Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Εκδήλωση ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου (βίντεο)«Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο
Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας»
του Οδυσσέα Ελύτη

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, ώρα 19:30

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
 Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας – Δήμος Καβάλας – Δημωφέλεια – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.


Μια από κοινού εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ετοιμάζει η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, σε συνδιοργάνωση με την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Πρόκειται για μια λογοτεχνική μουσική παράσταση με τίτλο «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη, που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 19:30, στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ της Περιφερειακής Ενότητας.

Με το Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, αρχίζει η δεύτερη περίοδος της δημιουργικής πορείας του Ελύτη, αυτήν που μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει σαν αγωνιστική.
Η μετάβαση από τη μια περίοδο στην άλλη γίνεται, όταν ο ποιητής ξαφνικά συναισθάνεται ότι η προσωπική του μοίρα δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τη μοίρα των άλλων αδελφών του και αποδέχεται τη βαριά ευθύνη από δω κι’ εμπρός να μιλάει όχι πια για τον πεπερασμένο στο χρόνο εαυτό του, αλλά για το λαό του, ο οποίος αιώνες τώρα παλεύει να επιβιώσει στον αυχμηρό και άνυδρο τούτο τόπο, αιώνες τώρα φυλάει καραούλι με το όπλο στο χέρι και πάντα βρίσκεται από τη μεριά των αδικημένων και των χαμένων.
Έτσι ο ποιητής μεταμορφώνεται σε μνήμη και σε συνείδηση της φυλής του. Πρόκειται για μια ποίηση γυμνή και τραγική όχι πια μόνο για τη μοίρα του Έλληνα, αλλά για τη μοίρα του κάθε ανθρώπου κάθε εποχής και κάθε τόπου που οι εκάστοτε ισχυροί της γης του στερούν το ψωμί, τον ήλιο, τον αέρα, την ελευθερία. Έτσι όμως λοιπόν ο λόγος του Ελύτη με το να είναι γνήσια ελληνικός, γίνεται μια φωνή που την ακούν οι λαοί απανταχού της οικουμένης και σ’ αυτήν αναγνωρίζουν τη δική τους αρχέγονη πίκρα και τη δική τους αξεθύμαστη οργή.

Το Άσμα, λειτουργεί όπως ένα δημοτικό μοιρολόι, στο οποίο συνυπάρχουν δύο βασικά στοιχεία, το εγκωμιαστικό και το θρηνητικό (το «ηρωικό» και το «πένθιμο» του ποιήματος). Αποτελείται από δύο οργανικά μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην εμφάνιση των εχθρών και το θάνατο του παλικαριού, ενώ το δεύτερο στη φυγή των εχθρών και την ανάσταση του παλικαριού στον άνω Όλυμπο, τον αληθινό.
  
Το επικό αυτό έργο μελοποίησε ο Νότης Μαυρουδής και συμμετέχουν:

ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ        (τραγούδι)
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ      (τραγούδι/κιθάρα/αφήγηση)
ΒΑΣΩ ΖΗΣΟΥ                               (τσέλο)
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΤΣΟΥ                      (φλάουτο)
ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ                   (αφήγηση)
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑ                 (αφήγηση)
  
Η είσοδος είναι Ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας - Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας - Μαρία Καραβία

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικών υπηρεσιών - Μιχάλης Λυχούνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου