Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

5,9 εκατομμύρια € το χρέος της ΔΕΥΑ Νέστου



Πολλά και εξαιρετικά σημαντικά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων και του χρέους της ΔΕΥΑΝ, συνεπεία των μη καταβληθέντων δανείων, αλλά κυρίως μετά την εκχώρηση του χρέους της ΔΕΥΑΝ, ύψους 1,2 εκ. €, από απλήρωτο εργολάβο σε τράπεζες.

Καταχρεωμένη η ΔΕΥΑΝ

"Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, αφού το χρέος της ΔΕΥΑΝ ανέρχεται σε 5,9 εκατομμύρια €. Βρεθήκαμε στις τράπεζες, κάναμε επαφές, αλλά ο εργολάβος πιέζει ακόμα και με κατασχέσεις. Ρώτησα τον διευθυντή της ΔΕΥΑΝ γιατί δεν πληρωνόταν ποτέ ο συγκεκριμένος εργολάβος τόσα χρόνια, και μου είπε ότι κάθε φορά βρίσκονταν διάφορες δικαιολογίες για τον συγκεκριμένο κωδικό" είπε ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, που καταφέρθηκε κατά του προηγούμενου δημάρχου Σάββα Μιχαηλίδη. Ο τέως δήμαρχος Νέστος, από την πλευρά του, είπε ότι το χρέος δεν είναι ασφυκτικό και ότι μπορεί να το διαχειριστεί η διοίκηση, με τον δήμαρχο να του αντιγυρίζει: "Από πού να βρω τα λεφτά; Πώς δεν είναι ασφυκτικό το χρέος των 6 εκατομμυρίων €; Εκτός και αν έχετε κάποιο μυστικό κονδύλι που δεν μου το παραδώσατε!"

Τέλειωσαν τα παιχνιδάκια με τις ναυτιλιακές εταιρείες

Ο κ. Τσομπανόπουλος ανακοίνωσε, ακόμα, ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες ζήτησαν από την διοίκηση του δήμου την άδεια για να διέρχονται τα βυτιοφόρα για την προμήθεια της Θάσου με καύσιμα. "Τους είπα ότι τα παιχνιδάκια τέλειωσαν. Παράλογοι δεν είμαστε, ούτε θα αφήσουμε το νησί χωρίς καύσιμα, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι όροι. Ζητάω τη δική σας έγκριση ώστε να τους απαντήσω επίσημα ότι απαιτούμε τα βυτιοφόρα να έρχονται στην Κεραμωτή, με ειδικό φέρι, πριν τις 7:30 το πρωί. Επειδή δεν δέχτηκαν οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου και είναι και το κόστος μεταφοράς μεγαλύτερο, οι εταιρείες προσέφυγαν σε μας. Θα ακολουθηθούν προϋποθέσεις, ειδάλλως είμαι αποφασισμένος και τη γέφυρα ακόμα να κλείσω μέσα στο καλοκαίρι."

Δεν μπορεί το γήπεδο να φιλοξενήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες

Ακόμα, ο κ. Τσομπανόπουλος ανακοίνωσε ότι δέχτηκε το αίτημα της ομάδας ποδοσφαίρου του Άρη Θεσσαλονίκης να παραχωρηθεί το γήπεδο της Χρυσούπολης για τον αγώνα με τον Άρη Ακροποτάμου για την Football League 2. Αρχικά ο δήμαρχος το είδε θετικά, όταν όμως διαπίστωσε ότι έπρεπε να ληφθούν σειρά μέτρων, ενώ η Χρυσούπολη θα έπρεπε να αστυνομοκρατηθεί την ημέρα της διεξαγωγής του αγώνα από διμοιρίες των ΜΑΤ άρχισε να το "ψάχνει". Απευθυνόμενος στην Τεχνική Υπηρεσία πληροφορήθηκε ότι το γήπεδο δεν διαθέτει την απαιτούμενη στατική επάρκεια, και ακολούθως απάντησε αρνητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κοινωνικό πολυκατάστημα

Κοινωνικό πολυκατάστημα θα λειτουργήσει κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων στον δήμο Νέστου. Με τον εθελοντισμό Σχολείων, καταστημάτων και Πολιτιστικών Συλλόγων θα παρέχονται διακριτικά τρόφιμα, είδη ένδυσης και φάρμακα σε οικονομικά αδύνατους δημότες. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσομπανόπουλος, οι υπηρεσιακοί παράγοντες άρχισαν να δέχονται αιτήσεις.

Αναφορικά με τον απλήρωτο εργολάβο, ο οποίος απειλεί με κατασχέσεις τη ΔΕΥΑ Νέστου αφού εκχώρησε την απαίτησή του σε τράπεζες, ο πρώην δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης τόνισε ότι το έργο κινδύνευε με απένταξη, επειδή δεν είχε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας. Έτσι έγιναν δύο υποέργα, εγκεκριμένα από την Επιτροπή Παρακολούθησης, με συνέπεια το έργο να κοστίσει πολύ περισσότερο.

Συμμαχίες και όχι μικροπολιτική

Ο Περικλής Αμπεριάδης επιχείρησε, κατά κάποιο τρόπο, να λειτουργήσει ως γεφυροποιός ανάμεσα στη σημερινή και την πρώην διοίκηση, προτρέποντάς τους σε συνεργασία για κρίσιμα θέματα, όπως αυτά που αφορούν την κοινωνική πολιτική ή τα απορρίμματα. "Και με το διάολο πρέπει να συνεργαστούμε για να βρίσκουμε λύσεις για τέτοια θέματα, και όχι να παίζουμε με όρους μικροπολιτικής"είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, για την διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Αμπεριάδης ζήτησε να συγκληθεί ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αναζητηθεί η καλύτερη λύση επωφελεία των δημοτών. "Να συμφωνήσουμε ότι θα ταχτούμε ενάντια σε φαραωνικού τύπου εργοστάσια. Πρέπει να δώσουμε θέσεις για την αναθεώρηση της ΔΕΣΠΑ. Δεν δέχομαι, όμως, τον πεσιμισμό ότι οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό. Στο δήμο Ελευσίνας πώς προχώρησε η ανακύκλωση στο 30%;"

Όσον αφορά το ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος" θα οριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα το συντάξει, επεξεργαζόμενη το ένα ψήφισμα που ήδη ετοίμασε ο κ. Τσομπανόπουλος και το δεύτερο του κ. Αμπεριάδη. Ο τελευταίος, παίρνοντας τον λόγο, κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να μη συναινέσει να δοθεί ως βορά το αεροδρόμιο σε 3 Έλληνες μεγαλοεργολάβους και να συνταχθεί ο δήμος Νέστου με τους δήμους που δημιούργησαν το κίνημα των δήμων κατά των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου