Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Και επίσημα κατατέθηκε προσφορά επενδυτή για το αεροδρόμιο Καβάλας - Διακόπτεται το πρωινό δρομολόγιο της Ολυμπιακής προς Αθήνα




Στην τελική ευθεία μπήκαν από σήμερα Παρασκευή 10 Οκτωβρίου οι διαδικασίες για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καβάλας "Μέγας Αλέξανδρος" σε ιδιώτες, καθώς όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ 3 επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν σήμερα δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης τόσο του αεροδρομίου της Καβάλας όσο και άλλων 13 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ τα 14 αυτά αεροδρόμια χωρίζονται σε 2 ομάδες:
  • Την Ομάδα Α που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και 
  • Την Ομάδα Β που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.
Και για τις 2 ομάδες κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές οι εξής κοινοπραξίες:
  • CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε. 
  • FRAPORT AG- SLENTEL Ltd 
  • VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. 
Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών θα  ακολουθήσει το στάδιο του ελέγχου εγκυρότητας των τεχνικών προσφορών και της πληρότητας των δικαιολογητικών. Μετά από τη σχετική εισήγηση των συμβούλων του έργου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίασή του θα εγκρίνει τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στο επόμενο στάδιο ήτοι την αποσφράγιση οικονομικών προσφορών.

Η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός
του Νοεμβρίου.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα - Συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου

Ήδη, πάντως, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, με τις αρχές και τους φορείς της Κέρκυρας να εκδίδουν (ήδη από το βράδυ της Παρασκευής) ψήφισμα κατά της πώλησης όλων των περιφερειακών αεροδρομίων των Ιονίων Νήσων. Παράλληλα, προετοιμάζονται κοινές δράσεις διαμαρτυρίας και στην Αθήνα, σε συνεργασία με πολίτες άλλων περιοχών της χώρας όπου πωλούνται περιφερειακά αεροδρόμια.

Με το ψήφισμα αυτό οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι θα αντισταθούν και θα εμποδίσουν με κάθε νόμιμο δικαίωμα την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, που είναι παράγοντες εσόδων και ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι η δρομολογούμενη αποκρατικοποίηση αντίκειται στο Σύνταγμα, καθώς τα αεροδρόμια ανήκουν στα ιδιόχρηστα πράγματα και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης με σαφή προοπτική την παραχώρηση της κυριότητας, υποκρύπτει απαγορευμένη εμπράγματη διάθεση δημόσιας περιουσίας για διάφορους από τη θεσμοθέτησή της σκοπούς. Αντίκειται επίσης στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, στην εθνική ασφάλεια και την αρχή της αναλογικότητας.

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στα Χανιά, ενώ το θέμα απασχόλησε και την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χρυσούπολης, με τον δημοτικό σύμβουλο Περικλή Αμπεριάδη να προτείνει την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Κέρκυρας και από την δημοτική αρχή.

Κατάργηση του πρωινού δρομολογίου της Ολυμπιακής από την Καβάλα στην Αθήνα

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από τις 27 Οκτωβρίου και για όλη την χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι της Καβάλας (αλλά και όλοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, όπως Δράμα και Ξάνθη, που εξυπηρετούνται από το "Μέγας Αλέξανδρος") δεν θα μπορούν να πετάξουν το πρωί από την Καβάλα για το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" στην Αθήνα, καθώς η Ολυμπιακή καταργεί το πρωινό της δρομολόγιο (το οποίο και αντικαθιστά με ένα άλλο που θα ξεκινά την Δευτέρα και την Παρασκευή στις 10:25 και τις άλλες μέρες -πλην της Κυριακής- στις 11:10).

Πλέον το πρόγραμμα των χειμερινών δρομολογίων από την Καβάλα προς την Αθήνα θα είναι το εξής:

Δευτέρα 10:20 19:25
Τρίτη 11:10 19:25
Τετάρτη 11:10 19:25
Πέμπτη 11:10 19:25
Παρασκευή 10:20 19:25
Σάββατο 11:10 -
Κυριακή - 19:25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου