Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στην Καβάλα - Ο ογκολόγος Δημήτρης Κασαράκης έδωσε χρήσιμα στοιχεία για το πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες



Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Νομού Καβάλας διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου 25ης Οκτωβρίου 2014 - με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα «Φίλιππος» του ξενοδοχείου «Γαλαξίας». Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Κασαράκης, παθολόγος-ογκολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων.

Στην αρχή της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου Νομού Καβάλας κ. Ζουμπούλης Μελετιάδης ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής και Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο της Καβάλας. 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο γιατρός κ. Κασαράκης και με την ομιλία του έδωσε πληρέστατες πληροφορίες οι οποίες ήτανε άμεσα αντιληπτές στο κοινό σε απλή, κατανοητή γλώσσα. Ανέφερε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, η μάστιγα του αιώνα μας. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή της ενημέρωσης και με τη βοήθεια της ογκολογικής επιστήμης τείνει να γίνει μία χρόνια νόσος. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.000 νέα περιστατικά. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες 45-60 ετών και η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αποτελεί το 26% των καρκίνων που θα διαγνωσθούν σε γυναίκες ετησίως. 
Κατόπιν αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου που είναι: η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η γενετική προδιάθεση, η κατανάλωση αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά, η εμμηναρχή πριν τα 12 και η εμμηνόπαυση μετά τα 55, η ατοκία, η τεκνοποίηση μετά τα 30, η ακτινοβολία (ιδιαίτερα στο στήθος), "καλοήθεις παθήσεις" νεοπλασία in situ κ.ά.  

Ο κ. Κασαράκης τόνισε ότι ο καρκίνος του μαστού όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί τόσο λιγότερο θανατηφόρος γίνεται. Η έγκαιρη διάγνωση εξαρτάται από τον προληπτικό έλεγχο και σώζει ζωές. Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την αυτοεξέταση (κάθε μήνα, αμέσως μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως με οπτική εξέταση μπροστά στον καθρέφτη και ψηλάφηση), την εξέταση από ειδικό γιατρό (κάθε χρόνο από τα 20 και κάθε χρόνο από τα 40). Στην πρόληψη περιλαμβάνονται και εξετάσεις όπως:  μαστογραφία (μετά τα 40 κάθε 1-2 χρόνια ανάλογα με την εξέταση) - ψηφιακή μαστογραφία (μεγαλύτερη αξιοπιστία, 50% μείωση της δόσης της ακτινοβολίας) - μαγνητική μαστογραφία (μια επιπλέον βοήθεια στη διάγνωση) - υπερηχογράφημα μαστών (όταν η μαστογραφία ζητάει διευκρινίσεις). Σχετικά με το ζήτημα της ακτινοβολίας από την εξέταση της μαστογραφίας ο κ. Κασαράκης κατέρριψε το μύθο γύρω από την ακτινοβολία, λέγοντας ότι το ποσοστό της είναι πάρα πολύ μικρό και ισοδυναμεί με την τρίμηνη ακτινοβολία στο φυσικό περιβάλλον. 

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήματα του κοινού στα οποία ο γιατρός απάντησε υπεύθυνα, με απλότητα και αμεσότητα. Για παράδειγμα σχετικά με ερώτημα για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις νεαρές κοπέλες - όπου πολύς ντόρος έγινε τελευταία σχετικά με τις παρενέργειές του - τάχτηκε υπέρ της λήψης του εμβολίου από κορίτσια 12 ετών (πριν ξεκινήσουν σεξουαλικές επαφές) έως 21-22 ετών.

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το όριο ηλικίας των γυναικών για το τεστ ΠΑΠ, πότε δηλαδή μία γυναίκα μπορεί να σταματήσει να πραγματοποιεί την εξέταση, ο γιατρός απάντησε ότι όπως δεν έχει βρεθεί όριο ηλικίας για να σταματήσει κάποιος να κάνει την εξέταση της μαστογραφίας έτσι δεν υπάρχει όριο ηλικίας και για το τεστ ΠΑΠ. Τέλος, τονίστηκε από το γιατρό ότι η καλή ψυχολογία αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στη θεραπεία του καρκίνου (ακόμη και αυτοίασης σε ορισμένες μορφές καρκίνου όπως μελάνωμα και καρκίνο νεφρού).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η κ. Μαρίνα Φιλιππίδου, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η κ. Άννα Κιουρτσόγλου, Αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγίας «Το Κάστρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου