Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Δεν αρκεί η υπηρεσιακή δραστηριότητα για την αποφυγή εξάπλωσης της ευλογιάς στο ζωικό κεφάλαιο (βίντεο)




Σύσκεψη για το θέμα της ευλογιάς είχε το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος με παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, μετά και το πρώτο κρούσμα που παρουσιάστηκε στην περιοχή μας, σε κτηνοτροφική μονάδα της Μουσθένης.

Ο κ Μαρκόπουλος ανέφερε πως "η ευλογιά είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να λήξει μόνο με την υπηρεσιακή δραστηριότητα, αλλά απαιτείται η επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων, των εμπόρων ζωοτροφών, των μεταφορέων γάλακτος και ζώων, και όλων όσων εμπλέκονται άμεσα με την διαδικασία της κτηνοτροφικής παραγωγής. Μόνο αν υπάρξει μια συντονισμένη επαγρύπνηση θα μπορέσουν και να αποδώσουν τα μέτρα και να πούμε ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στην Μουσθένη είναι αποσπασματικό. Αν όμως δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, τότε το πρόβλημα δεν θα μπορέσει να λυθεί μόνο με τις υπηρεσιακές παρεμβάσεις που θα κάνουμε."

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι "Στον βαθμό που μπορούν να έχουν αποτελέσματα, θα υπάρξουν απολυμάνσεις σε λάστιχα αυτοκινήτων. Όμως αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν από μόνα τους, γιατί ο άνθρωπος με μια απλή επαφή, με το πάτημα των παπουτσιών του επί παραδείγματι, μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια. Ο άνθρωπος δεν νοσεί, αλλά μηχανικά μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Είναι ένα θέμα που αν προσέξουμε λίγο θα το ξεπεράσουμε."

Στο ίδιο θέμα, καθώς και στον μικρό αριθμό κτηνιάτρων που διαθέτει το τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Καβάλας (στον οποίο θα προστεθούν, σε επικουρικό ρόλο, κτηνίατροι από την Δράμα αλλά και συνταξιούχοι κτηνίατροι) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου