Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Συνέντευξη τύπου Νίκου Παναγιωτόπουλου: "Έχουμε μπει σε νέα φάση διόρθωσης αδικιών" (βίντεο)




Εφ'όλης της ύλης συνέντευξη τύπου παραχώρησε, το πρωί της Δευτέρας, ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε τόσο σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό όσο και σε ζητήματα που άπτονται της τοπικής επικαιρότητας.

Αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το οποίο και απέκλεισε για την τρέχουσα χρονική περίοδο δίνοντας, όμως, το μήνυμα ότι τα πάντα θα κριθούν κατά την διάρκεια της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ συνέχισε μιλώντας για τον προϋπολογισμό που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση, σημειώνοντας ότι "πλέον οι προϋπολογισμοί εκτελούνται στο ακέραιο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια."

Εν συνεχεία ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε τους 3 πρώτους στόχους που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση στον τομέα των οικονομικών ελαφρύνσεων (τονίζοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση στοχεύει στο να προχωρήσει σε κινήσεις για την μικρή, έστω, ανακούφιση των πολιτών):
  1. επιστροφή χαμένων απολαβών σε ένστολους,
  2. μείωση εισφοράς φόρου αλληλεγγύης,
  3. μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης
ενώ μίλησε τόσο για την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία για την ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων σε ως και 100 δόσεις (καυτηριάζοντας την στάση της αντιπολίτευσης, η οποία ψήφισε "παρών") όσο και για το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τα "κόκκινα δάνεια". Παράλληλα ο πρώην υφυπουργός εργασίας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες (οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στην σημερινή εποχή).

Αμέσως μετά ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι "έχουμε μπει σε νέα φάση διόρθωσης αδικιών, και καλούμαστε να κάνουμε μικρές κινήσεις ανακούφισης των συμπολιτών μας. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Είμαστε ακόμα στην διάρκεια της παρέλευσης, της εξόδου από την κρίση ωστόσο δεν έχουμε ακόμα βγει από αυτήν -για αυτό και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι μικρές. Είναι φυσιολογικό ο κόσμος να αισθάνεται κουρασμένος, είναι φυσιολογικό να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στις δημοσκοπήσεις -μιας και καρπώνεται την κούραση αυτή- ωστόσο αμφιβάλλω αν οι υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να γίνουν πράξη. Ένα απλό παράδειγμα: Ας πούμε ότι αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να κουρέψει το χρέος, και ότι αποφασίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει την γνώμη των υπολοίπων κοινοβουλίων της Ευρωζώνης. Θα μπορέσει να τα πείσει; Προσωπικά αμφιβάλλω", ενώ όσον αφορά τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε ότι "αφού πήγαν καλά δεν θα χρειαστούν πολλά λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι τράπεζες θα ξεκινήσουν της διαδικασίες για να τονώσουν με ρευστό την αγορά, τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις."



Εν συνεχεία ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε ζητήματα της τοπικής επικαιρότητας, όπως:
  • η υπόθεση των 616.000 € που ζητούνται να επιστραφούν από τον δήμο Καβάλας για τους παιδικούς σταθμούς (υπό μορφή "προστίμου", όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος), για την οποία σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να μειωθεί το ποσό (μιας και δεν νοείται διαγραφή),
  • οι παρεμβάσεις για τους αγρότες, ιδίως στον τομέα της αντιχαλαζικής προστασίας, και
  • το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ για τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών γραμμών Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής-Λιμένα και για τους μισθούς των ένστολων σε συνάρτηση με αυτούς των υπολοίπων εργαζόμενων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου