Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για βοσκότοπους: Στο πλευρό των κτηνοτρόφων - Το "μπαλάκι" στην ΕΑΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ




Εκτάκτως συνεδρίασε, το απόγευμα της Παρασκευής, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, με 2 θέματα στην ημερήσια διάταξή του:

1. Πρόταση τεχνικής λύσεως για την κατανομή επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους .
2. Ανάκληση της υπ΄αριθμ. 391/2014 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας

Αρχικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γραμμένος δήλωσε πως υπήρχε μία άμεση ανάγκη για εξεύρεση τεχνικής λύσης για τους βοσκότοπους (ένα πρόβλημα πραγματικά σύνθετο, όπως αποδείχτηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης), ενώ στην συνέχεια η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα διευκρίνισε ότι η απόφαση έπρεπε να παρθεί μέχρι και την Κυριακή, διότι θα έπρεπε να φροντίσουν για το εισόδημα των κτηνοτρόφων που σχετίζεται άμεσα με τους βοσκότοπους.

Στην συνέχεια η κ. Τσανάκα εξήγησε ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης διεμήνυσε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια να ψηφίσουν πρόταση τεχνικής λύσης για τον τρόπο που προτείνουν για τους βοσκότοπους, ενώ εξήγησε πως το 92% των χρηματοδοτήσεων καταβάλλεται στους κτηνοτρόφους μέσα από τις γνωστές διαδικασίες και το υπόλοιπο 8% δεν θα καταβληθεί. Παράλληλα, η κ. Τσανάκα αναφέρθηκε σε μια δήλωση του κ. Λαμπάκη (ο οποίος παρενέβη ουκ ολίγες φορές...τηλεφωνώντας στην κ. Τσανάκα) ότι αν δεν πάρουν έγγραφο από το υπουργείο σε ότι αφορά την Καβάλα και τη Δράμα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα όσα αποφασίστηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι ο κλάδος του έχει υποστεί μια μείωση στα στρέμματα που εκμεταλλεύονται από τις 77 χιλιάδες στις 22 χιλιάδες, κάτι το οποίο είναι καταστροφικό. Παράλληλα ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στην επίσκεψη, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος ούτε λίγο πολύ έβαλε τους κτηνοτρόφους στην ίδια κατηγορία με τους αγρότες.

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει τις θέσεις των κτηνοτρόφων σε ότι αφορά τους βοσκότοπους, ρίχνοντας ουσιαστικά το "μπαλάκι" στην ΕΑΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι θέσεις των κτηνοτρόφων βασίστηκαν στην απόφαση που έλαβε η ΠΕΔ ΑΜΘ την Τρίτη, και η οποία αναφέρει τα εξής:

Οι λόγοι για τους οποίους οι Δήμοι της ΠΑΜΘ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την κατανομή των βοσκοτόπων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι:

1. Δεν έχουν το αντίστοιχο λογισμικό το οποίο επεξεργάζεται χάρτες
2. Δεν έχουν καταρτισμένο προσωπικό αυτή τη στιγμή για να υποστηρίξει αυτή την εφαρμογή
3. Δεν έχουν όλα εκείνα τα δεδομένα τα οποία χρειάζονται για να γίνει σωστή και κυρίως αντικειμενική κατανομή των εκτάσεων, όπως μητρώο ζώων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί δασικές, περιοχές αναδασωτέες, περιοχές NATURA.
4. Δεν προλαβαίνουν χρονικά να προβούν στην αναζήτηση νέων εκτάσεων που παραμένουν αδιάθετες για να καλύψει περισσότερες ανάγκες σε βοσκότοπους.

Η διαδικασία κατανομής των βοσκοτόπων να συνεχίσει να γίνεται από την ΕΑΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως μέχρι σήμερα.

Τα βίντεο βρίσκονται στην διαδικασία του uploading

Ανάκληση απόφασης για συνέχεια ασφάλισης οχημάτων του δήμου Καβάλας

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την ανάκληση μιας απόφασης που είχε ληφθεί στις 19 Ιουνίου από την απερχόμενη (τότε) διοίκηση Κωστή Σιμιτσή, η οποία αφορούσε την έγκριση της συνέχειας ασφάλισης οχημάτων του δήμου έναντι τροχαίων κινδύνων για 2ο έτος. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού Γιώργος Φιλόσογλου, ο οποίος πρότεινε να οδηγηθούν στην ανάκληση της σύμβασης με την ασφαλιστική εταιρία γιατί ήταν διάτρητη, καθώς επίσης και να οδηγηθούν σε μια μικρής διάρκειας απευθείας ανάθεση προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Τελικά αυτό που αποφασίστηκε ομόφωνα ήταν να ανακληθεί η απόφαση, και να δοθεί μια απευθείας ανάθεση στην ασφαλιστική εταιρεία, διάρκειας 3 μηνών (η σχετική απόφαση θα ληφθεί την Δευτέρα, στην διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής). Μετά την παρέλευση 3 μηνών θα πραγματοποιηθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου