Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Απίθανο να πάρει πίσω ο δήμος Καβάλας μέρος από τις 616.000 € των παιδικών σταθμών - Συνάντηση Δ. Τσανάκα με Β. Κεγκέρογλου




Στην Καβάλα βρίσκεται, από το βράδυ της Πέμπτης, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, με σκοπό να παρευρεθεί στις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου που διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ με θέμα "Κοινωνική Φροντίδα Οικογένειας-Παιδιού - Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές". Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Κεγκέρογλου συναντήθηκε με την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, με την οποία συνομίλησαν για διάφορα θέματα πρόνοιας (όπως το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο έχει ενταχθεί πιλοτικά ο δήμος Δράμας - ένα πρόγραμμα για το οποίο η κ. Τσανάκα σημείωσε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι δήμοι).

Το σημαντικότερο θέμα, πάντως, που συζητήθηκε ήταν αυτό της δημοσιονομικής διόρθωσης των 616.000 € για την διαχείριση των παιδικών σταθμών του δήμου Καβάλας για την περίοδο 2011-2012 (μια διόρθωση για την οποία η κ. Τσανάκα έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι "είτε το λέμε πρόστιμο είτε δημοσιονομική διόρθωση είναι το ίδιο και αυτό αυτό. Αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσει ο Καβαλιώτικος λαός και θα τα στερηθεί όχι μόνο ο κοινωνικός τομέας αλλά και όλοι οι άλλοι τομείς του δήμου"), και των τρόπων με τους οποίους αυτό θα μειωθεί. Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα άπτεται της αρμοδιότητας του έτερου υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Πλακιωτάκη (στον οποίο έχει ήδη απευθυνθεί η δημοτική αρχή, καταθέτοντας τις απαραίτητες ενστάσεις), ο κ. Κεγκέρογλου φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στις ανάλογες πιέσεις ώστε να βρεθεί μια λύση.

Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι η πιθανότητα να γλιτώσει ο δήμος Καβάλας την απώλεια ολόκληρου του ποσού των 616.000 € είναι μηδαμινή. Ωστόσο η πιθανότητα να μειωθεί το χρηματικό ποσό που καλείται ο δήμος να επιστρέψει είναι σημαντική. Η αιτία έχει να κάνει με το γεγονός ότι η δημοσιονομική διόρθωση επεβλήθη για δύο λόγους:

α) η μετακίνηση παιδιών (για τον οποίο η δημοτική αρχή μπορεί να διεκδικήσει μείωση της δημοσιονομικής διόρθωσης, και
β) το ότι δεν δηλώθηκαν τα παιδιά που έλειπαν από τους παιδικούς σταθμούς (ή δηλώθηκαν ως παρόντα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου