Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

6 κορίτσια της Παιδόπολης παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, με τη στήριξη διεθνούς προγράμματος




Μια εξαιρετική ιδέα που έγινε πράξη και επιχειρείται από τον Ρ.Ο. "Νεάπολις" να καρπίσει και στην Καβάλα

 Στη φάση της προετοιμασίας ενός Διεθνούς Προγράμματος  (Global Grant) με τον  Ρ.Ο. Hazel Grove του Manchester Αγγλίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Ροταριανός Όμιλος Καβάλας «Νεάπολις».
Ο Ρ.Ο. «Νεάπολις»  έχει ήδη συνεργαστεί με τον εν λόγω Όμιλο της Αγγλίας πριν από δυο χρόνια, όταν στα πλαίσια Προγράμματος Ανταλλαγής Νέων,  είχε στείλει παιδιά φιλοξενούμενα από την  Παιδόπολη σε οικογένειες στην Αγγλία. Η συνεργασία συνεχίστηκε, την ίδια χρονιά, όπου ο Αγγλικός Όμιλος έγινε χορηγός στο έργο του Ομίλου, αυτό της ανακατασκευής αιθουσών στην Παιδόπολη Καβάλας. ( και οι δύο δράσεις έγιναν με πρωτοβουλία της τότε Προέδρου,  Άννας Παυλίδου)

Μέσα από αυτές τις δύο συνεργασίες, κατάφερε ο Ροταριανός Όμιλος «Νεάπολις» να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ροταριανών συναδέλφων του και παράλληλα να τους ευαισθητοποιήσει με τη σημερινή κατάσταση του παραπάνω ιδρύματος, ώστε να έλθουν τώρα και να θέλουν να επενδύσουν σε ένα Διεθνές Πρόγραμμα στην Ελλάδα και πάλι στην Παιδόπολη και πάλι  σε συνεργασία με τον ΡΟΚ Νεάπολις. Σίγουρα αυτό δεν είναι συγκυριακό, αλλά επιστέγασμα της καλής συνεργασίας των δύο Ομίλων.

Πρόκειται για ένα μεγάλο, ιδιαίτερο και πολύπλευρο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην μετά από την ενηλικίωση ζωή των παιδιών, μακριά από το Κέντρο, που όλα τα προηγούμενα χρόνια τους προσέφερε ασφάλεια και ζεστή φιλοξενία, χωρίς όμως να δοκιμαστούν σε συνθήκες της πραγματικής ζωής. Έξι κορίτσια,  άνω των 18 ετών,  θα περάσουν ένα μεσοδιάστημα ( για όσα χρόνια υποστηρίζεται οικονομικά το πρόγραμμα) ζώντας στο οικείο περιβάλλον τους, σε οίκημα της Παιδόπολης που κατάλληλα θα διαμορφωθεί, αλλά ανεξάρτητα, διαχειριζόμενα τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους  από το ποσό που θα λαμβάνουν κάθε μήνα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.    
Ο Ροταριανός Όμιλος «Νεάπολις»  ζήτησε από τη Διεύθυνση της Παιδόπολης  και έλαβε τελικά ένα ενιαίο οίκημα, το οποίο θα μετατραπεί με ανακατασκευή σε τρία αυτόνομα μικρά διαμερίσματα, ικανά να φιλοξενήσουν από 2 κορίτσια το καθένα, συνολικά δηλαδή 6 άτομα. Η διαμόρφωση του χώρου είναι το ένα σκέλος του προγράμματος. Ένα δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει τη μετάβαση στην Αγγλία μίας κοινωνικής λειτουργού και μίας ψυχολόγου, προκειμένου να λάβουν ειδική εκπαίδευση, ώστε επιστρέφοντας να εκπαιδεύσουν άλλα άτομα του επιστημονικού τους πεδίου αλλά και να επιτηρήσουν  το πρόγραμμα.

Το εν λόγω πρόγραμμα, ολοκληρωμένο,  θα περιλαμβάνει την οικονομική χρηματοδότηση της ανακατασκευής του χώρου, όπου θα φιλοξενούνται τα κορίτσια, την εκπαίδευση των δύο επιστημόνων, καθώς και την μηνιαία χρηματοδότηση των 6 ατόμων, την οικονομική διαχείριση δε του ποσού που θα λαμβάνουν, θα κληθούν να έχουν οι ίδιες οι ‘’ένοικοι’’ με την διακριτική επιτήρηση του Ομίλου.   Θα πληρώνουν μόνες  τους λογαριασμούς τους ( ηλεκτρικό ρεύμα και  νερό), θα αγοράζουν τα τρόφιμα και θα μαγειρεύουν, καθώς επίσης  και θα φροντίζουν την τάξη των ρούχων και του ιδίου του σπιτιού τους.

Είναι ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες και ο Ροταριανός Όμιλος «Νεάπολις» επιθυμεί να το θέσει σε λειτουργία και στην Ελλάδα,  αλλά και να το υποστηρίξει, γι αυτό αρχίζει και τις σχετικές δράσεις,  όπως το γεύμα αλληλεγγύης την επόμενη Κυριακή στην ταβέρνα «Μιχαλάκης» για να δημιουργήσει ένα ταμείο, ως εταίρος του προγράμματος αυτού.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι από το R.C. Hazel Grove  ο Robert Lewis,  τ. Πρόεδρος – κοινωνιολόγος,  με τον τίτλο τιμής του Commander από τη βασίλισσα της Αγγλίας, ως τον εμπνευστή αυτού του δοκιμασμένου μοντέλου σε ιδρύματα του είδους αυτού και από το Ρ.Ο. Καβάλας «Νεάπολις»,  η Άννα Παυλίδου.

Πηγή: Εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου