Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Μπάζα στον -κλειστό- δρόμο Κρηνίδων – Λυδίας – Ταλαιπωρία κατοίκων και τουριστών




Γεμάτος σκουπίδια και κυρίως, μπάζα είναι ο ούτως ή άλλως κλειστός δρόμος Κρηνίδων – Λυδίας, λόγω ανασκαφικών εργασιών, καθώς περνάει πέριξ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Ορισμένοι ασυνείδητοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν είναι πολυσύχναστος, πλέον, ο δρόμος, άφησαν μεγάλες ποσότητες μπαζών στο κέντρο του δρόμου, μέσα κι έξω από τις μπάρες που απαγορεύουν την διέλευση οχημάτων και πεζών.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Καβάλας Ανέστης Συγγιρίδης, μιλώντας στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, σημειώνει ότι και το 2008 η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε κλείσει τον δρόμο, ενώ ακόμα ήταν Εθνική Οδός και δεν είχε αποχαρακτηριστεί και πάλι είχε παρατηρηθεί η ίδια εικόνα, με τα μπάζα εκτεθειμένα στη μέση του δρόμου.

«Τελικά, βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάποιοι στέλνουν το μήνυμα ότι η πρόσβαση από τον συγκεκριμένο δρόμο δεν μπορεί να γίνει με κανέναν τρόπο, είτε βάζοντας μπάζα, είτε με κορδέλες, σα να γίνονται κάποια έργα», σημειώνει ο κ. Συγγιρίδης, ενώ υπενθυμίζει ότι το 2008, ο δρόμος είχε αποχαρακτηριστεί από Εθνική Οδό «με παράνομο τρόπο».

«Κι εμείς, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, δεν γνωρίζαμε το “καθεστώς” του δρόμου. Όταν, όμως, ήρθε ο Πατριάρχης και αναμορφώσαμε την περιοχή, ανακαλύψαμε ότι ο δρόμος είναι Εθνική Οδός. Καθαρίσαμε τα μπάζα και δηλώσαμε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ότι δεν είναι τρόπος αυτός να κλείνει μια αρχαιολογική περιοχή. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και προσβάλλει την ίδια την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν μπορώ να καταλάβω πώς το επιτρέπουν κάποιοι αυτό», δηλώνει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το ερώτημα για το ποιος μπορεί να τοποθέτησε τα μπάζα, σημειώνει ότι «δεν γνωρίζω αν το έκανε ο δήμος ή η Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι «δεν έχει κάποιο λόγο κάποιος ιδιώτης να ρίξει μπάζα μέσα κι έξω από τον φράχτη, καθώς αυτό είναι έργο είτε του δήμου, είτε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να περάσει η εικόνα ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι προσβάσιμος». Όσον αφορά την πρόσφατη εικόνα των μπαζών, αυτή έγινε αντιληπτή στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν επισκέφτηκαν την περιοχή Κορεάτες τουρίστες, που ακολουθούσαν τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου.

«Οι τουρίστες μού ανέφεραν το γεγονός, ρωτώντας, μάλιστα, αν γίνονται κάποια έργα εκεί», σημειώνει ο πρώην Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι συν τοις άλλοις, η περιοχή κεντρίζει το ενδιαφέρον τουριστών εξειδικευμένου θρησκευτικού τουριστικού, ελέω των Βημάτων του Αποστόλου Παύλου, καθώς και πολλών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

«Η άποψή μου είναι αν η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει σκοπό να ενοποιήσει, αρχαιολογικά, τους δύο χώρους και δεν κάνει κάποια ανάλογα έργα στον συγκεκριμένο δρόμο, δεν υπάρχει λόγος να είναι κλειστός, γιατί εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους, όσο και τους τουρίστες, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν έναν κύκλο 5 χιλιομέτρων, για να δουν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την φυλακή του Αποστόλου Παύλου και το Βαπτηστήριο της Λυδίας. Ούτε πεζός, ούτε ποδήλατο δεν μπορεί να περάσει, πλέον, από εκεί», τονίζει ο κ. Συγγιρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου