Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση για...την επιθετικότητα των σκύλων! - Το σχόλιό μας: Για την επιθετικότητα των ανθρώπων κουβέντα;




Το απόγευμα της Τετάρτης λάβαμε μια ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας, η οποία αναγγέλλει την διενέργεια μιας εκδήλωσης το αντικείμενο της οποίας -αν μη τι άλλο- παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η Αντιδημαρχεία Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Κι όμως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου… δαγκώνει» με κεντρικό ομιλητή τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Δημήτρη Μίσσιο.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την επιθετικότητα των σκύλων, τις μορφές που έχει  αυτή η επιθετικότητα και τι εκφράζουν τα ζώα συντροφιάς μέσα από αυτή την ενέργειά τους.

Ο ομιλητής θα αναφερθεί και θ’ αναλύσει θέματα που αφορούν την οργάνωση των αδέσποτων ζώων σε αγέλες  και  τις  μορφές  επιθετικότητας που εκφράζονται μέσα σε αυτές.

Επίσης,  θα  δοθούν  συμβουλές  ώστε  να  αποφεύγεται  ή  να αποτρέπεται η επίθεση ενός αδέσποτου σκύλου, ποια πρέπει να είναι η άμεση αντίδραση στην επίθεση ενός σκύλου και  τι  ενέργειες που πρέπει  να γίνουν ώστε να προστατευτεί ο άνθρωπος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή βίντεο και φωτογραφιών αναφορικά με την εκπαίδευση των σκύλων και την προστασία των πολιτών ενώ θα γίνει και επίδειξη για τις μορφές προστασίας από τους αδέσποτους σκύλους.

Σχόλιο γράφοντος: Την Δευτέρα γίναμε μάρτυρες 2 περιστατικών στα οποία εμπλέκονταν άνθρωποι και αδέσποτοι σκύλοι.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που οι μαθητές του 5ου Λυκείου κατευθύνονταν προς το γραφείο του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον θεσμό του "Νέου Λυκείου". Την πορεία των μαθητών "συνόδευαν" 2 αδέσποτα σκυλιά τα οποία δεν είχαν προκαλέσει το παραμικρό. Ένας ηλικιωμένος περαστικός, ωστόσο, εμφανίστηκε αρκετά επιθετικός (βρίζοντας, φτύνοντας και κλωτσώντας τα σκυλιά), με αποτέλεσμα αυτά να αναπτύξουν μια επιθετική συμπεριφορά και να τον κυνηγούν μέχρι το ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ!

Στο δεύτερο περιστατικό ενεπλάκη ο συνεργάτης του fonikavalas.blogspot.gr Νίκος Χατζηγιοβανάκης, ο οποίος μετέβη το βράδυ της Δευτέρας στο ΤΕΙ ΑΜΘ για να παρακολουθήσει τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του φωτογραφικού ομίλου του ΤΕΙ. Εκείνη την ώρα, όμως, βρέθηκαν 2 άλλα αδέσποτα σκυλιά τα οποία τον πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής, σε βαθμό που ο ίδιος του να φοβηθεί από τις αντιδράσεις τους. κάτι λογικό, ως ένα βαθμό -δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τα ζώα.

Αυτό, λοιπόν, που θα πρέπει να γίνει σαφές δεν είναι ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να γίνουν επιθετικά και ότι δεν έχουν υπάρξει περιστατικά επίθεσής τους σε ανθρώπους (πρόσφατο, άλλωστε, είναι το παράδειγμα του αδελφού του τέως δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή). Θα πρέπει, όμως, να γίνει σαφές είναι ότι πολλά από τα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται σκύλοι και άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τα ίδια στοιχεία με το πρώτο από τα 2 προαναφερθέντα (δηλ. άσχημη συμπεριφορά ανθρώπων προς αυτά). Μήπως θα έπρεπε, παράλληλα, να γίνει και μια ενημέρωση για την επιθετικότητα των ανθρώπων; Λέμε τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου