Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Περί Μαρίας Καραβία και καλλιτεχνικού διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ο λόγος...




Πολύ μελάνι έχει χυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τα έργα και τις ημέρες της νέας προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Μαρίας Καραβία, σε βαθμό μάλιστα που μέχρι και "δημοσιογράφοι" από την Κομοτηνή προχώρησαν σε αναδημοσιεύσεις κειμένων που αφορούσαν την ίδια της. Προχτές, μάλιστα, είδα και την ίδια την κ. Καραβία να αναρτά στο facebook το βιογραφικό της και φωτογραφίες από παλαιότερες παραστάσεις, με σκοπό -όπως ανέφερε- να διαψευστούν κάποιοι που προσπαθούν να αμαυρώσουν την επαγγελματική μου εικόνα.

Να ξεκαθαρίσω κάτι, σε αυτό το σημείο: Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να υπερασπιστεί την κ. Καραβία. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω αν θα τα πάει καλά στον ρόλο του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας -αυτό μένει να το δούμε στην πράξη-, ωστόσο αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι τα πρώτα δείγματα της κ. Καραβία -κυρίως στον επικοινωνιακό τομέα- δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Διότι όταν ξεκινάει με ένα ξερό -και όχι πολύ ευγενικό- "Δεν κάνω κανένα σχόλιο, ρωτήστε την κ. Τσανάκα" (δήλωση της ίδιας όταν ερωτήθηκε από την "Φωνή της Καβάλας" σχετικά με την υπόθεση της αύξησης της αντιμισθίας της), και συνεχίζει αρνούμενη να κάνει δηλώσεις στον συντάκτη του blog Νίκο Χατζηγιοβανάκη για την παράσταση "Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" διότι, σε ανάρτηση άρθρου για την υπόθεση της αντιμισθίας της, βγήκαν κάποιοι φίλοι του (όχι ο ίδιος) και την κατέκριναν -τελικά έκανε δηλώσεις μετά από αρκετή πίεση-, τότε σαφώς και μιλάμε για καθόλου ενθαρρυντικά μηνύματα από την πλευρά της προέδρου.

Και δεν μπορώ να δεχτώ ως δικαιολογία το "Δεν είναι ακόμα έμπειρη στο επικοινωνιακό κομμάτι η κ. Καραβία" (που ακούσαμε από τα χείλη της κ. Τσανάκα). Αν δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακή η επικεφαλής του κύριου δημοτικού φορέα που ασχολείται με τον πολιτισμό στην πόλη μας (αν εξαιρέσουμε, βέβαια, και το Δημοτικό Ωδείο), τότε καλύτερα να μην δεχόταν την θέση του προέδρου. Απλά πράγματα.

Απλά μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι οι -ελάχιστοι- αρθρογράφοι που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με την κ. Καραβία προτάσσουν επίμονα την κοινωνική κατακραυγή και την οικονομική κρίση -σε αντιπαραβολή με το...αστρονομικό ποσό των 720 € μικτών που θα λαμβάνει από εδώ και στο εξής η κ. Καραβία- ενώ μέχρι τώρα δεν τους είχα δει να το κάνουν καν.

Διαβάζω, π.χ., ότι "χιλιάδες συμπολίτες μας αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και να εξασφαλίσουν μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ το κοινωνικό παντοπωλείο δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει". Σύμφωνοι, δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο. Το ξέρουμε, το λέμε, το φωνάζουμε.

Σε λίγο, όμως, θα μου πουν ότι το παντοπωλείο λειτουργούσε άψογα στην προηγούμενη διοίκηση και ότι τώρα, που άλλαξε η διοίκηση του δήμου, το παντοπωλείο δεν λειτουργεί καν! Μάλλον κάποιοι ξέχασαν ότι ούτε και πέρσι τα ράφια ήταν γεμάτα με τρόφιμα, ούτε είχε ξεκινήσει ομαλά η διαδικασία της διανομής αγαθών (έπρεπε να έρθουν τα Χριστούγεννα για να αρχίσει η διανομή). Για να μην θυμηθώ και άλλα συμβάντα (π.χ. ηλιέλαια) και γίνω πιο κακός...

Στην τελική, δεν είδα ποτέ μου τους ίδιους αρθρογράφους να μιλούν για την αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη, η οποία ήταν πάνω από 2 φορές περισσότερη από την αμοιβή της κ. Καραβία (δηλ. 4 φορές περισσότερη από την αμοιβή του Ανέστη Δημητριάδη). Αυτές οι αμοιβές, δηλαδή, δεν προκαλούν το κοινό αίσθημα και το προκαλεί η αντιμισθία της κ. Καραβία; Μην περιμένετε να συνεχίσω τον ειρμό μου, είμαι βέβαιος ότι και εσείς αυτή την στιγμή κάνετε τις ίδιες σκέψεις με μένα...

Εν κατακλείδι, ας αφήσουμε την Μαρία Καραβία να δουλέψει στο νέο της πόστο. Αν τα καταφέρει και προσφέρει έργο έχει καλώς, διαφορετικά εδώ θα είμαστε και θα την κρίνουμε.

Τάσος Μαρκουλίδης

Υ.Γ.: Μιας και μιλήσαμε για καλλιτεχνικό διευθυντή, εκτιμούμε ότι η ατάκα της κ. Τσανάκα ότι "στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ξεφορτώθηκαν τον καλλιτεχνικό διευθυντή και ησύχασε το κεφάλι τους" ήταν το λιγότερο άστοχη και χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων. Αν θέλει η κ. Τσανάκα να αποπεμφθεί από την θέση του ο κ. Γκόνης είναι δικαίωμά της, αλλά όχι να το κάνει "βούκινο" -και μάλιστα εν ώρα δημοτικού συμβουλίου. Ας αφήσει το ΔΗΠΕΘΕ ελεύθερο να κρίνει ποιος θα είναι ο νέος του διευθυντής. Αν, πάλι, ήθελε να μιλήσει ειδικά για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (και καλά ότι "δεν ήταν καλός, και για αυτό ησύχασαν όταν τον ξεφορτώθηκαν"), τότε καλά θα κάνει να το ξεκαθαρίσει άμεσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου