Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ασφάλεια στην ΒΦΛ, στρατόπεδο Ασημακοπούλου, σκουπίδια, κοινωνικό παντοπωλείο και ΤΕΙ ΑΜΘ στα προ ημερησίας διάταξης θέματα




Μια ακόμα μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (διάρκειας 4,5 ωρών) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Μια συνεδρίαση η οποία μπορεί κατά την διάρκεια συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων να κύλησε χωρίς εντάσεις, ωστόσο όταν ήρθε η ώρα για την συζήτηση των τακτικών θεμάτων τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο ασχολείται με τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα. Η συζήτηση για τα τακτικά θέματα θα αναρτηθεί σε άλλο άρθρο.

Ένα από τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτό του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», με τη διοίκηση πάντως να παίρνει το μήνυμα ότι στο 50-50% που υπέγραψε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν επιτρέπει θριαμβολογίες και επευφημίες, τουλάχιστον από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Στη χθεσινή συνεδρίαση, επίσης, συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα , όπως εάν τηρούνται , μεσούσης της κρίσης,  οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο της ΒΦΛ , γιατί δεν εφοδιάζεται με προϊόντα  το Κοινωνικό Κατάστημα, ποια είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», αλλά και πώς μπορεί να στηρίξει το αίτημα του ΤΕΙ για την ίδρυση Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας , σε απάντηση κυρίως στον υφυπουργό Παιδείας Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο  θα παρουσιαστεί η πρόταση της διοίκησης  για το Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων  που πρέπει να προχωρήσει τάχιστα, όπως είπε  η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα . «Αυτό το οποίο δεσμεύτηκα στη ΠΕΔ είναι ότι ο δεύτερος σταθμός συγκέντρωσης των απορριμμάτων θα γίνει στην Καβάλα. Η απόρριψη του ΚΔΑΥ ήταν σε καλό ή σε κακό της Καβάλας τελικά σήμερα», είπε η κ. Τσανάκα, προσθέτοντας ότι στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ήταν παρών και  ο Βασίλης Λιόγκας «τα μάτια της Καβάλας στο ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων», όπως είπε. «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση του ΧΥΤΑ και η θέση μου είναι ότι όλο το “σετ” πρέπει να εγκατασταθεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Καβάλας , εκεί όπου δεν ενοχλεί κανέναν», όπως δήλωσε η κ. Τσανάκα.

Στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Αναφορικά με το θέμα του «Ασημακοπούλου» η δήμαρχος δήλωσε ότι θα δει με προσοχή την απόφαση και τους χάρτες. «Θα γυρίσω πιο σοφή από την Αθήνα, όπου θα ξαναπάω την Τετάρτη», είπε χαρακτηριστικά , ενώ ο τ. δήμαρχος με την αρχαία ρήση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», επέμενε ότι εάν η δημοτική αρχή αποδεχθεί την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, τότε άμεσα θα υπογραφούν οι  συμβολαιογραφικές πράξεις και κάθε άλλη διεκδίκηση δεν  θα είναι δυνατή. Αντίθετος σε μια τέτοια «προσφορά» εμφανίστηκε και ο Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι «εφόσον εκπληρώθηκε από τον στρατό ο λόγος χρήσης  του χώρου, τα στρατόπεδα πρέπει να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες»,  ενώ ο Άρης Βέρρος, θύμισε τους λόγους για τους οποίους η παράταξή του δεν ψήφισε την πρόταση του κ. Σιμιτσή, λέγοντας: «Εμείς εμμένουμε στη θέση να γίνει το στρατόπεδο χώρος Πρασίνου και Πολιτισμού» και ο Νίκος Κιοσές διερωτήθηκε «τι άλλαξε από τότε που ο Στρατός αποδέχθηκε το 70-30;».

Γιατί δεν δίνονται τρόφιμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Καταστήματος

Τόσο ο κ. Σιμιτσής, όσο και οι κ. κ. Βέρρος και Κιοσές ανακίνησαν το θέμα του Κοινωνικού Καταστήματος, ρωτώντας τη διοίκηση γιατί δεν κάνει χρήση του κωδικού των 50.000 ευρώ που είναι εγγεγραμμένο ς στον προϋπολογισμό του δήμου, αλλά και ποια εξήγηση μπορεί να δοθεί στο γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο υπήρχαν τρόφιμα και αίφνης τα ράφια απέμειναν άδεια!  Ο γρίφος λύθηκε, όταν η δήμαρχος είπε ότι δεν κάνει καμία αναφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Καταστήματος, γιατί θέλει να είναι συνεπής στη δέσμευσή της ότι θα μεταφέρει το Κοινωνικό Κατάστημα  στο κέντρο της πόλης .

Ήδη βρέθηκε κατάστημα στη Δημοτική Αγορά το οποίο επισκευάζεται: «Υπάρχουν κάποια τρόφιμα στα ράφια, ξέρω καλά ότι δόθηκαν σε δικαιούχους του ΣΤΗΡΙΖΩ από τις κυρίες της δομής χωρίς να φαίνονται, εγώ θέλω  να γίνονται όλα στο φως, με διαφάνεια και να ξέρουμε τι παίρνει ο κάθε δικαιούχος μέσα από τα τζάμια του Κοινωνικού Καταστήματος. Θα μεταφερθεί λοιπόν στο κέντρο και στη συνέχεια θα έρθουμε σε συνεννόηση με τα μπακαλάκια της Δημοτικής Αγοράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ελέγξουμε τις τιμές σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ, για να μην έχουμε τα ρεζιλίκια προηγούμενων ετών», είπε η δήμαρχος. Ο κ. Βέρρος ζήτησε τη σύμβαση των εταίρων της δομής με το υπουργείο Εργασίας, γιατί όπως ισχυρίστηκε, γνωρίζει ότι οι εταίροι είναι υποχρεωμένοι  να χορηγούν το ποσό των 40 ευρώ μηνιαίως στους δικαιούχους.

«Το πιο σοβαρό θέμα είναι η απρέπεια του Δερμεντζόπουλου»

«Το μείζον θέμα για μένα είναι η απρέπεια του κ. Δερμετνζόπουλου, που για καθαρά τοπικιστικούς λόγους πρότεινε ερευνητικό Κέντρο στη Ξάνθη, αγνοώντας  ότι στην Καβάλα λειτουργεί Τμήμα Πετρελαίου στο ΤΕΙ  Καβάλας, όπως και ότι από την Καβάλα περνά ο αγωγός ΤΑΡ και στην Καβάλα προβλέπεται η δημιουργία πλωτού LNG», τόνισε σε παρέμβασή του ο Βαγγέλης Παππάς , προσθέτοντας ότι το ΤΕΙ είναι η μεγάλη βιομηχανία της Καβάλας.  Ο  κ. Παππάς πρότεινε, επίσης, στη διοίκηση να τιμηθεί ο αείμνηστος δήμαρχος Καβάλας Λευτέρης Αθανασιάδης, με τη Δημοτική Αγορά Καβάλας να φέρει στο εξής το όνομά του.

«Να μη πουν το νερό νεράκι οι μη έχοντες»

Να διορθωθεί το φυλλάδιο που συνοδεύει τους λογαριασμούς ύδρευσης, το οποίο απευθύνεται σε όσους δεν είναι συνεπείς στις οφειλές τους στη ΔΕΥΑΚ, ενώ μπορούν, αλλά και σε όσους δεν είναι σε θέση να είναι συνεπείς, τους οποίους η διοίκηση καλεί να προσέλθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, δήλωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών». «Η υπηρεσία μπορεί να ξέρει ποιοι μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Να το διευκρινίσετε ότι δεν πρόκειται να κόψετε το νερό στους μη έχοντες, τους ανέργους», τόνισε ο Άρης Βέρρος.

Παιδικοί σταθμοί και δημοσιονομική διόρθωση

Ένα δημοσίευμα της 30/10/2014 της εφημερίδας "Νέα Εγνατία" επικαλέστηκε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Προσχολική Αγωγή – Κοινωνική Αλληλεγγύη» Ευαγγελία Δρακονάκη με περιεχόμενο δηλώσεις του κ. Σιμιτσή ότι ζητά να λάβει το έγγραφο των αντιρρήσεων που απέστειλε ο δήμος στην ΕΤΑΑ για τη δημοσιονομική διόρθωση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ των Παιδικών Σταθμών, αλλά και τις μετακινήσεις βρεφών και νηπίων μετά την εγκύκλιο της ΕΤΑΑ που πλέον ρητά τις προβλέπει, εκεί όπου μπορούν να γίνουν. 

«Οι αντιρρήσεις συντάχθηκαν από τον έγκριτο νομικό που κι εσείς συνεργαζόσασταν μαζί του. Αναρωτιέμαι, όλα τα προηγούμενα χρόνια ζητούσατε τα έγγραφα που συνέτασσε για να κάνετε τις δικές σας διορθώσεις;  Ακόμη, σάς κάνω γνωστό  ότι έγιναν 78 μετακινήσεις  εγκεκριμένες και απόλυτα νόμιμες,  με τη συναίνεση του υπουργείου, όχι με τυπολατρία, αλλά με νομιμότητα βρεφών και νηπίων. Επειδή στο εν λόγω δημοσίευμα αποδίδεται η δήλωση του κ. Σιμιτσή ότι υπάρχει δόλος στη διοίκηση που δεν δέχεται μετακινήσεις, οι μετακινήσεις έχουν καλυφθεί πλήρως», είπε η κ. Δρακονάκη.

Για το ίδιο θέμα ο Λεωνίδας Παππάς παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι η παράταξή του περιβάλλει με εμπιστοσύνη το νομικό σύμβουλο, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει κάθε λόγο να ζητά αντίγραφο του εγγράφου των αντιρρήσεων.   

Να έρθει η διοίκηση της ΒΦΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Ξέρουμε τις δυσκολίες που περνά το εργοστάσιο, αλλά πολύ φοβούμαι ότι λόγω της κρίσης, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σας ζητώ να καλέσετε τη διοίκηση για να μας πει αν αλλάζονται τα φίλτρα», είπε ο Λεωνίδας Παππάς, βρίσκοντας σύμφωνη τη δήμαρχο.


Τέλος, παρά το γεγονός ότι η «Συμπαράταξη Πολιτών» επέμενε να εγκριθεί ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», ούτε και χθες ο στόχος επιτεύχθηκε, με την κ Τσανάκα να παραπέμπει τον κ. Βέρρο σε όλους τους δήμους της γύρω περιοχής και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πάρει θέση στη συνεδρίασή του αύριο, Τετάρτη, αλλά και να ζητά ο ίδιος μια διαπίστωση λιγότερο... αριστερή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου