Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

"Διόνυσος": Ο ορισμός της απόλυτης εγκατάλειψης (φωτογραφίες)




Ένα κτίσμα που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Καβάλα (όπως αποτελούσε στο παρελθόν) έχει μετατραπεί, εδώ και πολύ καιρό, στην χειρότερη δυνατή εικόνα για την είσοδο της πόλης μας. Ο λόγος για το πρώην εστιατόριο "Διόνυσος", εμβαδού 11.500 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Σίλα, σε ένα σημείο από το οποίο η θέα της Καβάλας είναι κυριολεκτικά μαγευτική!

Ο "Διόνυσος", ως γνωστόν, λειτούργησε για πολλά χρόνια ως εστιατόριο και αναψυκτήριο (χωρίς, όμως, καν παροχή νερού!), ωστόσο στα μέσα της δεκαετίας του 90 κάηκε, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά (μιας και η στατικότητά του είχε τρωθεί πολύ σοβαρά). Σήμερα η κατάστασή του είναι αρκούντως θλιβερή (όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες), με τον χώρο να φαντάζει σαν να κάηκε πολύ πρόσφατα και όχι πριν από 20 περίπου χρόνια.

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό

Από εκεί και πέρα ακούστηκαν πολλά σενάρια και προτάσεις για να αξιοποιηθεί εκ νέου το ακίνητο, χωρίς ωστόσο καμία από αυτές τις προτάσεις να γίνει πράξη. Στις αρχές του 2012 το ακίνητο μεταβιβάστηκε στον δήμο Καβάλας από την εταιρεία "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (μια μεταβίβαση την οποία είχε αμφισβητήσει έντονα ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης), ωστόσο από τότε δεν έλειπαν οι επιφυλακτικοί οι οποίοι εκτιμούσαν -ορθώς, όπως αποδείχτηκε στην πορεία- ότι ο δήμος δεν θα μπορούσε να το αξιοποιήσει.

Θα μας πείτε, βέβαια, σε αυτό το σημείο ότι για να ανακατασκευαστεί ο "Διόνυσος" χρειάζονται χρήματα. Συμφωνούμε. Και επίσης συμφωνούμε στο ότι ο δήμος, από μόνος του, δεν είχε -και ούτε έχει- από μόνος του τους κατάλληλους πόρους. Όμως από τις αρχές του 2012 και μετά είδαμε ουκ ολίγα έργα να εντάσσονται στο ΕΣΠΑ (όπως η αποκατάσταση της Μεγάλης Λέσχης και του παλαιού μεντρεσέ) -και καλώς μπήκαν. Είμαστε σίγουροι ότι και ο "Διόνυσος" θα μπορούσε μια χαρά να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (άλλωστε και ο τέως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Θεόδωρος Μουριάδης είχε δηλώσει, στο παρελθόν, ότι η δημοτική αρχή σκέφτεται σοβαρά να κάνει μελέτη για να ενταχθεί ως έργο του Δήμου στο ΕΣΠΑ)

Ωστόσο η τότε δημοτική αρχή επέλεξε να..."αποποιηθεί των ευθυνών της" και να ζητήσει την...συνδρομή ιδιωτών επενδυτών για την ανακατασκευή και αξιοποίησή του (με το σκεπτικό της μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας). Παρά το γεγονός, όμως, ότι έγιναν 3 διαγωνισμοί για την προσέλκυση επενδυτών, ουδείς ενδιαφέρθηκε. Και πώς να ενδιαφερθεί, άλλωστε;

Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας, τα οποία εντοπίσαμε με μια ματιά κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μας στον χώρο, και πέρα από την έλλειψη τοπογραφικού διαγράμματος (!!!), πλέον υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά το είδος της αξιοποίησης του ακινήτου. Κάποιοι είχαν προτείνει στο παρελθόν να λειτουργήσει ο "Διόνυσος" ως εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων -κάτι, όμως, που δεν μπορεί να αποφέρει σοβαρά κέρδη σε έναν επενδυτή, ούτε καν για απόσβεση των χρημάτων που θα δαπανηθούν για την ανοικοδόμησή του.

Κάποιοι, επίσης, θεωρούν ότι το να λειτουργήσει ξανά ως αναψυκτήριο-εστιατόριο θα ισοδυναμούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, με "αυτοκτονία" από την στιγμή που σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται το Γενικό Νοσοκομείο, το Κωνστάντειο Γηροκομείο και ο -υπό ανέγερση- ξενώνας χρονίων πασχόντων και ηλικιωμένων ατόμων. Αν και μια τέτοια άποψη, προσωπικά, δεν μας βρίσκει εντελώς σύμφωνους (ένας χώρος ο οποίος θα λειτουργεί σε στυλ roof garden ξενοδοχείων δεν πιστεύουμε ότι θα προξενούσε σοβαρά προβλήματα ηχορύπανσης -αλλά μόνο για μια τέτοιου είδους λειτουργία, όχι και για φιλοξενία εκδηλώσεων όπως π.χ. δεξιώσεις γάμων), εντούτοις το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος ο οποίος θα δοκιμάσει να λειτουργήσει ακόμα και ένα απλό εστιατόριο δείχνει ότι ουδείς επιδιώκει να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο.

Η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ", πάλι, είχε προτείνει μια τελείως διαφορετική χρήση του χώρου, η οποία μπορεί να μην συνάδει με την ιστορία του "Διονύσου" ως εστιατόριο-αναψυκτήριο αλλά θα μπορούσε να καταστεί ιδιαίτερα πρακτική και χρήσιμη: ένας Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), όπως ακριβώς αυτοί που υπάρχουν στις Εθνικές Οδούς, στον οποίο πέρα από πρατήριο υγρών καυσίμων θα μπορούν να λειτουργούν και ταχυφαγεία (στα οποία η ένταση της μουσικής είναι μικρή και δεν μπορεί να αποβεί ενοχλητική για τα γύρω οικήματα), αλλά ακόμα και εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων . Πέραν από τα ζητήματα της εύκολης πρόσβασης και αποχώρησης των επισκεπτών (για τα οποία θα χρειαστούν επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), εκτιμούμε ότι αυτή η πρόταση είναι πολύ ικανοποιητική.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά το κατά πόσο εύκολο είναι να δοθεί άδεια εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, μιας και το οίκημα βρίσκεται πολύ κοντά σε δασική έκταση. Στο παρελθόν ο κ. Εριφυλλίδης έχει ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά οικοδομική εργασία (άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και το ήδη υπάρχον ακίνητο είχε οικοδομηθεί την δεκαετία του 60 κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας), ενώ ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα από την στιγμή που το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μιλάει για οικοδομικό τετράγωνο με χρήση "Τουρισμός - αναψυχή" (ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών μπορεί άνετα να ενταχθεί στην κατηγορία αυτή)

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι η νέα διοίκηση έχει μπροστά της μια πολύ καλή ευκαιρία για να προσπαθήσει να εντάξει τον "Διόνυσο" στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ή ΣΕΣ, όπως λέγεται) και να μπορέσει, έτσι, καταρχήν να τον αποκαταστήσει ως κτίσμα. Θα το κάνει; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου