Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου η πρώτη συνάντηση της πενταμελούς επιτροπής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στον δήμο Καβάλας




Η αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κορίνα  Χιώτη – Πρασσά μετά τα γεγονότα με το φιλοζωικό σωματείο «Αίσωπος» με αφορμή την απόφαση του Δήμου Καβάλας να περισυλλέξει τα αδέσποτα ζώα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ξεκίνησα μια συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια διαχείρισης όλων των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας μου. Στο πλαίσιο αυτής, και σε ότι αφορά στο θέμα των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, ενημερώθηκα για το Ν. 4039/2012, όπως και για την τροποποίησή του με το Ν. 4235/2014.  Με επιστολή μου στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 προς το φιλοζωικό σωματείο «Αίσωπος» (την οποία ατυχώς δεν παρέλαβαν), τους προσκαλούσα να ορίσουν δύο μέλη του σωματείου τους για τη σύσταση της πενταμελούς επιτροπής.

Με τη δήμαρχο, επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Κυνοκομείο για να διαπιστώσουμε την τρέχουσα κατάσταση.  Προτεραιότητές μας είναι:
1. O εμβολιασμός όλων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εξαιτίας του μεγάλου αριθμού καταγγελιών από συνδημότες μας για δαγκώματα αδέσποτων σκύλων και του φόβου από τα κρούσματα λύσσας σε όμορους νομούς.
2. Η σήμανσή τους.
3. Η στείρωση τους.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες φυσικά και αποτελούν υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής.

Με αυτό το σκοπό ξεκίνησαν οι περισυλλογές στις 22.09.2014, ενώ είχε ήδη οριστεί συνάντηση για την 24η Σεπτεμβρίου με τον «Αίσωπο» προκειμένου να συσταθεί η πενταμελής επιτροπή. Ουδέποτε υπήρξε από μέρους μου πρόθεση για επανατοποθέτηση αδέσποτου ζώου σε άλλο σημείο χωρίς απόφαση της πενταμελούς επιτροπής.  Γι’ αυτό το θέμα δόθηκε δική μου ρητή εντολή στο Δημοτικό Κυνοκομείο.

Σε ότι αφορά στο προσωπικό του συνεργείου περισυλλογής, έγινε προσπάθεια να επιλεγεί το καταλληλότερο και, επιπλέον, εκπαιδεύτηκε από τον αρμόδιο φορέα. Το περιστατικό με το σκύλο στο Δημοτικό Κήπο, το οποίο έγινε αφορμή να γίνει μήνυση σε βάρος του Δήμου, το θεωρώ άτυχες και μεμονωμένο. Είμαι σίγουρη πως η Δικαιοσύνη θ’ αποφανθεί ορθά σχετικά με το αν υπήρχε δόλος κακομεταχείρισης από τους υπαλλήλους του Δήμου.

Στη συνάντησή μας με την πενταμελή επιτροπή αποφασίστηκε ότι με τα συνεργεία περισυλλογής θα καλούνται να παρακολουθούν, εφόσον το επιθυμούν, και εθελοντές του φιλοζωικού σωματείου. Δεν σας κρύβω ότι στεναχωρήθηκα πολύ με την υβρεολόγια της οποίας άδικα και εντελώς αβάσιμα και αβασάνιστα έγινα δέκτης τις τελευταίες ημέρες, λόγω παρερμηνείας των προθέσεών μου και των λεγόμενων μου.

Σήμερα, ανοίγουμε μια καινούρια σελίδα στη συνεργασία του Δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία, καθώς οι προκλήσεις της εποχής  επιτάσσουν να είμαστε συνεργάτες και όχι αντίπαλοι στον κοινό μας σκοπό του Δήμου να διασφαλίσει πρωτίστως την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, σεβόμενος το Νομό και την ευζωία των τετράποδων και των φιλοζωικών σωματείων να διασφαλίσουν την ευζωία των τετράποδων, σεβόμενοι πρωτίστως τα δικαιώματα των πολιτών αφού το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Στο πλαίσιο του εξαιρετικού κλίματος  της συνάντησής μας με το φιλοζωικό σωματείο «Αίσωπος», όπως δημόσια αναγνωρίστηκε από τους υπευθύνους του, αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις τους για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας, μετά την άρση των παρεξηγήσεων και των εσφαλμένων εντυπώσεων που σχηματίσθηκαν για τη νόμιμη περισυλλογή αδέσποτων ζώων από το συνεργείο του Δήμου μας. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την κτηνίατρο κ. Ευαγγελία Κοντοστόλη για την ουσιαστική και αφιλοκερδή βοήθειά της.

Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συνάντηση της 5μελούς επιτροπής και θα ανακοινωθούν οι επίσημες θέσεις του «Αισώπου», όπως αυτές έχουν ήδη διατυπωθεί δημόσιας με  το δελτίο τύπου που εξέδωσε την 1η Οκτωβρίου 2014».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου