Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Energean: Ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα φέρνει η πολιτική σταθερότητα




Πολλές πετρελαϊκές εταιρίες θέλουν να συμμετάσχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής σταθερότητας που επικρατεί, και η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας απόψε στο ενεργειακό συνέδριο Capital & Vision.

Χαρακτήρισε ωστόσο ως αρνητικές εξελίξεις την πτώση των τιμών του αργού, την αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αλλά και την υποστελέχωση των φορέων του Δημοσίου που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αναφερόμενος στα κοιτάσματα του Πρίνου, τα οποία εκμεταλλεύεται η Energean, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι μέχρι στιγμής η περιοχή έχει παράξει 115 εκατ. βαρέλια και τα πιστοποιημένα αποθέματα είναι 30 εκατ. (που σημαίνει ότι το κοίτασμα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 15-20 χρόνια ακόμη). Η ημερήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 2.000 βαρέλια ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 220 εκατ. την επόμενη τριετία που θα ανεβάσουν την παραγωγή στα 10.000 βαρέλια. Συγκριτικά, η κατανάλωση πετρελαίου της χώρας είναι 300.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το μέγιστο πριν την κρίση ήταν 450.000 βαρέλια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ Σπύρος Μπέλλας ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών η δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Θα ακολουθήσει περίοδος 6 μηνών για τη. Υποβολή προσφορών, 3 μηνών για την αξιολόγησή τους και άλλων 3 μηνών για διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές, πριν την υπογραφή των συμβάσεων. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεωλογικό πλαίσιο της χώρας καθώς και τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στις γειτονικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου