Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Χειροτερεύει ο καιρός στην περιφέρεια ΑΜΘ - Διακοπές ρεύματος σε Νέα Ηρακλείτσα, Παληό και σε υποσταθμό στο Περιγιάλι - Ανακοινώσεις από "Εγνατία Οδό"




Μπορεί χτες να την "γλιτώσαμε" με μια αναποδογυρισμένη βάρκα, λίγο δυνατό αέρα και λίγη βροχή παραπάνω, ωστόσο ήδη από σήμερα το απόγευμα ο καιρός έχει αρχίσει να χειροτερεύει για τα καλά. Οι ισχυροί άνεμοι φυσούσαν ήδη από τα ξημερώματα, ενώ μετά από ένα μικρό "διάλειμμα" το πρωί της Παρασκευής, από το μεσημέρι και μετά όχι απλώς δυνάμωσε η έντασή τους αλλά μαζί με αυτούς ήρθε και η βροχή.

Ενδεικτικό είναι το δελτίο έκτακτων καιρικών συνθηκών που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Σήμερα Παρασκευή (24-10-2014) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση των φαινομένων  προβλέπεται από τις βραδινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα.

Αύριο Σάββατο (25-10-2014) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις ανατολικές και βόρειες περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά και από τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που στο Αιγαίο η ένταση τους θα φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Ήδη, μάλιστα, έχουν καταγραφεί και οι πρώτες διακοπές ρεύματος, σε περιοχές όπως το Παληό και η Νέα Ηρακλείτσα, ενώ τα ξημερώματα ένας υποσταθμός της ΔΕΗ στο Περιγιάλι υπέστη βλάβη, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ένα μέρος της Καβάλας. Η βλάβη δεν επιδιορθώθηκε γρήγορα λόγω του ότι σημειώθηκε ξημερώματα, ωστόσο η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μετά από 2 ώρες.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, η "Εγνατία Οδός" εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους οδηγούς που προτίθενται να μετακινηθούν τις προσεχείς ημέρες σε ολόκληρο το μήκος της Εγνατίας Οδού, καθώς και στους Κάθετους Άξονες Σιάτιστας, Ευζώνων, Προμαχώνα και Νυμφαίας:

• Πριν το ταξίδι τους να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ. και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τη μετακίνηση υπό συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση.

• Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.

• Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

• Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.

• Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτησή αντιολισθητικών αλυσίδων.

• Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

• Να παρακολουθούν και τηρούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.

• Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού συντήρησης και λειτουργίας της οδού.

• Να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό

Με την ανακοίνωση αυτή, παράλληλα, παρακαλούνται ειδικά οι οδηγοί όλων των φορτηγών και ιδιαίτερα των μη φορτωμένων, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε συνθήκες έντονων ανέμων.

Σε ανάλογη ανακοίνωση προχώρησε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου