Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΛΙΜΗΝ: Ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στο Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα (βίντεο)




Ένα ενδιαφέρον project για την πολιτιστική προβολή της Καβάλας και άλλων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας παρουσιάστηκε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε το πρωί της τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μ. Λυχούνας,η Αν. Τούρτα, η συντονίστρια του προγράμματος Αν. Χατζηνικολάου μίλησαν για το πρόγραμμα ΛΙΜHΝ, τις δυνατότες του και τους στόχους του.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα LIMEN
Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο LIMEN – «CULTURAL PORTS FROM AEGEAN TO THE BLACK SEA», το οποίο έχει εγκριθεί και υλοποιείται στo πλαίσιο του Προγράμματος του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία»: ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2007-2013.

Το LIMEN είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους και συντονίζεται από τον επικεφαλή εταίρο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ε.Κ.Β.Μ.Μ. Το έργο συνιστά επίσης και μια εφαρμοσμένη συνέχεια από το Έργο «ΟΛΚΑΣ: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά Λιμάνια  και Θαλάσσιες Διαδρομές της Ανατολής».

Το έργο LIMEN στοχεύει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, εστιάζοντας στη δικτύωση, την ανάδειξη και την προβολή των μεσαιωνικών λιμανιών που υπάρχουν σε σημαντικές ιστορικές πόλεις της Μαύρης Θάλασσας. Με πρότυπο τον επιτυχημένο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το έργο στοχεύει στην δημιουργία ενός αντίστοιχου νέου μεγάλου πολιτιστικού θεσμού, το «Πολιτιστικό Λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας».

Με άξονα τον νέο αυτό θεσμό, θα δημιουργηθεί μία μόνιμη συνεργασία μεταξύ πόλεων-λιμανιών στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και θα παραχθεί δικτύωση και τεχνογνωσία για την αξιοποίηση των πολιτισμικών αυτών στοιχείων προς όφελος των πόλεων, των τοπικών κοινωνιών, των πολιτιστικών φορέων και οργανισμών και των τοπικών επιχειρήσεων.
Στην Καβάλα ο Δήμος υλοποιεί μία από τις δεκατρείς συμπληρωματικές δράσεις δημοσιότητας και ενημέρωσης του έργου που είναι η «Υλοποίηση Δράσης Εκπαίδευσης για τον αειφορικό Πολιτιστικό Τουρισμό στην Καβάλα: στρατηγικές προώθησης και μέθοδοι καλής διοίκησης»
Το σεμινάριο - εργαστήριο με τίτλο: «Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων πολιτισμού της περιοχής μας για την προώθηση και διαχείριση αειφορικού πολιτιστικού τουρισμού» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 17.00  σε αίθουσα της Δημοτικής Καπναποθήκης το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν Στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ Βαθμού και Επαγγελματίες του Τουρισμού.
Σκοπός του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι όσοι συμμετάσχουν να αποκτήσουν γνώσεις και να μάθουν καλές πρακτικές σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης δράσεων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης τρόπους οργάνωσης δράσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προώθηση και την στήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου