Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τα σχέδια κυβέρνησης – EE – εφοπλιστών – ενεργειακών κολοσσών για μετατροπή της περιοχής μας σε ενεργειακό κέντρο των Βαλκανίων σε σταθερή εξέλιξη (LNG, TAP κ.α.) - του Χρήστου Ποτόλια




Με επιστολή, πριν ενάμιση μήνα , που απέστειλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους επιτρόπους ο κ. Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος, της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ζητούσε τη δημιουργία «μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» για την ομαλή τροφοδοσία των κρατών της ΕΕ με φυσικό αέριο. Σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή «εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, οι πιθανότητες να υπάρξει …. σημαντική διακοπή σε διάρκεια και ποσότητες του φυσικού αερίου προς την ΕΕ είναι περισσότερο αυξημένες όσο ποτέ».

Λίγες ημέρες αργότερα (22/8/14), σε συνέντευξη του για το θέμα τόνιζε: «…προτείνουμε, λοιπόν, ένα μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τα κράτη αυτά (σημ. Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία),  προς τα κράτη που θα πληγούν, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία κ.λπ.». Και εξηγεί: «Εδώ υπάρχουν σχέδια, για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατό την τροφοδοσία της Ελλάδας με LNG, γιατί αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία και άλλες χώρες δεν έχουν καν υποδομές για να δεχτούν LNG, άρα, θα ζητήσουν υποστήριξη από την Ελλάδα.

Ο  υπουργός λοιπόν, συνολικά η συγκυβέρνηση, επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τον «τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου» στη Ρεβυθούσα, ο οποίος ανήκει στον ΔΕΣΦΑ και του οποίου το 66% των μετοχών έχει πωληθεί στην αζέρικη εταιρεία SOCAR. Ο σταθμός στη Ρεβυθούσα συγκαταλέγεται στα 5 από τα 12 ενεργειακά έργα που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση, για τα οποία πριν μερικούς μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε οικονομική ενίσχυση 107 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Υπενθυμίζουμε ότι τα 12 έργα έχουν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση και με τη σφραγίδα της Βουλής (τον Ιούνη ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο) «στρατηγικές επενδύσεις» («fast track»). Να σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί και η κατασκευή τερματικών σταθμών LNG σε Αλεξανδρούπολη και πιθανόν στην Καβάλα (κάτι λοιπόν γνωρίζουν Κοπελούζος και ΔΕΠΑ που επιμένουν σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα).

Εξάλλου, ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της «πρότασης Μανιάτη», ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και στοιχεία που αφορούν τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έσπευσαν να προβούν σε παραγγελίες ναυπήγησης πλοίων κατηγορίας LNG. Έτσι πριν λίγες ημέρες έγινε συνάντηση του Υπουργού με εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) η οποία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της πρότασης, για τη δημιουργία «Συντονιστικού Μηχανισμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης». Στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχαν οι: Γ. Προκοπίου της DYNAGAS LNG, Ν. Τσάκος της TSAKOS GROUP, Στ. Χατζηγρηγόρης, διευθυντής του ομίλου Αγγελικούση και Θ. Σαλλής, εκπρόσωπος του Ομίλου Λιβανού. Οι εφοπλιστές, παίρνοντας το «μήνυμα» εδώ και καιρό, έχουν ήδη επιδοθεί σε παραγγελίες πλοίων τύπου LPG. Οι επενδύσεις μόνο αυτών των εφοπλιστών για τη ναυπήγηση πλοίων LPG ξεπερνούν τα 4 δισ. δολάρια.

Από όλους αυτούς τους σχεδιασμούς ο λαός της χώρας δεν έχει να περιμένει κανένα όφελος. Αντίθετα, από το λεηλατημένο εισόδημά του και τις τσέπες των λαών της ΕΕ θα πληρωθούν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια για τα κέρδη και την ενεργειακή επάρκεια των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ για τους λαούς θα ενταθεί η ενεργειακή φτώχεια. Αυτές είναι πραγματικά οι δύο γραμμές που συγκρούονται χωρίς να υπάρχει περιθώριο για κανένα συμβιβασμό. Επιπρόσθετα, πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση γιατί οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ανταγωνισμοί μόνο δεινά και αίμα φέρνουν στους λαούς, όπως με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται καθημερινά στα θέρετρα συγκρούσεων που υποδαυλίζουν και συντηρούν οι ιμπεριαλιστές εποφθαλμιώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές διαφόρων περιοχών του πλανήτη. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο περιπλέκουν επικίνδυνα το κουβάρι των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, πολύ κοντά μας.

Η βόρεια Ελλάδα  και ειδικά η περιοχή της Καβάλας με τα σχέδια κυβέρνησης-ενεργειακών κολοσσών που θέλουν να την κάνουν ενεργειακό κόμβο,  όλο και περισσότερο βρίσκεται ανάμεσα ανταγωνισμούς που κρύβουν μεγάλους κινδύνους, γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και δράση με αγώνες που πάνε πέρα από τους αγώνες για την διέλευση του ΤΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου