Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ: Ομόφωνο "ΌΧΙ" στο ξεπούλημα των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, αλλά και στις ανεξέλεγκτες μετεγγραφές φοιτητών




Συνεδρίασαν χθες το απόγευμα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Καβάλας με 28 τακτικά θέματα,  ανάμεσα στα οποία και αυτό που αφορούσε τη συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των αερολιμένων στα διοικητικά  όρια της  περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης , αυτών,  της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης,  ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης  παρουσίασε στο Σώμα Σχέδιο Ψηφίσματος κατά των ανεξέλεγκτων  μετεγγραφών φοιτητών, τονίζοντας ότι με το νέο νόμο  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποψιλώνεται , αφού χάνει το 39% των φοιτητών του (μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης του ΠΣ δεν είχαν αποσταλεί επίσημα στοιχεία από το ΤΕΙ ΑΜΘ). Συγκεκριμένα, από τους 4.000 νέους φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο ΔΠΘ,  δίνεται η δυνατότητα να αποχωρήσουν και να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο 1.551 φοιτητές. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι συμφώνησαν να συντάξει το οριστικό ψήφισμα τριμελής επιτροπή απαρτιζόμενη από συναδέλφους τους. Συζήτηση, σε πιο περιορισμένο βαθμό,  έγινε και για το ΤΕΙ Καβάλας,  με την Κατερίνα Γεροστεργίου  να αναφέρεται, δοθείσης της ευκαιρίας, και στα προβλήματα  της Φοιτητικής Εστίας.

Επίσης, για ακόμη μια φορά το Π.Σ. είπε «ΌΧΙ» στη δημιουργία μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην οποία θα καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα το « ΌΧΙ» ήταν ομόφωνο. 

Ομόφωνο ψήφισμα κατά του ξεπουλήματος των αεροδρομίων

Με συντακτική ομάδα,  τους κ.κ. Εξακουστό, Γρανά και Μορφίδη , το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ ενέκρινε χθες  ψήφισμα  κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Στο κείμενο σημειώνεται ότι τα αεροδρόμια αποτελούν βιώσιμες υποδομές που αφήνουν σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό και τις τοπικές κοινωνίες,  ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην παράμετρο των κινδύνων που μπορεί να προκληθούν σε εθνικά θέματα από τη  μεταβίβασή τους σε ιδιώτες. «Η  μεταβίβασή τους σε ιδιώτες είναι πιθανό να δημιουργήσει επικίνδυνο κενό σε θέματα εθνικής ασφάλειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.  Το ψήφισμα μάλιστα καταλήγει  ως εξής: «Εμείς  οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες  είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ρόλο και ευθύνες για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους». Θυμίζουμε ότι ανάλογο ψήφισμα πίεζε να εκδοθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο  Καβάλας ο  Άρης Βέρρος κατά τις τελευταίες 2 συνεδριάσεις,  ωστόσο η δήμαρχος Καβάλας επέμενε να προηγηθεί η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και να εκφραστούν για το  θέμα οι δήμοι της περιοχής μας.










Τέλος, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, ανέθεσε στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Παπαδόπουλο να ερευνήσει κάθε πτυχή του θέματος, προκειμένου η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να ενταχθεί σε πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου