Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου νέα δίκη ναυτεργατών στην Θάσο - ΠΑΜΕ Καβάλας: "Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες"
Την προσεχή Δευτέρα 27 Οκτωβρίου διεξάγεται στην Θάσο μια ακόμα δίκη ναυτεργατών που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η ΓΣΕΕ το 2010 και το 2011, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής το ΠΑΜΕ Καβάλας εξέδωσε (όπως κάνει πάντα, άλλωστε) ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται κατά όσων υπέβαλλαν μήνυση εναντίων των 44 εργαζομένων που θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Για άλλη μια φορά σέρνονται στα δικαστήρια Θάσου οι αγωνιζόμενοι ναυτεργάτες του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» .
Στις 27 Οκτώβρη 44 συνολικά εργαζόμενοι (30 εν ενεργεία ναυτεργάτες, 11 συνταξιούχοι και 3  άλλοι εργαζόμενοι) δικάζονται σε τρεις δίκες, για την συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προκήρυξη η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ
 στις 17-21/10/2011, στις 19-22/10/2010 και στις 5/5/2010.
Το σκηνικό γνωστό: ο εφοπλιστής Μητσόπουλος αφού πρώτα  με την τρομοκρατία και τον εκβιασμό «εξασφαλίζει» την συναίνεση των πληρωμάτων του για μη συμμετοχή στις απεργίες, προχωρά σε καταγγελίες και μηνύσεις, στην συνέχεια αναλαμβάνουν η εισαγγελία Καβάλας και το λιμεναρχείο Καβάλας να «στήσουν»  τις κατηγορίες.
Στόχος τους με την βιομηχανία διώξεων που έχουν εξαπολύσει να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνιμα των ναυτεργατών. Τους ενοχλεί που  οι ναυτεργάτες αγωνίζονται για την διατήρηση των δικαιωμάτων τους, για ικανοποιητικούς μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, για  ασφαλή δρομολόγια που θα υπάρχουν όλο το χρόνο έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των νησιωτών. Τους ενοχλεί που ο αγώνας τους αγκαλιάζεται από μεγάλο κομμάτι του λαού του νησιού. Τους ενοχλεί που το σωματείο δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία.
Μάλιστα οι βιομηχανία διώξεων συνεχίζεται αφού εκκρεμούν ακόμα δεκάδες δικές να γίνουν το επόμενο διάστημα, και συνεχίζονται οι κλήσεις για απολογία και για άλλες κινητοποιήσεις  σε ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους από το λιμεναρχείο Καβάλας.
Την ώρα που οι αγώνες των ναυτεργατών και η αλληλεγγύη που εκφράζεται από άλλους εργαζόμενους, συνταξιούχους του νησιού και της Καβάλας στις απεργιακές κινητοποιήσεις, θεωρείται «παρακώληση συγκοινωνιών» για τους πλοιοκτήτες και τους κρατικούς μηχανισμούς.
Την ίδια ώρα οι ναυτιλιακές εταιρίες σε πλήρη ασυδοσία προσπαθούν να μειώσουν μισθούς, παραβιάζουν  το ωράριο εργασίας και την σύνθεση των πληρωμάτων βάζοντας σε κίνδυνο εργαζομένους και επιβατικό κοινό, ορίζουν τα δρομολόγια με μόνο γνώμονα την κερδοφορία τους και όχι τις ανάγκες των νησιωτών, αφήνοντας αποκομμένο το νησί τους χειμερινούς μήνες.
Οι διώξεις αυτές είναι ενταγμένες στην προσπάθεια που κάνουν μεγάλο κεφάλαιο και κυβέρνηση να εφαρμόσουν δια πυρός και σιδήρου τις αντεργατικές τους πολιτικές που χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα, μειώνει μισθούς και συντάξεις, καταργεί
συλλογικές συμβάσεις και από την άλλη δίνει νέα προνόμια στους εφοπλιστές,
βιομήχανους, τραπεζίτες.
Καλούμε  τους ναυτεργάτες σε όλες τις ναυτιλιακές εταιρίες που
δραστηριοποιούνται στην γραμμή Θάσου –Καβάλας να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, για την ίδια τους την ζωή.
Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους της περιοχής, τον λαό της Θάσου να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους ναυτεργάτες.
 Να συμμετέχουν μαζικά στην συγκέντρωση συμπαράστασης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Δευτέρα 17 Οκτώβρη στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια στον Λιμένα Θάσου.

Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ- κυβέρνησης μπορεί να βάλει φραγμό στις συνδικαλιστικές διώξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου