Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Σύσκεψη για την καταπολέμηση των κουνουπιών στον δήμο Νέστου




Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύσκεψη έγινε χθες το πρωί στον Δήμο Νέστου για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, μετά από μια ιδέα του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης κ Σωτήρη Παπαδόπουλο, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με τον Δήμο Νέστου για να συζητηθεί το θέμα αυτό. Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Νέστου κ Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, Αντιδήμαρχοι , πρόεδρο του ΤΟΕΒ, Υπηρεσιακοί παράγοντες, η Κτηνιατρική Υπηρεσία, ένας επιστήμονας με εξειδίκευση σε θέματα κουνουπιών στην Αμερική και πολλοί άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με το ζήτημα αυτό που ταλαιπωρεί την περιοχή.

Όπως ανέφερε στο fonikavalas.blogspot.gr ο κ. Παπαδόπουλος,

Έγινε μια πολύ σημαντική συζήτηση, διάρκεια 2 ωρών, για την καταπολέμηση των κουνουπιών την καλοκαιρινή περίοδο. Μέσα από αυτή έγινε γνωστό πως υπάρχει ένα πρόγραμμα δύο εκατομμυρίων ευρώ για ψεκασμούς. Επίσης δόθηκαν διευκρινήσεις από όλους τους παράγοντες για το πώς θα αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα για την περιοχή και ποια σημεία θα επιλεγούν με προτεραιότητα. Παράλληλα τέθηκε από το ΤΟΕΒ το ζήτημα των ορυζώνων, δηλ. αν θα χρειαστεί να γίνει πρόταση για ορισμό συγκεκριμένων ζωνών στις οποίες θα καλλιεργείται ρύζι.

Στην διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε η συμβολή των δήμων, οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία και τα κατάλληλα μέσα. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς μέχρι τώρα είχαμε παραδείγματα όπως αυτό της Θάσου, η οποία δαπανούσε κονδύλια για δράσεις οι οποίες γίνονταν και από την περιφέρεια (και μάλιστα από τον ίδιο εργολάβο!) Αυτό, λοιπόν, που τέθηκε από την μεριά της αντιπεριφέρειας τουριστικής ανάπτυξης είναι να δοθούν τα χρήματα σε άλλα έργα, όπως αποκατάσταση σπασμένων καναλιών, κόψιμο καλαμιών.

Από εκεί και πέρα συστήσαμε στον δήμο Νέστου να ενημερώσει τα σχολεία για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με φυλλάδια που διανεμηθούν στους μαθητές, στα οποία θα επεξηγούνται οι μέθοδοι για την μη δημιουργία εστιών κουνουπιών και λιμναζόντων υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου