημιουργεί ζητήματα ύπαρξης νομικής βάσης για την απόφαση του ΙΚΥ να αποκλείσει τα περισσότερα Πανεπιστήμια και όλα τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.
Από την πλευρά του Ιδρύματος φαίνεται να υποστηρίζεται ότι κάτι τέτοιο είναι «πιλοτικό» αλλά κάτι τέτοιο αναιρείται από την έννοια της πιλοτικότητας που θα έπρεπε να αφορά μια γενική εφαρμογή διαδικασίας σε μικρότερη κλίμακα (small scale studies) και όχι να αποκλείει όλη την Ελλάδα περιορίζοντας τις υποτροφίες μιας χρονιάς μόνο στις δύο μεγαλουπόλεις.
Γενικότερα τα επιχειρήματα που επικαλείται το Ίδρυμα φαίνεται να μην στέκουν αφού για τον αποκλεισμό ισχυρίζεται ότι φταίει το γεγονός ότι οι υπότροφοι θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη γιατί μόνο στα εκεί υποκαταστήματα της ΕΤΕ θα απασχοληθούν στη συνέχεια. Κάτι τέτοιο, προδίδει το πρωτοφανές γεγονός, η Εθνική΄Τράπεζα να επιβάλλει τους όρους και τις ειδικότητες όλων των υποτροφιών για όλη τη χώρα.
Εκτός και το ΤΕΙ ΑΜΘ, που έχει 3 χρηματοοικονομικά μεταπτυχιακά
Όπως είναι φανερό, από το πρόγραμμα υποτροφιών του ΙΚΥ αποκλείεται και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρά το γεγονός ότι σε αυτό λειτουργούν 3 μεταπτυχιακά προγράμματα που ασχολούνται με την χρηματοοικονομική (το MBA - Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων-, το "Λογιστική, Ελεγκτική και Διεθνείς Συναλλαγές" του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το "Διοικητική Επιστήμη και Πληροφοριακά Συστήματα"). Προφανώς για τους ιθύνοντες του ΙΚΥ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές προγραμμάτων που λειτουργούν σε ένα ΤΕΙ θεωρούνται κάτι σαν "φοιτητές δεύτερης ταχύτητας"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου