Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

100 χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στους Φιλίππους - Εγκαίνια έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας (βίντεο-φωτογραφίες)
100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το 1914, χρονιά κατά την οποία η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ξεκίνησε την ανασκαφική της δραστηριότητα στους Φιλίππους -μια δραστηριότητα η οποία έφερε στο φως ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα και ανέδειξε τους Φιλίππους ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς προορισμούς σε ολόκληρη την χώρα. Η συμπλήρωση των 100 χρόνων, επίσης, συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια των τοπικών φορέων για να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφικό υλικό

Η επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 αυτών χρόνων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, στους χώρους του οποίου παράλληλα εκτίθεται και φωτογραφικό υλικό από την πλούσια δραστηριότητα της σχολής. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, στελέχη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (προεξάρχουσας της διευθύντριας Μαρία Νικολαΐδου -Πατέρα), της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όπως επίσης και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Το παρόν, επίσης, έδωσε και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία στη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε τη βαριά ευθύνη και το ύψιστο καθήκον του Δήμου Καβάλας να έχει στην αρμοδιότητά του έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο όπως οι Φίλιπποι.

Από το βήμα της εκδήλωσης, παρουσία του διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Alexander Farnoux, η δήμαρχος τόνισε πως η παρουσία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας για έναν και πλέον αιώνα μόνο τυχαία δεν είναι. «Οι μακροχρόνιες πολιτιστικές σχέσεις», σημείωσε η κ. Τσανάκα, «αλλά και η συμβολή της Γαλλίας σε σημαντικές στιγμές της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας καθιστούν περισσότερο από προφανείς τις εκλεκτικές ιδεολογικές συγγένειες των δύο λαών, τα κοινά πιστεύω στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία. Η πόλη αυτή είχε και έχει έντονη παρουσία της Γαλλικής κουλτούρας και αυτό θα συνεχιστεί. Ευελπιστούμε πως και άλλοι τομείς πέραν των ανασκαφών θα αποτελέσουν τομείς συνεργασίας».

«Χάρη στις Γαλλικές ανασκαφές», συνέχισε η δήμαρχος, «και αργότερα εκείνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια αρχαία πόλη «ανασαίνει» σχεδόν ζωντανή μπροστά στον επισκέπτη. Για το Δήμο Καβάλας αυτό ο αρχαιολογικός χώρος είναι μια μεγάλη ευθύνη γιατί θα πρέπει να δημιουργήσει μαζί με τις άλλες αρμόδιες αρχές ένα περιβάλλον ανάλογο της σημασίας του χώρου, ώστε η επίσκεψη να γίνει εμπειρία. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως πιστεύω και οι προηγούμενες, είναι στη διάθεση της αρχαιολογικής κοινότητας για συνεργασία και συνδρομή. Είναι όμως καθήκον, των κατοίκων και των αρχών του τόπου ως διαχειριστές αυτού του χώρου και της σημασίας που έχει να τον παραδώσουν στις επόμενες γενιές  στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».

Αναφορά έκανε η Δήμητρα Τσανάκα και στην υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για την UNESCO λέγοντας ότι «η συγκυρία αυτής της έκθεσης δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Όπως όλοι γνωρίζετε ο φάκελος της υποψηφιότητας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO έχει κατατεθεί. Είμαι απολύτως βέβαιη πως η γαλλική πλευρά στηρίζει ολόψυχα την προσπάθεια και τους ευχαριστώ εκ των προτέρων από καρδιάς. Για τη σημασία αυτού του εγχειρήματος στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς θα μιλήσουν άλλοι, ειδικότεροι εμού.

«Προσωπικά», συμπλήρωσε η δήμαρχος, «θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του χώρου για την ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθηση της τοπικής κοινωνίας. Μαζί θ’ αγωνιστούμε για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης και είμαι στη διάθεση σας για κάθε σκέψη ή δράση που θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τους προκατόχους μου στον πρώην Δήμο Φιλίππων και στο Δήμο Καβάλας τους κ. Λευτέρη Κωταίδη, Λάζαρο Τσαταλμπασίδη και Κωστή Σιμιτσή για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στο θέμα της ολοκλήρωσης του φακέλου υποψηφιότητας των Φιλίππων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της απότισε φόρο τιμή σε όσους εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες για να υπάρχει το σημερινό αποτέλεσμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά, «επιβάλλεται να αναφερθούμε στους αρχαιολόγους, τους αρχιτέκτονες, τους εργάτες και τους επιστάτες, και βεβαίως τους φοιτητές που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στις ανασκαφές στην περιοχή των Φιλίππων. Θα ήθελα να κάνουμε περισσότερα βήματα γνωριμίας και να τους δούμε να εντάσσονται στην κοινωνική ζωή του Δήμου. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη σειρά εκδηλώσεων και να ευχηθώ οι επόμενες γενιές να γιορτάσουν στο διάβα του χρόνου πολλές άλλες παρόμοιες επετείους στο ίδιο κλίμα ειρήνης και φιλίας που απολαμβάνουμε εμείς απόψε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου