Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς - Ν. Παναγιωτόπουλος: "Όποιος δεν θέλει να την δώσει αναλαμβάνει την ευθύνη" - Τ. Κουίκ: "Δεν θα τους σώσει ούτε η ψήφος των 156 "Ναι σε όλα" βουλευτών της"




Τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό φέρνει, όπως όλα δείχνουν, η ξαφνική απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση του κ. Σαμαρά προέκυψε μετά την συνάντηση που είχε ο ίδιος το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στην ίδια συνάντηση οριστικοποιήθηκε ότι το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανοίξει τον προσεχή Φεβρουάριο.

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα υπήρξε και δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία ανέφερε ότι:
  1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και
  2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του 
Οι πρώτες αντιδράσεις

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η οποία ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την παραίτηση τριών γενικών γραμματέων της κυβέρνησης (του γενικού γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Βαρτζόπουλου, του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας Ανδρέα Κατσανιώτη και του γενικού γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης Γιάννη Παναγιωτόπουλου), πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, από την στιγμή μάλιστα που οι 3 γραμματείς φέρεται να υπέβαλλαν την παραίτησή τους με σκοπό να πληρούν τις απαραίτητες από τον νόμο προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιοι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (όποτε αυτές γίνουν).

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα" ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει την κίνηση Σαμαρά ως "ομολογία τέλους" της κυβέρνησης και απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη στην εξουσία, και ζητά, βεβαίως, εκλογές.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: "Όποιος δεν θέλει να δώσει εμπιστοσύνη αναλαμβάνει την ευθύνη και ρίχνει την κυβέρνηση"

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, πάντως, που είχε το fonikavalas.blogspot.gr με τον βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο ίδιος σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στην Βουλή όποτε θέλει και να ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Όποιος δεν θέλει να την δώσει αναλαμβάνει την ευθύνη και ρίχνει την κυβέρνηση. Όσον αφορά τους 3 παραιτηθέντες γραμματείς, το Σύνταγμα υποχρεώνει οποιονδήποτε επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής να παραιτηθεί από οποιοδήποτε κρατικό αξίωμα κατέχει 18 μήνες πριν από την προβλεπόμενη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Συνεπώς ακόμα και αν οι εκλογές προκηρυχθούν μετά την διαδικασία της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας οι 3 παραιτηθέντες γενικοί γραμματείς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάποιο νομικό πρόβλημα."

Τέρενς Κουΐκ: Δεν θα τους σώσει ούτε η ψήφος των 156 "Ναι σε όλα" βουλευτών της

Παράλληλα, με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού για αίτηση ψήφου εμπιστοσύνης, ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βουλευτής Επικρατείας, έκανε την εξής δήλωση:

«Την καταρρέουσα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν τη σώζει ούτε η επικοινωνιακή ψήφος εμπιστοσύνης των 156 ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ βουλευτών της. Δεν θα ξεφύγουν. Δεν θα βρουν τους 180, θα γίνουν οι εκλογές, ο λαός θα τους αποπέμψει και η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και οι Έλληνες τη ζωή που τους αξίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου