Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ούτε για ιδία χρήση το λάδι στην Θάσο
“Από αγγαρεία θα πάμε να μαζέψουμε όσες ελιές έχουν απομείνει στα δέντρα και θεωρούμε βέβαιο ότι η ποσότητα λαδιού από όσες δεν έχουν προσβληθεί από δάκο, δεν θα φτάσει ούτε για τις οικογένειές μας ώστε να βγάλουμε το χειμώνα”, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του ελαιουργικού συνεταιρισμού Λιμεναριών Θάσου, Βασίλης Κυριότης.
Όπως επεσήμανε, οι ελαιοπαραγωγοί της νήσου Θάσου βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι ζημιές που έχει υποστεί φέτος η παραγωγή τους, εξαιτίας της προσβολής της από δάκο, είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει καταστραφεί το 70-80% της παραγωγής.
Είπε ακόμη ότι οι ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν για δακοκτονία δεν ξεκίνησαν έγκαιρα και δεν ήταν επαρκείς, ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον τα πιο ήπιας μορφής φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.
Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 43.000 στρέμματα με ελιές και για μεγάλο αριθμό από τους 2.300 παραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, γεωπόνος, Θεόδωρος Μαρκόπουλος επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “σε περιοχές της Θάσου οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες, με τους δυνατούς ανέμους κυρίως, πέτυχαν τον καρπό της ελιάς στο στάδιο της ωρίμανσης και έπεσε και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν την κατάσταση και να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών που χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους”.
“Εκτιμώ ότι οι καιρικές συνθήκες αποτελούν την κύρια αιτία της ζημιάς που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου και όχι άλλα αίτια”, είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι “τα προγράμματα φυτικής προστασίας, όπως του δάκου, εκτελέστηκαν και φέτος κανονικά, στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και χωρίς καθυστερήσεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου