Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Το ΥΠΕΣ επιχειρεί να μπλοκάρει "φωτογραφικούς" διαγωνισμούς Δήμων για αναπλάσεις - Κ. Σιμιτσής για βιοκλιματική ανάπλαση: "Ακολουθήσαμε τις προδιαγραφές που έθεσε το κράτος"
Συστάσεις στους δήμους της χώρας με αφορμή διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών σχετικά με απαράδεκτους και καταχρηστικούς όρους στις διακηρύξεις δημοπρασιών δημοτικών έργων απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών με σχετική εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα σε σειρά έργων αναπλάσεων δήμων, (κυρίως όπου περιγράφονται ιστοί φωτισμού και φωτιστικά σώματα, ψυχροί κυβόλιθοι -Σχόλιο γράφοντος: Το συγκεκριμένο στοιχείο έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και οι ψυχροί κυβόλιθοι προβλέπονται να τοποθετηθούν στην βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου της Καβάλας- κ.λπ.) στις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα προϊόντα, αναγράφονται εξειδικευμένοι όροι και προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ευμενής διάθεση στην προμήθεια προϊόντων εταιρείας – προμηθευτή που δεν παράγονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη, και κατά συνέπεια, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, οι τιμές να είναι υπερβολικά υψηλές αποβαίνοντας σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

Πάντως στη σχετική εγκύκλιο κάνει εντύπωση ότι δεν αναφέρεται το θέμα των φωτεινών σηματοδοτών που είναι μια παρόμοια περίπτωση ενώ είναι άγνωστο, γιατί επικεντρώνεται μόνο στους Δήμους και δεν αναφέρεται γενικώς για τις προμήθειες και τις αναθέσεις του Δημοσίου.

"Φωτογραφικές διατάξεις"

Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η εισαγωγή φωτογραφικών διατάξεων, σε ότι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα προϊόντα, απαγορεύεται αυστηρά τόσο από τις διατάξεις του Ενικού Δικαίου (άρθρο 40 του ν.4281/2014, άρθρο 26 του ΠΔ 59/2007 και άρθρο 53 του ΠΔ 60/2007), όσο και από την Κοινοτική Νομοθεσία (άρθρο 23 της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ και άρθρο 34 της Οδηγίας 2004/17/ΕΚ)».

Επίσης επισημαίνεται ότι πάγια θέση του υπουργείου, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν πιστά οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα και οι ΔΕΥΑ, είναι αφενός μεν να αποφεύγεται οπωσδήποτε κατά τη σύνταξη των διακηρύξεων και έγκριση των τευχών δημοπράτησης των δημοτικών έργων, η πρόβλεψη προϊόντων συγκεκριμένης κατασκευής ή προέλευσης, καθώς και η αναγραφή εξειδικευμένων όρων και προϋποθέσεων, που κατευθύνουν το διαγωνισμό σε ορισμένο κύκλο υποψηφίων αναδόχων, αφετέρου δε να τηρούνται οι διατάξεις του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου, εξασφαλίζοντας κατ΄αυτό τον τρόπο την ισότιμη πρόσβαση στους προσφέροντες και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Κωστής Σιμιτσής: Οι προδιαγραφές ορίστηκαν από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Όπως ήταν φυσικό, η αναφορά στους ψυχρούς κυβόλιθους μας προβλημάτισε, καθώς το ενδεχόμενο κάποιοι να κατηγορήσουν αυτούς που έθεσαν τις προδιαγραφές για τον διαγωνισμό προμήθειας των κυβόλιθων από τον δήμο Καβάλας για "περίεργες" ρυθμίσεις δεν είναι διόλου απίθανο. Το fonikavalas.blogspot.gr ρώτησε τον πρώην δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος σημείωσε ότι:

"Οι δικές μας δουλειές ήταν καθόλα νόμιμες και φυσιολογικέ, και δεν έγινε καμία ένσταση). Οι προδιαγραφές για το σύνολο του έργου είχαν βγει από το ΥΠΕΚΑ, όσον όμως αφορά τους ψυχρούς κυβόλιθους υιοθετήσαμε ειδικές προδιαγραφές οι οποίες θεσπίστηκαν από το -κρατικό- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ΚΑΠΕ ζητούσε ειδικά βιοκλιματικά στοιχεία από τα έργα (κράτημα θερμοκρασίας για να μην αποδεσμεύεται την νύχτα κλπ.), στα οποία συμμορφωθήκαμε πλήρως. Μάλιστα ήμασταν τυχεροί που, βάσει αυτών των προδιαγραφών, προμηθευτήκαμε μάρμαρα που προέρχονται από την περιοχή μας, τα οποία διαθέτουν ειδικό αριθμό ISO"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου