Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

"Σχολείο για κλόουν": Ένα έργο για παιδιά, αλλά και γι αυτούς που νιώθουν παιδιά, από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας




Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, το μεσημέρι της Πέμπτης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Μαρία Καραβία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης, ο εκπρόσωπος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαρκογιαννάκης, ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος και οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης "Σχολείο για κλόουν", η οποία θα ανεβεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο θέατρο "Αντιγόνη Βαλάκου". Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, πέρα από τα βασικά στοιχεία της παράστασης, έγινε λόγος και για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα ΔΗΠΕΘΕ ολόκληρης της χώρας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.







Λίγα λόγια για το έργο

Σε ένα σχολείο για κλόουν δάσκαλος και μαθητές προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα από καθημερινές συγκρούσεις, με κοινό παρονομαστή την αγάπη και των δυο για τον κόσμο των κλόουν.
Η αυταρχικότητα και η πειθαρχία του δασκάλου κλόουν έρχονται αντιμέτωπες με τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των εκκολαπτόμενων κλόουν.
Οι μαθητές με γνώμονα τη παιδική αθωότητα τους και τον κόσμο του ονείρου αντιδρούν στη στείρα διδασκαλία…στο τέλος οι ήρωες πάντα νικάνε και το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ.
Μια φαντασμαγορία χρωμάτων και μουσικής περιβάλει όλη τη σκηνοθετική ματιά ενώ χορογραφίες με πατίνια, κορδέλες, μηχανάκια, ξυλοπόδαροι, μεταφέρουν τους θεατές σε ονειρικούς κόσμους.

Το αριστουργηματικό έργο του Βέχτερ είναι ένας ύμνος στην παιδική αθωότητα και φαντασία επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη μπορεί να γίνει όταν έρθει αντιμέτωπη με την αυταρχικότητα, την απαξίωση και τα διδακτικά στεγανά.

Κατά την προετοιμασία της παράστασης πραγματοποιήθηκε σεμινάριο από την ηθοποιό Ερατώ Πίσση που έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο πάνω σε τεχνικές κλοουνερί, έτσι ώστε οι ηθοποιοί του έργου να έρθουν σε μια πιο κοντινή επαφή με τη μαγεία του κόσμου των κλόουν, να κατανοήσουν πλήρως το μεγαλείο του και να το επικοινωνήσουν απλόχερα στο κοινό.

«Σχολείο για κλόουν»

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Τάσος Ρατζος
Κινησιολογία: Ειρήνη Καλογηρά
Σκηνικά- κοστούμια: ΠΑΝΩΚΑΤΩ7
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλειάδου Παυλίνα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πασχάλης Αραμπατζής, Θωμάς Μπάντας, Μαριλού Βόμβολου, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Βασιλείου 

Η πρεμιέρα του έργου στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18.00, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Παραστάσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 6/11/2014, 14/12/2014, 11 & 25/1/2015 στις 6 το απόγευμα.

Περιορισμένος αριθμός πρωινών παραστάσεων θα δοθούν για τους μαθητές των σχολείων από την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 και μόνο για συγκεκριμένες ημέρες, όπως αναφέρονται παρακάτω.

Νοέμβριος: Δευτέρα 3, Τρίτη 4, Τετάρτη 12, Πέμπτη 13, Παρασκευή 14, Τρίτη 18, Τετάρτη 26, Πέμπτη 27, Παρασκευή 28.
Δεκέμβριος: Πέμπτη 4, Παρασκευή 5, Δευτέρα 8, Τρίτη 9, Τετάρτη 17, Πέμπτη 18, Παρασκευή 19.
Ιανουάριος: Τετάρτη 14, Πέμπτη 15, Παρασκευή 16, Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Δευτέρα 26, Τρίτη 27.

Τιμές εισιτηρίων: 10 € - 7 € (παιδικό, φοιτητικό, άνεργων, πολυτέκνων) – 5 € (μαθητικό, σε οργανωμένες πρωινές παραστάσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου