Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ινστιτούτο πετρελαίου στο ΤΕΙ ΑΜΘ με τεχνολογία CERN - Αθ. Μητρόπουλος: "Επιχειρείται η μετακίνηση του πλούτου από την Αν. Μακεδονία στη Θράκη"




Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το ΤΕΙ Καβάλας αναφορικά με την ίδρυση ενός Ενεργειακού Ερευνητικού Ινστιτούτου, καταθέτει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Θανάσης Μητρόπουλος, όχι, μόνον, σε σχέση με το ενεργειακό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή, αλλά κυρίως σε σχέση με την τεχνολογία που μπορεί να έχει ένα τέτοιο Ινστιτούτο με τη συνεργασία του ΤΕΙ με το CERN. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΤΕΙ- ΑΜ-Θ δίνει μια διάσταση που ξεπερνά αυτά που μέχρι στιγμής θεωρούσαν όλοι ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καβάλας, δηλαδή τις υποδομές ενός άρτιου Τμήματος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, και αυτή είναι η υψηλή και πρόσφατη τεχνολογία του CERN σχετικά με την παρακολούθηση μεγάλων δεδομένων, όπως των γεωφυσικών, που θα δώσει μια τεράστια δυναμική σε όλη την περιφέρεια στον τομέα της έρευνας.

"Ο κ. Δερμεντζόπουλος είναι ενημερωμένος για τα θέματα του τμήματος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και για το Τμήμα της Πληροφορικής, γιατί το ΤΕΙ έχει ένα πολύ ισχυρό υπολογιστικό σύστημα το οποίο είναι σειράς 2 σε ό,τι αφορά το CERN. Στο CERN έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία για την παρακολούθηση μεγάλων δεδομένων, ένα από αυτά είναι τα γεωφυσικά, άρα με αυτήν την έξυπνη εξειδίκευση, αντιλαμβάνεστε πόσο δυναμικό θα γίνει ένα Ινστιτούτο Πετρελαίου εδώ. Επομένως, δεν είναι μόνον ότι έχουμε το μηχανισμό έτοιμο για το Ινστιτούτο, αλλά συγχρόνως έχουμε μια πρόσφατη τεχνολογία για να μελετήσουμε τα γεωφυσικά δεδομένα. Επιπλέον, έχουμε το Παράρτημα του Δημόκριτου, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της χώρας, άρα λοιπόν έχουμε μια πολύ μεγάλη δυναμική. Θεωρώ ότι πρέπει να τα δει όλα αυτά ο κ. Δερμεντζόπουλος», δηλώνει ο κ. Μητρόπουλος. Μάλιστα, προσθέτει με νόημα ότι «αυτό που επιχειρείται, είναι η εσωτερική μετακίνηση του πλούτου από την Ανατολική Μακεδονία στη Θράκη. Το θέμα όμως δεν είναι η μετακίνηση πλούτου, πλούτο θα παράγει η περιφέρεια αν έχει Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Καβάλα και δυνατό τμήμα Πετρελαίου. Η περιφέρεια καλό είναι να λειτουργήσει συνεκτικά και συλλογικά και εγώ αυτές τις δυνάμεις καλώ να εργαστούμε από κοινού".

Σχετικά με τη βιωσιμότητα της Νοσηλευτικής Σχολής του Διδυμοτείχου και το ενδεχόμενο αυτή να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τελικά:

"Ερωτηθήκαμε κι εμείς και είπαμε να μείνει στο Διδυμότειχο. Τα κριτήρια της μελέτης δεν συμβαδίζουν με το νόμο, αλλά τα κριτήρια τα βάζει μη νομίμως ο υπουργός. Εάν ήθελε να τα βάλει διαφορετικά, θα έπρεπε να τα θέσει στο νομοθετικό πλαίσιο. Εμείς απαντήσαμε σε ό,τι ζητάει ο νόμος για τη βιωσιμότητα των τμημάτων και τα κριτήρια βιωσιμότητας τα καλύπτει η Σχολή. Το γιατί δεν έχει καθηγητές, αυτό είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, άρα το καλύτερο που έχει να κάνει το υπουργείο Παιδείας, είναι να προσλάβει 4-5 άτομα κι εμείς έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις. Η δική μας πρόταση είναι να μείνει στο Διδυμότειχο. Εάν αρχίσουμε να κάνουμε μετακινήσεις, τότε κι εμείς έχουμε τις προϋποθέσεις , γιατί εδώ είναι η έδρα του ΤΕΙ, έχουμε νοσοκομείο, αλλά τότε πλέον αρχίζουμε να συζητάμε με όρους ανθρωποφαγίας. Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθεί η σχολή, έχει το ηθικό προβάδισμα το Διδυμότειχο γιατί εκεί συστήθηκε"

Πηγή: Εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου