Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Αντιμισθίες προέδρων νομικών προσώπων: Αφορμή για έντονους καυγάδες στο ΔΣ Καβάλας - Υπαινιγμοί Τσανάκα για αποπομπή Θοδωρή Γκόνη!




Μπορεί η συζήτηση των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας να κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα τακτικά θέματα, με το ζήτημα της αντιμισθίας των προέδρων των νομικών προσώπων του δήμου και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας να αποτελούν αντικείμενο εντονότατης αντιπαράθεσης.

Εισήγηση Δήμητρας Τσανάκα και πρώτες εκτιμήσεις συμβούλων

Στην αρχή της συζήτησης του θέματος η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα τόνισε ότι οι αντιμισθίες των προέδρων του Δημοτικού Ωδείου και των 2 Σχολικών Επιτροπών θα πρέπει να κυμανθούν από 300 ως και 500 €, από την στιγμή που ο προϋπολογισμός των φορέων αυτών είναι μεγαλύτερος από 300.000 € και μικρότερος από 1.000.000 € (όπως ορίζει ο νόμος). Ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής πρότεινε να μην τεθεί το θέμα προς συζήτηση δεδομένου ότι αυτή την στιγμή εκτελείται ο υπάρχων προϋπολογισμός, τονίζοντας ότι "για τους 4 μήνες του 2014 που διοικεί η νέα δημοτική αρχή ας μείνουν οι αντιμισθίες στα πρότερα επίπεδα. Όταν με το καλό μπει το 2015 το συζητάμε ξανά" ενώ ο Άρης Βέρρος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι σε αυτούς τους φορείς δεν συνεδρίασε πρωτύτερα το Διοικητικό τους Συμβούλιο για να αποφασίσει για την αντιμισθία (όπως έγινε με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας), υπογραμμίζοντας ότι "αν είναι έτσι θα πρέπει τα Διοικητικά Συμβούλια να εγκρίνουν και τις αναμορφώσεις των προϋπολογισμών."

Ο Βαγγέλης Παππάς πρότεινε να εξεταστούν ενδελεχώς οι ώρες που απασχολούνται στο αντικείμενό τους οι πρόεδροι των νομικών προσώπων -ώστε να αμειφθούν ανάλογα- ενώ ο Λεωνίδας Παππάς εκτίμησε ότι είναι άκαιρη -ιδίως αυτή την περίοδο της έντονης οικονομικής καχεξίας- κάθε συζήτηση περί αύξησης αντιμισθιών (άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Νίκος Κιοσές).

Τελικά η κ. Τσανάκα πρότεινε να ορισθεί η αντιμισθία των προέδρων των 3 προαναφερθέντων νομικών προσώπων στα 500 € μικτά και τα 384 € καθαρά. Ο κ. Σιμιτσής συμφώνησε για τις σχολικές επιτροπές, πλην όμως πρότεινε να οριστεί η αντιμισθία του προέδρου του Δημοτικού Ωδείου στα 400 € μικτά (άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κ. Κιοσές, ο οποίος αντέταξε το επιχείρημα της ύπαρξης καλλιτεχνικού διευθυντή).

Υπαινιγμοί Δήμητρας Τσανάκα για αποπομπή Θοδωρή Γκόνη!

Μια ατάκα της κ. Τσανάκα, πάντως, προκάλεσε την έκπληξη όσων παρακολουθούσαν την συνεδρίαση -αν και η αλήθεια είναι ότι η ατάκα αυτή σχολιάστηκε αρκετά αργότερα-, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ υπονόησε ότι σύντομα θα αποφασιστεί να αποχωρήσει από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ο Θοδωρής Γκόνης (χωρίς, μάλιστα, να υπάρξει αντικαταστάτης του!). Πιο συγκεκριμένα η κ. Τσανάκα τόνισε ότι "Προ ημερών είχα εδώ το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, το οποίο πρόσφατα ξεφορτώθηκε τον καλλιτεχνικό του διευθυντή και ησύχασε το κεφάλι του"!



Κωστής Σιμιτσής κατά Πέτρου Πετρόπουλου: "Θέλουμε τον Δημοτικό Σύμβουλο να μην λέει ψέματα"

Τον λόγο έλαβε, αμέσως μετά, ο Πέτρος Πετρόπουλος ο οποίος αφού συμφώνησε με την εισήγηση Τσανάκα διερωτήθηκε "πώς γίνεται να απαιτούν ο δημοτικός σύμβουλος να υπηρετεί τον λαό και την κοινωνία και να ψάχνει να βρει εναγωνίως 20-30 € για τις συνεδριάσεις, όταν αυτά τα χρήματα μπορούσαμε να τα εξοικονομήσουμε από ταξίδια προηγούμενων διοικήσεων; Πώς τον θέλουμε τον δημοτικό σύμβουλο;"

Η απορία του κ. Πετρόπουλου προκάλεσε την έκρηξη του κ. Σιμιτσή, ο οποίος σε αυστηρό ύφος απάντησε ότι "τον δημοτικό σύμβουλο τον θέλουμε να μην λέει ψέματα! Τι υπαινιγμοί είναι αυτοί για το παρελθόν; Κοιτάξτε το παρόν και το μέλλον και αφήστε το παρελθόν στην θέση του." Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι "απλά παίρνουμε παραδείγματα από το παρελθόν για να μην κάνουμε τα ίδια στο μέλλον", ενώ η κόντρα έκλεισε με τον κ. Σιμιτσή να ζητάει "να σταματήσει η λάσπη. Πείτε μου ποια ταξίδια έγιναν για άλλους σκοπούς πέραν από ευρωπαϊκά προγράμματα;"

Ομόφωνα για σχολικές επιτροπές, κατά πλειοψηφία για δημοτικό ωδείο

Τελικά το σώμα ενέκρινε ομόφωνα τους ορισμούς αντιμισθίας για τις σχολικές επιτροπές και κατά πλειοψηφία για αυτήν του δημοτικού ωδείου. Νωρίτερα ο κ. Βέρρος ανέφερε πως "ότι λέγαμε πριν από 4 χρόνια ισχύει και τώρα, διότι πλέον τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Είναι αδιανόητο να ζητάνε κάποιοι να μειωθούν οι δαπάνες των νομικών προσώπων και να μην δίνουν οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Είναι επίσης αδιανόητο να έχουν κάποιοι ως βασική τους προτεραιότητα τις αντιμισθίες αντί π.χ. το κοινωνικό κατάστημα -την ώρα, μάλιστα, που πριν τις εκλογές λέγαμε όλοι μας ότι θα εξυπηρετούσαμε τον καβαλιώτικο λαό. Σαφώς και όσοι απασχολούνται πλήρως θα πρέπει να αποζημιώνονται - ιδίως αυτοί που δεν κατοικούν στην Καβάλα αλλά σε όμορους οικισμούς, οι οποίοι επιβαρύνονται και με τα έξοδα μετακίνησης. Αλλά αν π.χ. είμαι πρόεδρος σε κάποιο νομικό πρόσωπο και παράλληλα εργάζομαι στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, θα πρέπει να σταματήσω να πληρώνομαι από το νοσοκομείο; Με βάση αυτά, λοιπόν, προτείνω να παίρνουν αποζημίωση μόνο όσοι απασχολούνται πλήρως - όλοι οι άλλοι να μην πληρώνονται."

Αντιμισθία προέδρου "Αλληλεγγύης"

Το επόμενο θέμα αφορούσε την αντιμισθία της προέδρου του νομικού προσώπου "Αλληλεγγύη" Ευαγγελίας Δρακονάκη, με την κ. Τσανάκα να προτείνει τον ορισμό της στα 800 € καθαρά (δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του φορέα ανέρχεται σε 8.000.000 €). Ο κ. Σιμιτσής εξέφρασε την διαφωνία του για τον ορισμό της αντιμισθίας σε αυτό το επίπεδο, τονίζοντας ότι "η αποζημίωση έρχεται για να καλύψει κάποια βασικά έξοδα (π.χ. λογαριασμοί κινητών, μετακινήσεις κλπ.) και όχι για να αυξήσει το κομπόδεμα των προέδρων. Εδώ εμείς είμαστε ως ερασιτέχνες, ως εραστές της τέχνης της πολιτικής. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν λειτουργεί σωστά η δημόσια διοίκηση είναι η κηδεμονία της (πολιτική και διοικητική) από τα πολιτικά πρόσωπα. Ακόμα και εμείς υποκαθιστούσαμε συχνά την διοίκηση στο έργο της - και κακώς, από την στιγμή που είμαστε πολιτικοί που χαράσσουμε σχέδιο το οποίο και θα υλοποιηθεί από το προσωπικό. Όσον αφορά την κ. Δρακονάκη, η ίδια της απασχολείται στον δήμο Παγγαίου. Στο 'πόδι' της υπάρχει ήδη προσωπικό και προϊστάμενοι στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, οι οποίοι κάνουν πολύ καλή δουλειά", ενώ στην συνέχεια προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι "για αυτά τα έξοδα είχαμε δώσει μάχη πριν από 4 χρόνια, ωστόσο η παράταξη της κ. Τσανάκα τα είχε απορρίψει. Για αυτό και σας λέω ξανά 'Καλωσορίσατε στην πραγματικότητα'"

Ο κ. Κιοσές πρότεινε να διαμορφωθεί η αντιμισθία της κ. Δρακονάκη στα 500 € καθαρά, και ο κ. Βαγγέλης Παππάς συμφώνησε με την λογική του κ. Σιμιτσή, ενώ με την πρόταση της κ. Τσανάκα διαφώνησε και ο Λεωνίδας Παππάς. Το θέμα, τελικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία καθώς η κ. Τσανάκα τόνισε ότι κατανοεί την στάση της αντιπολίτευσης ωστόσο οφείλει, με την σειρά της, να στηρίξει τους ανθρώπους που βάζουν κάθε μέρα κάτι παραπάνω από τους εαυτούς τους για να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες.

Αντιμισθία Μαρίας Καραβία-"Καρφιά" συμβούλων για τους υπαινιγμούς Τσανάκα για Γκόνη

Η τελευταία αντιμισθία που συζητήθηκε ήταν αυτή της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Μαρίας Καραβία, με την κ. Τσανάκα να τονίζει ότι "στο παρελθόν υπήρχε μια τριανδρία Ανέστη Δημητριάδη-Άννας Σπανδώνη-Θεοδώρας Βαβαλέσκου, τα μέλη της οποίας βοηθούσαν το ένα το άλλο. Τώρα, όμως, η κ. Καραβία κάνει τα πάντα μόνη της. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι από πλευράς ηθικής θα πρέπει η αντιμισθία της να οριστεί στα 720 € μεικτά"

Ο κ. Κιοσές εξέφρασε την διαφωνία του λόγω της ύπαρξης καλλιτεχνικού διευθυντή (τονίζοντας ότι "του χρόνου το ξανασυζητάμε το θέμα"), ενώ σημείωσε ότι "αν ισχύουν οι υπαινιγμοί της κ. Τσανάκα περί του κ. Γκόνη τότε ναι, να πάρει και 1000 € η κ. Καραβία." Ο κ. Σιμιτσής υπογράμμισε ότι "την περίοδο που είχαμε προτείνει να λαμβάνει ο κ. Δημητριάδης 300 € αντιμισθία είχε γίνει ολόκληρη επανάσταση. Τώρα, όμως, βλέπω να αυξάνονται οι αντιμισθίες -και όσο το κάνουμε αυτό τόσο πιο πολύ αυξάνεται η αντίδραση της κοινωνίας. Δεν καταλαβαίνω την αύξηση της αντιμισθίας της κ. Καραβίας, από την στιγμή που το μόνο που κάνει είναι απλά ο σχεδιασμός ενός φορέα που, στην τελική, δεν λειτουργεί συνεχώς ολόκληρο το έτος. Στην τελική η κ. Τσανάκα ανέφερε ότι ο κ. Δημητριάδης δούλευε στον ιδιωτικό τομέα και, συνεπώς, δεν έπρεπε να παίρνει μεγάλη αντιμισθία. Τώρα βλέπω, όμως, να θέλει να αυξήσει την αποζημίωση της κ. Καραβία, η οποία έκλεισε την δουλειά της -ας δούμε, βέβαια, τι δουλειά έκλεισε και αν την έκλεισε-. Σωστό το σκεπτικό, αλλά σε αυτή την περίπτωση γιατί ζητήσαμε να αυξηθεί η αντιμισθία της κ. Δρακονάκη;" Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου