Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ενημερώνονται οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον Έμπολα - Ξ. Κροκίδης: "Απαιτείται ψυχραιμία"




Κατάμεστο από κόσμο ήταν, το πρωί της Τρίτης, το αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, καθώς γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι -ακόμα και καθαρίστριες- αλλά και τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τον ιό Έμπολα. Στην διάρκεια της εκδήλωσης η Διευθύντρια της Α' Παθολογικής Κλινικής Περσεφόνη Παπαδοπούλου και οι ειδικευόμενοι γιατροί της κλινικής Νίκος Κουτάβας και Βασίλης Γιαμπατζής ενημέρωσαν τους παριστάμενους τόσο για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις όσον αφορά τον ιό Έμπολα όσο και για τους ασφαλείς τρόπους αντιμετώπισης των συγκεκριμένων περιστατικών.

Μάλιστα οι ομιλητές προχώρησαν και σε μια σύντομη επίδειξη του τρόπου με τον οποίο κάποιος μπορεί να ντύσει ένας ασθενή ο οποίος πιθανόν να φέρει τον ιό Έμπολα με μια ειδική στολή που προβλέπεται για τον σκοπό αυτό.



Μιλώντας στο fonikavalas.blogspot.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης σημείωσε ότι "το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας είναι από τα λίγα νοσοκομεία της χώρας που και προχωρούν σε ενημέρωση όλων όσων απασχολούνται στον χώρο της υγείας -είτε γιατροί είτε νοσηλευτές είτε οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος στον χώρο μας είτε εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ (αν και αυτούς θα πρέπει να τους ενημερώσει, παράλληλα, και η ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ)- αλλά και θωρακίζονται κατάλληλα για παν ενδεχόμενο. Ήδη, πέρα από τις ειδικές στολές -οι οποίες υπάρχουν σε επαρκή αριθμό-, τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής λοιμώξεων (μέλη της οποίας είμαι εγώ και ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Κοπατσάρης) προσπαθούμε να διαμορφώσουμε κατάλληλα έναν χώρο κοντά στα εργαστήρια (στον όροφο -1, κοντά σε είσοδο) προκειμένου να φιλοξενούνται ύποπτα κρούσματα όχι μόνο του ιού Έμπολα αλλά και άλλων ασθενειών οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον."



Παράλληλα ο κ. Κροκίδης σύστησε τόσο από τους απλούς πολίτες όσο και από τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας να παραμείνουν ψύχραιμοι και ήρεμοι, τονίζοντας ότι "είναι βέβαιο πως μέσα στον χειμώνα θα φιλοξενήσουμε ασθενείς οι οποίοι, πέρα από πυρετό, θα εμφανίζουν και έναν-δύο συμπτώματα που θα μοιάζουν με αυτά του Έμπολα -ήδη, μάλιστα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διαμορφώσουμε έναν ακόμα χώρο, στα επείγοντα, για την εξέταση των εμπύρετων ασθενών. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο ιός θα έχει φτάσει στα μέρη μας. Έχουμε την εμπειρία και την γνώση για να καταλάβουμε εγκαίρως αν κάποιος ασθενής είναι απλά εμπύρετος ή αν έχει προσβληθεί από κάποια σοβαρότερη ασθένεια, συνεπώς οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται το παραμικρό αλλά να παραμείνουν ψύχραιμοι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου