Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Τιμήθηκε ο ανθυπολοχαγός που έπεσε στην Αλβανία Κρίτων Κονσουλίδης (βίντεο)



Με όλες τις τιμές τιμήθηκε το Σάββατο ο Καβαλιώτης ήρωας ανθυπολοχαγός Κρίτωνας Κονσουλίδης, που έπεσε στο Αλβανικό μέτωπο. Παρόντες στη εκδήλωση η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και πλήθος επισήμων.

Ποιος ήταν ο Κρίτων Κονσουλίδης;

Μικρή και σύντομη η ζωή του Κρίτωνα, όμως γεμάτη με ηρωισμό. Γεννήθηκε στην Καβάλα στις 4 Φεβρουαρίου του 1920 και το 1938 κατετάγη στην σχολή Ευελπίδων (ο πρώτος Καβαλιώτης εύελπις από την ίδρυση της σχολής). Λόγω των γεγονότων ενώ βρισκόταν στην Γ’ τάξη, στις 29 Οκτωβρίου του 1940 προήχθη σε ανθυπολοχαγό. Αμέσως έφυγε στο μέτωπο με το 90ο σύνταγμα πεζικού, που πολέμησε την επίλεκτη Ιταλική μεραρχία με το χαρακτηριστικό όνομα «Λύκοι της Τοσκάνης».
Στις μάχες εκείνες τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσμα πυροβόλου και παρ’ όλα αυτά συνέχισε να πολεμάει, χωρίς να υπολογίζει τίποτα. Στις 17 Ιανουαρίου του 1941 όμως, ένα ακόμη βλήμα σκάει πολύ κοντά του και τον τραυματίζει πολύ σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε την μάχη με τη ζωή στις 2 Φεβρουαρίου του 1941, δυο μέρες πριν κλείσει τα 21 του χρόνια. Παρά του ότι είχε ζητήσει να ταφεί στην Καβάλα ετάφη τελικά στο νεκροταφείο των Ιωαννίνων και σήμερα τα οστά του βρίσκονται μαζί με άλλους πολεμιστές εκείνης της εποχής στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου