Το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), η δημιουργία έργων διαχείρισης αποβλήτων και η επέκταση της ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μαζί με άλλες περιοχές, δρομολογούνται μετά την υπογραφή τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.
Σε ό,τι αφορά στους ΧΑΔΑ, ο υπουργός δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη χώρα μας και συμπλήρωσε πως ήδη σε όλες τις Περιφέρειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, έχει εξαλειφθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Ωστόσο απομένουν ορισμένες περιοχές, Πελοπόννησος και ορισμένες νησιωτικές περιοχές, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη ειδικό πρόγραμμα δράσης.
Αλλαγές σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ειδικότερα, τα έργα που δρομολογούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αφορούν στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου Πύργου Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων των Νομών Δράμας και Έβρου και του δήμου Νέστου Ν. Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς επίσης και τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων των Νομών Ευρυτανίας, Φωκίδας και των Δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας, Λοκρών και Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου νομού Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα απορρίμματα του νομού Έβρου και της Σαμοθράκης θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, τα απορρίμματα της Δράμας σ’ αυτό των Σερρών, ενώ τα απορρίμματα του Δήμου Νέστου θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, καθώς ο ΧΥΤΑ Καβάλας θα δεχθεί πλέον τα απορρίμματα της Θάσου.
Τα νέα δεδομένα όμως, προκαλούν έντονη δυσφορία στους δήμους, στους ΧΥΤΑ των οποίων θα φιλοξενηθούν τα απορρίμματα των γειτονικών δήμων, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οι προϋποθέσεις μεταφοράς των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και νέα κόστη για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φωνή του Νέστου" μόνον ο ΧΥΤΑ Ξάνθης (που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Τοπείρου) δέχεται κάθε χρόνο 46.664 τόνους μόνο από τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, ενώ αν προστεθούν σε όλα αυτά και τα απορρίμματα του Δήμου Νέστου τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς το φόρτο του ΧΥΤΑ και τα αποτελέσματα όχι μόνο από αισθητικής, αλλά και από περιβαλλοντικής άποψης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου