Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η κτιριακή ιστορία της Δικαιοσύνης στην Καβάλα με... φόντο την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου (βίντεο-φωτογραφίες)




Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας διοργάνωσε χθες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» εκδήλωση ιστορικής μνήμης με θέμα «Από Τις Καμάρες Στους Μύλους - Το Χρονικό Στέγασης της Δικαιοσύνης στην Καβάλα (1896-1914-2010)».

Ομιλητές ήταν ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και η Δρ. Σαπφώ Αγγελούδη - Ζαρκάδα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διδάσκουσα στο ΔΠΘ, ενώ σε ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου.

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό

Ο κ. Αθανασίου, αφού προλόγισε τους ομιλητές, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην Πρωτοδικείου Καβάλας, τόσο με αφορμή το θέμα της εκδήλωσης, όσο και της παρουσίας όλων των βουλευτών του νομού Καβάλας, των κ. κ. Γιώργου Καλαντζή, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Κωνσταντίνου Κλειτσιώτη και Γιάννη Πασχαλίδη, σημειώνοντας ότι το κτίριο πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα κι αυτό μπορεί να γίνει με την σύμπραξη όλων.



Στη συνέχεια η κ. Αγγελούδη,  αναφέρθηκε στην κτιριακή ιστορία τόσο του παλιού Πρωτοδικείου, όσο και του νέου Δικαστικού Μεγάρου της πόλης, το οποίο αντικατέστησε τους Μύλους, με το γκρέμισμά τους να σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για την σύγχρονη ιστορία της πόλης και κυρίως, μια νέα δικαστική εποχή για την περιοχή.

Το κτίριο του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας κτίστηκε το 1896 από τον Χιώτη Καϊμακάμη Α' τάξεως της Καβάλας Εμίν Πασά, με «εθελοντικές προσφορές» πλουσίων Καβαλιωτών της εποχής ως τουρκικό Διοικητήριο. Ο  Καϊμακάμης υπήρξε φίλος των απεργών καπνεργατών στα 1896 και η παρουσία του στην Καβάλα βοήθησε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα να αποφύγει την οργή των φανατικών Τούρκων Μπέηδων και του Μουτεσαρίφη Δράμας κατά τον πόλεμο του 1897. Μέχρι τη δεκαετία του ΄60 λειτουργούσε το Διοικητήριο και το παλιό Ειρηνοδικείο, οπότε τα δυο κτίρια κατεδαφίστηκαν μετά από μια γενικευμένη ανακαίνιση και λειτούργησε το Δικαστικό Μέγαρο, μέχρι το 2010, οπότε η Δικαιοσύνη της Καβάλας μετακόμισε στο νέο Δικαστικό Μέγαρο,  στην Τενέδου, στο σημείο όπου δέσποζαν επιβλητικά οι Μύλοι μέχρι την κατεδάφισή τους.

Με ένα συνεχές ταξίδι από τις Καμάρες στη Τενέδου , η ομιλήτρια παρέθεσε τις φάσεις ανακαινίσεων του παλιού Δικαστικού Μεγάρου, τις αναγωγές του στην σύγχρονη Ιστορία της πόλης, με προεξάρχουσα την ανάγνωση του διαγγέλματος της απελευθέρωσης της Καβάλας, μέχρι τον «παροπλισμό» του, δίνοντας την θέση του σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, το οποίο, μέχρι την τελική φάση της υλοποίησής του, πέρασε από χίλια μύρια γραφειοκρατικά κύματα.
Παράλληλα, παρατέθηκε πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, τόσο από το παλιό Πρωτοδικείο, όσο και από τους Μύλους, από το οποίο μπορούσε να «αναγνώσει» κανείς την επιτομή όχι μόνο της δικαστικής, αλλά και της συνολικής σύγχρονης Ιστορίας της Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου