Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Σε 10 ημέρες στην Ελλάδα το γεωτρύπανο της Energean Oil & Gas - Στα τέλη Νοεμβρίου στην Καβάλα - Αφιέρωμα του Oilbarrel.com στην δράση της εταιρείας - Σε ρυθμούς συντήρησης στην Kavala Oil




Καθ' οδόν για την χώρα μας βρίσκεται το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Energean Oil & Gas, το οποίο αναμένεται να καταφτάσει στα ελληνικά ύδατα σε περίπου 10 ημέρες (καιρού επιτρέποντος). Το γεωτρύπανο Energean Force, αφού καταπλεύσει στην Αθήνα, θα περάσει από μια φάση απαραίτητων εργασιών και κατόπιν θα ξεκινήσει το ταξίδι για την Καβάλα, στην οποία προβλέπεται να φτάσει στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Ως γνωστόν, το γεωτρύπανο (το οποίο είναι γερμανικής κατασκευής και αποκτήθηκε από την εταιρεία KC Deutag) θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στην περιοχή του Πρίνου, ενώ αργότερα θα "πιάσει δουλειά" και σε άλλες περιοχές στις οποίες έχει αναλάβει δράση η Energean Oil & Gas. Στον ρόλο του γεωτρύπανου (αλλά και στις άλλες τρέχουσες δραστηριότητες της εταιρείας) αναφέρθηκε, από το βήμα του συνεδρίου Balkans & Adriatic Oil & Gas Summit, ο επικεφαλής της Energean, Μαθιός Ρήγας.

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας αποκάλυψε το ενδιαφέρον της Energean για το διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, όχι μόνο για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, αλλά και για τα 3 χερσαία οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα, τα οποία όπως είπε αποτελούν τη φυσική συνέχεια των παραχωρήσεων σε Ιωάννινα και Κατάκολο που ήδη έχουν δοθεί στην εταιρεία. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε τα 20 θαλάσσια οικόπεδα αξιολογούνται από την εταιρεία.

Ο επικεφαλής της πετρελαϊκής παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 225 εκατ. δολάρια με στόχο να αυξηθεί στα 5 έως 10 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα η παραγωγή από την περιοχή του Πρίνου. Θα γίνουν συνολικά 15 γεωτρήσεις τα επόμενα 2 χρόνια 7 στον Πρίνο, 1 στο Βόρειο Πρίνο και 7 στο πεδίο Ε, ενώ η εταιρεία θα εγκαταστήσει 2 θαλάσσιες πλατφόρμες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρήγας τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό και συμφωνία των τοπικών κοινωνιών υπογραμμίζοντας ότι στην Καβάλα η εταιρεία λειτουργεί επί 30 χρόνια και αποτελεί παράδειγμα «συμβίωσης» με δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Επενδύσαμε ήδη 200 εκατ. για να κρατήσουμε ζωντανό το μοναδικό κοίτασμα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Αφιέρωμα του Oilbarrel.com στην δράση της εταιρείας

Την ίδια ώρα, θετικές κριτικές για την δράση της στον Πρίνο απέσπασε η Energean Oil and Gas από το έγκυρο Oilbarrel.com, καθώς σε πρόσφατο δημοσίευμά του τονίζει ότι η ελληνική πετρελαϊκή φανέρωσε τις πραγματικές δυνατότητες των κοιτασμάτων της περιοχής στα επτά χρόνια που τα διαχειρίζεται.

Μέσα από τις προσπάθειες που έγιναν, τα δυνητικά αποθέματα του Πρίνου αυξήθηκαν από τα 2 σε 30 εκατ. βαρέλια και η παραγωγή από τα 800 στα 1800 βαρέλια ημερησίως. Παράλληλα, γίνεται λόγος για το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 222 εκατ. δολαρίων της Energean, με στόχο την αύξηση της παραγωγής στα 10.000 βαρέλια ως το 2016, μέσω 15 γεωτρήσεων δίχως μάλιστα να μιλάμε για νέες ανακαλύψεις.

Ο πρόεδρος και διευθύνοντας της Energean, Μαθιός Ρήγας, μίλησε για τις προοπτικές της στο Oil Barrel και τόνισε ότι εκτός από τον Πρίνο, η εταιρεία έχει μεγάλα σχέδια για την διεξαγωγή ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, με αφετηρία τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο δεύτερος αδειοδοτικός γύρος στην Ελλάδα που θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες και θα αφορά το Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, ενώ στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη της ΝΑ Ευρώπης, η Energean έχει υποβάλει αιτήσεις για τέσσερα οικόπεδα στον διαγωνισμό που πραγματοποιεί το Μαυροβούνιο από κοινού με την Mediterranean Oil & Gas, ανταγωνιζόμενη γνωστά ονόματα του κλάδου, όπως η Eni, η Novatek και η OMV.

Στην ισραηλινή ΑΟΖ, η Energean απέκτησε 25% συμμετοχή στα οικόπεδα Σάρα και Μύρα, με την πρώτη γεώτρηση να προγραμματίζεται εντός του 2015. «Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει έναν εντελώς νέο χώρο για την Κύπρο, το Ισραήλ και την όλη περιοχή», δήλωσε σχετικά ο κ. Ρήγας.
Ο ίδιος τόνισε ότι «βλέπουμε τον εαυτό μας ως περιφερειακό πρωταθλητή. Έχουμε τις λειτουργικές δυνατότητες για εργασίες τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα».

Σε ρυθμούς συντήρησης στην Kavala Oil

Κατά τα άλλα, στην Kavala Oil οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι εδώ και λίγες ημέρες, καθώς από την Δευτέρα έχει ξεκινήσει η τακτική συντήρηση των εγκαταστάσεων και των μονάδων της βιομηχανίας. Οι εργασίες συντήρησης θα ολοκληρωθούν σε περίπου 15 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου