Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πεζοδρόμια για τυφλούς στην Καβάλα (και την Θάσο): Αλλού λείπουν, και αλλού είναι σε λάθος θέση!




Πολλές φορές περνάμε από αυτά, πολλές φορές τα χρησιμοποιούμε για τις μεταβάσεις μας σε διάφορα σημεία στην Καβάλα (αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του νομού), ωστόσο ποτέ μας -ή, για να είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστες φορές- έχουμε μπει στην διαδικασία να σκεφτούμε αν τα πεζοδρόμια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους συνανθρώπους μας με μειωμένη ή καθόλου όραση. Ως γνωστόν, υπάρχουν ειδικά πλακάκια με γραμμώσεις τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους τυφλούς (κρατώντας, βέβαια, το λευκό μπαστούνι τους).

Ωστόσο στην πόλη μας πολύ λίγα είναι τα σημεία στα οποία υπάρχουν αυτά τα ειδικά πλακάκια. Π.χ. στην οδό Ομόνοιας (όπως βλέπετε στην φωτογραφία του άρθρου) τέτοια πλακάκια δεν υπάρχουν σε όλο το μήκος του δρόμου -σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και άλλοι δρόμοι της πόλης-.

Και όπου υπάρχουν αυτά, επίσης, είτε θα τύχουν ιδιαίτερης "μεταχείρισης" από οδηγούς (οι οποίοι συνηθίζουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους ακριβώς πάνω σε αυτά) είτε...θα στείλουν τους τυφλούς κατευθείαν πάνω σε έναν τοίχο!


Η παραπάνω εικόνα έχει ληφθεί στο λιμάνι της Καβάλας, και συγκεκριμένα πίσω από το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία των πλοηγών του λιμανιού. Όπως μπορείτε να δείτε, αν κάποιος τυφλός αποφασίσει να ακολουθήσει τα ραβδωτά πλακάκια θα πέσει πάνω στον τοίχο!!! Βέβαια θα μας πείτε σε αυτό το σημείο "τις πιο πολλές φορές οι τυφλοί συνοδεύονται είτε από φίλους τους ή οποίοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης είτε από σκύλους συντροφιάς". Αν είναι έτσι να μην τα βάζαμε καθόλου τα πλακάκια...

Εξ όσων διαπιστώσαμε, όμως, αυτές δεν είναι οι χειρότερες περιπτώσεις. Φίλοι μας από την Θάσο μάς ανέφεραν για περιπτώσεις αραγών ΑμεΑ στον Λιμένα οι οποίοι βρίσκονται...στην άκρη του πεζοδρομίου, ακριβώς δίπλα από τον δρόμο! Οι ίδιοι, μάλιστα, μας έλεγαν ότι ακόμα και κάποιος με άριστη όραση δυσκολεύεται να ισορροπήσει στην άκρη του πεζοδρομίου, πολλώ δε μάλλον οι τυφλοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου