Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ugly: Ο μοναδικός σκύλος για εντοπισμό ναρκωτικών που διαθέτει το Λιμενικό από την Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη




Ενώ περιμέναμε την άφιξη στο λιμεναρχείο Καβάλας του αρχηγού του λιμενικού σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, υποναυάρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου, το μάτι μας έπεσε σε έναν σκύλο με αστυνομικά λουριά, ο οποίος συνόδευε τους λιμενικούς που φρουρούσαν την είσοδο του λιμεναρχείου.

Ο λόγος για την Ugly (Άγκλι=Άσχημη - το όνομα δόθηκε από τον κάτοχό του για να "μην την πιάνει το μάτι"), έναν πανέμορφο θηλυκό σκύλο, ράτσας Μαλινουά (Βελγικός Ποιμενικός) και ηλικίας 4 ετών, ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών. Όπως μας εξήγησε ο κάτοχός του, η Ugly -η οποία έχει ως έδρα της την Καβάλα, και συγκεκριμένα το σπίτι του κατόχου της (μόνο ο στρατός διαθέτει καταλύματα για την διαβίωση των σκύλων του)- έχει ενταχθεί στην υπηρεσία από την ηλικία των 18 μηνών, ενώ -ανάλογα με την φυσική της κατάσταση και την δυνατότητα εντοπισμού ναρκωτικών ουσιών- αναμένεται να αποστρατευθεί σε ηλικία 8 ως 9 ετών (το όριο ζωής των Μαλινουά είναι 12 με 14 έτη).


Η Ugly είναι ένα από τα 14 σκυλιά που διαθέτει το λιμενικό σώμα σε ολόκληρη την χώρα. Αν και τα 14 αυτά σκυλιά δεν ανήκουν όλα στην ίδια ράτσα, εντούτοις τα Μαλινουά θεωρούνται ιδανικά για καθήκοντα εντοπισμού ναρκωτικών (αλλά και εκρηκτικών), λόγω της εξυπνάδας τους, των αθλητικών τους προσόντων, της ενεργητικότητάς τους, των γρήγορων αντανακλαστικών τους και της ευκολίας στην εκπαίδευσή τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι τα Μαλινουά χρησιμοποιούνται ευρέως από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας σε πολλές χώρες του κόσμου, τόσο για εντοπισμό ναρκωτικών και εκρηκτικών υλών όσο και για φύλαξη 

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η Ugly είναι το μοναδικό που καλύπτει μια έκταση από την Θεσσαλονίκη -έστω και σε "συνεργασία" με άλλο σκύλο- ως και την Αλεξανδρούπολη (χωρίς, φυσικά, να εξαιρούμε νησιά όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη και η Λήμνος, στα οποία ουκ ολίγες φορές έχει  κληθεί να συνδράμει στις προσπάθειες των λιμενικών). Όπως μας εξήγησε ο κάτοχός του, ο ίδιος και η Ugly μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες του νομού Καβάλας, ωστόσο 1 με 2 φορές την εβδομάδα είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν μέχρι την Αλεξανδρούπολη για να βοηθήσουν τις εκεί λιμενικές αρχές.


Όλα τα σκυλιά του λιμενικού εκπαιδεύονται στην Αθήνα, με τον χρόνο βασικής τους εκπαίδευσής να διαφέρει ανάλογα με την ράτσα και την φυσική τους κατάσταση (η Ugly χρειάστηκε 3 μήνες για να εκπαιδευτεί). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευσή τους σταματάει μετά από 3 μήνες -το αντίθετο, τα σκυλιά αυτά εκπαιδεύονται διαρκώς μαζί με τους κατόχους τους.

Όση ώρα περιμέναμε τον αρχηγό του λιμενικού σώματος, η Ugly έδειχνε μεν πολύ φιλική προς τους υπόλοιπους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα αφοσιωμένη στον κάτοχό της (τον οποίο ακολουθούσε κυριολεκτικά σε κάθε του βήμα, και από τον οποίο επιζητούσε συνεχώς χάδια), ενώ ο γρήγορος ρυθμός της αναπνοής της έδειχνε ότι ήταν αρκετά ανήσυχη. Ο ίδιος, πάντως, μάς εξήγησε ότι αυτή η αντίδρασή της εξηγείται από το γεγονός ότι τα σκυλιά ράτσας Μαλινουά βαριούνται εύκολα και επιζητούν όσο τίποτα άλλο να τρέξουν, να γυμναστούν και να παίξουν (και αυτό ακριβώς ήθελε να κάνει η Ugly - να αφεθεί ελεύθερη και να τρέξει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου