Η χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή του Πρ. Ηλία, πέρα από την ανθρώπινη διάσταση της οικογένειας που από τη μια στιγμή στην άλλη έμεινε στους δρόμους -και μάλιστα την ώρα που τα πρώτα κρύα έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους -, ανέδειξε και ένα χιλιοειπωμένο πρόβλημα, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί.
Ο λόγος για τα δεκάδες εγκαταλειμμένα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα σημεία της Καβάλας (στην ίδια κατηγορία εντάσσουμε και τα σπίτια που ναι μεν κατοικούνται πλην όμως η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι δραματική).
Όσο και αν έχουν δίκιο αυτοί που επικαλούνται τον νόμο και αναγκάζονται να περιμένουν πότε θα αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες τους (γιατί στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα κτίσματα αυτά ανήκουν σε ιδιώτες), τα προβλήματα όχι απλώς παραμένουν αλλά καθημερινά γίνονται ολοένα και εντονότερα.
Δεν μιλάμε μόνο για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς -έχουμε γίνει, στο παρελθόν, μάρτυρες ανάλογων περιστατικών- αλλά και για το ότι πολλά από αυτά τα εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα κτίσματα αποτελούν τις πλέον ιδεώδεις εστίες μόλυνσης -κάτι για το οποίο πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται διαρκώς.
Καλό, λοιπόν, το νομικό καθεστώς που δυσκολεύει τον δήμο Καβάλας (και αυτό είμαστε βέβαιοι ότι δεν ισχύει μόνο στον δήμο Καβάλας αλλά και στους άλλους 3 δήμους του νομού) στο να επέμβει σε μια ιδιωτική περιουσία αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να προταχθεί και το δημόσιο συμφέρον και η δημόσια ασφάλεια.
Χτες μας έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στο σπίτι που κάηκε στον Προφήτη Ηλία ότι και άλλα σπίτια (μερικά από τα οποία τα είδαμε και εμείς) μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να μετατραπούν σε παρανάλωμα του πυρός από μια και μόνο σπίθα (ένα τσιγάρο, τέλος πάντων)...
Δηλαδή τι περιμένει ο δήμος; Να πάρουμε όλοι μας φωτιά για να μπει και να τα γκρεμίσει (τουλάχιστον αυτά που παρουσιάζουν εμφανέστατο στατικό πρόβλημα); Μέχρι τότε...ζήτω που καήκαμε!
Στην τελική η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυτών των σπιτιών είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα ξαναχτίσουν είτε απλά δεν ενδιαφέρονται για αυτά (γιατί π.χ. μένουν σε άλλες πόλεις της χώρας)
Θα πρέπει, συνεπώς, η δημοτική αρχή να διερευνήσει τα σπίτια αυτά ένα προς ένα, να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και εφόσον οποιαδήποτε επαφή με τους εκάστοτε ιδιοκτήτες δεν καρποφορήσει να τα κατεδαφίζει με συνοπτικές διαδικασίες. Ίσως για κάποιους να μην ακούγεται και τόσο "δημοκρατικό" και "πολιτισμένο" μέτρο, αλλά όταν κάποια στιγμή θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας μιας ανάλογης πυρκαγιάς -όπως είχε γίνει πριν από 2 χρόνια στην Μεσορόπη- τότε να δούμε για τι "πολιτισμό" θα μιλάμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου