Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Εισαγγελέας Κομοτηνής -μέσω πταισματοδίκη- προς δήμο Καβάλας: "Ποιος παρέλαβε τα ηλιέλαια για το κοινωνικό παντοπωλείο;"




Το "φάντασμα" της υπόθεσης των 1200 πεντάλιτρων μπουκαλιών ηλιελαίου τα οποία προορίζονταν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Καβάλας και τα οποία -σύμφωνα με καταγγελίες-, αντί να μετρηθούν 1200 από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής Προμηθειών και Τροφίμων, βρέθηκαν να είναι...300, συνεχίζει ακόμα να πλανάται πάνω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, παρά το πόρισμα της ΕΔΕ που εξεδόθη στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου (ένα πόρισμα το οποίο μιλούσε, μεν για παραλείψεις ή υπερβάσεις άσκησης των αρμοδιοτήτων–υποχρεώσεων όλων των εμπλεκόμενων, πλην όμως επέρριπτε ευθύνες...στην διαφορετική ερμηνεία των διαδικασιών και διατάξεων που έδινε ο καθένας ξεχωριστά -κάτι που σημαίνει ότι οι παραλείψεις αυτές δεν θεωρούντο πειθαρχικά παραπτώματα).

Πολλοί είχαν θεωρήσει ότι με το πόρισμα αυτό έκλεινε ο φάκελος μιας υπόθεσης η οποία είχε προκαλέσει εντονότατες αντεγκλήσεις μεταξύ της τότε δημοτικής αρχής του Κωστή Σιμιτσή και όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μιας υπόθεσης η οποία, μάλιστα, είχε οδηγηθεί ακόμα και στην Βουλή -μέσω του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είχε καταθέσει ως αναφορά την καταγγελία 9 μελών του τότε δημοτικού συμβουλίου (μεταξύ αυτών η νυν δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης αλλά και οι νυν δημοτικοί σύμβουλο Άρης Βέρρος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καλανταρίδης, Νίκος Κιοσσές και Βαγγέλης Παππάς) προς τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη...

Όπως ανέφερε στο fonikavalas.blogspot.gr η κ. Τσανάκα, την Παρασκευή εστάλη στον δήμο Καβάλας έγγραφο  από την πταισματοδίκη, στο οποίο αναγραφόταν ένα απλό ερώτημα:

"Ποιος παρέλαβε τα ηλιέλαια;"

Με αυτό το ερώτημα η πταισματοδίκης Καβάλας ζητάει να μάθει τα ονόματα των 6 δημοτικών υπαλλήλων που ανήκαν στην σχετική Επιτροπή Παραλαβής (οι 5 εκ των οποίων είχαν παραιτηθεί από εκείνη την επιτροπή μόλις αποκαλύφθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2013, η υπόθεση). Όπως τόνισε η κ. Τσανάκα "μετά από επικοινωνία που είχα με τους νομικούς συμβούλους του δήμου διαπίστωσα ότι το ερώτημα αυτό προέρχεται από τον εισαγγελέα Κομοτηνής. Δεν μπορώ να ξέρω τον λόγο για τον οποίο ο εισαγγελέας Κομοτηνής ζήτησε να μάθει την συγκεκριμένη πληροφορία, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι ο τελευταίος δεν είναι ικανοποιημένος από το πόρισμα της ΕΔΕ και επιδιώκει να επανεξετάσει την υπόθεση, μη θεωρώντας ότι αυτή έχει κλείσει."

Τι έλεγε το πόρισμα;

Υπενθυμίζουμε ότι στο πόρισμα που είχε συντάξει ο γενικός διευθυντής του Δήμου Νέστου Απόστολος Κοντοστόλης αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Η διακίνηση και διαχείριση του ηλιέλαιου επιβεβαιώνεται ως προς την ποσότητα προμήθειας 1.200 φιαλών της συσκευασίας των 5lit και διάθεσης αυτών.

2. Από τα υπάρχοντα έγγραφα δεν προκύπτει αμφισβήτηση ως προς την ποσότητα, αλλά διαφωνία ως προς την διαδικασία.

3. Σε όλη την διαδικασία προμήθειας ηλιέλαιου από τον Δήμο Καβάλας για λογαριασμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου όλοι οι εμπλεκόμενοι προέβησαν σε παραλείψεις ή υπερβάσεις άσκησης των αρμοδιοτήτων – υποχρεώσεων τους ως υπαλλήλων, γεγονός που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος και σε διαφορετική ερμηνεία των διαδικασιών και διατάξεων από τον κάθε ένα ξεχωριστά.

4. Οι ανωτέρω παραλείψεις ή υπερβάσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν πειθαρχικά παραπτώματα, διότι έχουν συντελεστεί κατά τη λειτουργία της υπηρεσίας σε συνθήκες αδυναμίας εφαρμογής κατά γράμμα των πολυπληθών και κατά ένα μέρος αντικρουόμενων διατάξεων και διαδικασιών. Το γεγονός αυτό στην εξεταζόμενη περίπτωση ώθησε τους υπαλλήλους, μη ηθελημένα, να προβούν καθ’ υπέρβαση σε ενέργειες οι οποίες δεν προβλέπονται από τις διατάξεις ή να παραλείψουν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της προμήθειας επακριβώς όπως ορίζεται στον ΕΚΠΟΤΑ, χωρίς να προκύπτει δόλος.

5. Η εφαρμογή των διατάξεων, όχι μόνο κατά ουσία, αλλά και κατά τύπο δημιουργεί προβλήματα και γραφειοκρατία, τα οποία πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση στους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου