Για μια ακόμη φορά, ο λεγόμενος «κεντρικός σχεδιασμός» έκανε το θαύμα του!
Μετά από «παρεμβάσεις» τρίτων, το Υπουργείο Παιδείας έχει βάλει «στον πάγο» την εξαγγελία ίδρυσης Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στην Καβάλα υπό την αιγίδα του Α.Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., ενώ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης το οποίο θα έχει έδρα την Κομοτηνή και θα περιλαμβάνει τρία νέα Ινστιτούτα που θα συσταθούν στη Θράκη (2 στον Έβρο και 1 στην Ξάνθη), ξεχνώντας εντελώς την Ανατ. Μακεδονία!
Το πλέον παράλογο όμως είναι ότι προβλέπει τη σύσταση Ινστιτούτου Ενεργειακού Σχεδιασμού & Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων στην Ξάνθη, τη στιγμή που η Καβάλα είναι η μοναδική πόλη σε ολόκληρη τη χώρα που διαθέτει, εδώ και δεκαετίες, πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία στην εξόρυξη και διάθεση υδρογονανθράκων και στην οποία λειτουργεί με επιτυχία και αναγνωρισμένη προσφορά το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου.
Γενικότερα, το Α.Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. με το σύνολο των σχολών του και του ανθρώπινου δυναμικού του παρουσιάζει σημαντικό έργο και ενισχύει συνεχώς το κύρος και τις δυνατότητές του, καθώς περιλαμβάνει και εντάσσει στην ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του:
- παράρτημα του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της χώρας
- τον κόμβο υπερταχείας μεταφοράς δεδομένων GRID σε συνεργασία με τον C.E.R.N., τον διάσημο πλέον παγκοσμίως ερευνητικό φορέα για την πυρηνική έρευνα
- νέο τεχνολογικό εξοπλισμό αξίας 10 εκατ. Ευρώ.
Όλα αυτά αποτέλεσαν τη βάση, για να εξαγγείλει προ ολίγων μηνών το Υπουργείο Παιδείας την υιοθέτηση της πρότασης του Α.Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. για τη δημιουργία Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στην Καβάλα, ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού και ερευνητικού φορέα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Α.Τ.Ε.Ι. και επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εξαγγελία που δυστυχώς δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εξαιτίας εμποδίων που βάζουν «γειτονικά» συμφέροντα. Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω ίδρυμα δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αξιοποιεί επιστημονικό προσωπικό από ολόκληρη τη χώρα και θα προωθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιστημονικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές του.
Είναι λοιπόν προφανές για ποιους λόγους η Καβάλα δικαιούται και διεκδικεί τόσο τη δημιουργία του Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου όσο και τη σύσταση Ινστιτούτου για την ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με πανελλαδική εμβέλεια.
Η διεκδίκηση αυτή χρειάζεται να εκφραστεί άμεσα, δυναμικά και ομόθυμα από ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.
Δυστυχώς όμως, για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε ως οργανωμένη τοπική κοινωνία μάς περιορίζει στο ρόλο του «τερματοφύλακα».
Επιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ως Δήμος χρειαζόμαστε:
- αναπτυξιακό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, συμφωνημένους από όλους τους τοπικούς φορείς
- διεκδίκηση και ισχυρή «εξωτερική πολιτική», η οποία θα στηρίζεται στη συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου και όχι μόνο σε μία παράταξη ή στη Δημοτική Αρχή.
Όσο λοιπόν οι τοπικοί φορείς και παράγοντες δεν συνεργάζονται και δεν θέτουν κοινούς στόχους και κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, η Καβάλα «θα πιάνεται στον ύπνο» και θα βλέπει τις ευκαιρίες να φεύγουν και να πηγαίνουν αλλού.
Πιστεύουμε ότι ήλθε η ώρα να διεκδικήσουμε την αναγνώριση του Α.Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. ως εθνικού κόμβου έρευνας και καινοτομίας πάνω στους υδρογονάνθρακες προς όφελος ολόκληρης της χώρας. Τέλος, ζητούμε την ενσωμάτωση της Καβάλας ως Κέντρου Έρευνας και Ενέργειας στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, το οποίο αναπροσαρμόζεται αυτή την περίοδο, ώστε να αποτυπώσουμε και να κατοχυρώσουμε σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες και προοπτικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου