Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό πραγματοποιήθηκε στην ΠΑΜ-Θ




«Αν θέλουμε ως Περιφέρεια να επανατοποθετηθούμε στον οικονομικό χώρο, ένα από τα σημεία πάνω στα οποία πρέπει να εστιάσουμε, είναι ο τουρισμός» είπε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης ανοίγοντας της εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία του τουρισμού» που διοργάνωσε η ΠΑΜ-Θ την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014, στην Αλεξανδρούπολη.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του έργου Joint Tourism Initiative Targeting Heritage/ Κοινή τουριστική πρωτοβουλία που στοχεύει στην πολιτιστική κληρονομιά, και ακρωνύμιο «JTI TARGET», του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007 – 2013. Επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και συνεταίροι οι Νομαρχίες Χασκόβου, Σμόλιαν και Κίρτζαλι της Βουλγαρίας.
Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάλυση των προοπτικών και των σύγχρονων τάσεων στον τουρισμό, αλλά και την προσέγγιση επιτυχημένων πρακτικών και την ανάδειξη του ρόλου των Νέων Τεχνολογιών στον τομέα του τουρισμού.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παυλίδης επικεντρώθηκε στα οφέλη που δύναται να προκύψουν από συλλογικές και στοχευμένες δράσεις στον τομέα του τουρισμού, με προγραμματισμούς μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους. «Ο τουρισμός είναι ο τομέας εκείνος, ο οποίος για μας, εκ της θέσεώς μας, μας δίνει μεγάλο εύρος να κινηθούμε, να επεκταθούμε και να έχουμε νέες ισχυρές εισροές, να βρούμε νέα εισοδήματα. Αν πετύχουμε στον βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην περιοχή». Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να καμφθούν κάποιες αντιστάσεις, να λυθούν σοβαρά ζητήματα, όπως η έκδοση βίζας 72 ωρών.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ανάδειξης της πολιτιστικής διάστασης του τουριστικού προϊόντος μέσα από νέες τεχνολογίες που αποτελεί και βασικό σκοπό του προγράμματος JTI TARGET: «Το πρόγραμμα έχει εφαρμογές και για έξυπνες συσκευές, κινητά τηλέφωνα, οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό τους, ώστε να είναι ευκίνητες, γρήγορες, αποτελεσματικές, εύχρηστες, και επίσης να μη χαθούν μέσα στο χάος που παρουσιάζει σήμερα το διαδίκτυο». Έκανε λόγο και για την πρόθεση της ΠΑΜΘ να δημιουργήσει μια «τράπεζα» τουριστικών πληροφοριών, «ανοιχτή», διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες, προσβάσιμη από όλους: «Θέλω την κάθε φωτογραφία μας να μπορεί να την παίρνει ο καθένας, να τη βάζει στην προσωπική του ιστοσελίδα, να είναι περήφανος για τον τόπο του, κι όχι ο κάθε επιτήδειος να την εγκλωβίζει».

Τέλος, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «JTI TARGET» είναι μεν ένα εργαλείο, αλλά δεν αρκεί: «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας. Έχουμε συγκεκριμένους, καθαρούς στόχους, και πρέπει να κινηθούμε σε πολλά επίπεδα, να εκμεταλλευτούμε την κάθε ευκαιρία και το κάθε πλεονέκτημα, να εξαλείψουμε την κάθε αδυναμία και το κάθε μειονέκτημα. Εάν το κάνουμε, θα πετύχουμε.»

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο αρμόδιος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Αμοιρίδης, και άλλοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΠΑΜΘ καθώς και πλήθος επιχειρηματίες του τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου