Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με τις ευχές του δημάρχου; - Δελτίο Τύπου από την Ενωτική Δημοτική Παρέμβαση Παγγαίου




Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του δημάρχου κ. Αναστασιάδη και του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ξουλόγη, οι οποίες ήταν πολύ θετικές στην πώληση δημόσιου οικοπέδου στην Τούζλα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε ιδιώτη. Οι τοποθετήσεις τους έγιναν έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Παρέμβασης Παγγαίου κ. Μπόνου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14/10/2014.

Σεβόμενοι τις προεκλογικές μας θέσεις και δεσμεύσεις ως συνδυασμός δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε κάθε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που ανήκει στον ελληνικό λαό. Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τούς συνδημότες μας για την πώληση του οικοπέδου της Τούζλας, τις συνέπειες αυτής της παθητικής, επιεικώς χαρακτηρισμένης, στάσης της νέας δημοτικής αρχής και τέλος για τις δικές μας προτάσεις αξιοποίησης και ανάπτυξης του Δήμου μας.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δεν είναι ένα απλό μεσιτικό γραφείο. Είναι ένα μνημονιακό μόρφωμα που η σύνθεσή του έχει αλλάξει πάμπολλες φορές “κατεπειγόντως”, προκειμένου είτε να διευκολυνθούν συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, είτε να τοποθετηθούν στο ταμείο οι εκλεκτοί της κυβέρνησης, είτε να απομακρυνθούν όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις σε συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Να έχουμε υπόψιν ότι οτιδήποτε μεταβιβαστεί ή πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να επιστρέψει στον προηγούμενο κάτοχο (ελληνικό δημόσιο) καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Οι εισπράξεις του χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Ξεπουλάμε δηλαδή τα πολυτιμότερα περιουσιακά μας στοιχεία για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους και ρίχνουμε το πενιχρό τίμημα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Το οικόπεδο 85 στρ. που πουλήθηκε στην Τούζλα, δεν είναι “βαλτώδης περιοχή” όπως χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο. Είναι 30 μέτρα από την παραλία, πάνω στον κόμβο της Τούζλας και 5 χλμ από την Αμφίπολη (αρχαιολογικός χώρος, τύμβος Καστά). Επίσης, πολύ εύκολα προσβάσιμο από μεγάλα αστικά κέντρα όπως Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα και Καβάλα. Με την τιμή των 16,5 ευρώ/τ.μ. μιλάμε ξεκάθαρα για ξεπούλημα ενός φιλέτου της δημόσιας περιουσίας και όχι για “αξιοποίηση”.

Η παράταξη του κ. Αναστασιάδη δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο δήμο. Δεν έγινε ούτε καν προσπάθεια να δουν (όπως άλλωστε υποσχέθηκαν προεκλογικά) αν υπάρχει προοπτική δημοτικής εκμετάλλευσής και αξιοποίησης για να έχει ο δήμος κάποια υποτυπώδη κέρδη. Δεν εννοούμε απαραίτητα για κάποια δημοτική επιχείρηση, αλλά και σε συνεργασία με ιδιώτες ή και με άλλους τρόπους, έτσι ώστε ο δήμος να δημιουργήσει πάγια έσοδα. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να μας εξηγήσει πως τόσο γρήγορα έφυγε από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και αντ’ αυτού, χειροκρότησε την πώληση του ακινήτου;

Ως Ενωτική Δημοτική Παρέμβαση Παγγαίου, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε προτάσεις για την πραγματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, εντός των ορίων του δήμου μας ή ακόμη και με διαδημοτικές συνεργασίες, με γνώμονα το όφελος όλων των δημοτών, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων και των αγροδιατροφικών προϊόντων της αντικειμενικά πλούσιας περιοχής μας. Ενέργειες που χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, θα αναβαθμίσουν τουριστικά την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου