Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ερευνητικό κέντρο ΑΜΘ, συγχώνευση Kavala Oil με Energean Oil & Gas και αεροδρόμιο Χρυσούπολης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον




Συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξή του. Αφού ξεπεράστηκε  η διάσταση απόψεων για το αν πρέπει ο δήμος να καταβάλλει τα έξοδα μετακίνησης των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων  στην Αθήνα για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ,  με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα να καλεί τους επικεφαλής που επιθυμούν να δώσουν το «παρών»  να το δηλώσουν και τον Μάκη Παπαδόπουλο να λέει ότι όποιος επιθυμεί να πάρει μέρος, να πληρώσει από την τσέπη του, η συνεδρίαση κύλησε  με κάποια πολύ ενδιαφέροντα θέματα και το ίδιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις .

«Ο Δερμεντζόπουλος προκαλεί το καβαλιώτικο αίσθημα»

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε στην πρόταση του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου  να δοθεί η άδεια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την ίδρυση 4 Ερευνητικών Ινστιτούτων, με έδρα τη Θράκη και την Αθήνα, το ένα μάλιστα, αυτό του Ενεργειακού Σχεδιασμού,  να έχει έδρα τη Ξάνθη , αγνοώντας εξόφθαλμα την Καβάλα, η οποία διαθέτει το ΤΕΙ Καβάλας που κρατά τα σκήπτρα στον τομέα της ενέργειας με το Τμήμα Πετρελαίων και Φυσικού Αερίου.

«Το Δημοκρίτειο,  που “πάγωσε” με την παρέμβασή του την ίδρυση Ανοιχτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με έδρα το ΤΕΙ Καβάλας , έρχεται τώρα να συστήσει Ερευνητικά Ινστιτούτα , για να λυμαίνεται προφανώς τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ  που ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια ευρώ», όπως δήλωσε ο κ. Σιμιτσής. «Με αυτή τη γελοιότητα κυβερνούν οι κυβερνώντες . Ακόμη μια φορά απαξιώνεται το ΤΕΙ μας, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να το σκοτώσουμε πριν γεννηθεί. Σαν να έχει η Ξάνθη τα πετρέλαια και τον κίνδυνο να γίνει LNG», είπε απευθυνόμενος στη δήμαρχο ο Κωστής Σιμιτσής,  με τη Δήμητρα Τσσνάκα  να συμφωνεί και μάλιστα να δηλώνει: «Να εγκρίνουμε  απόψε κιόλας ένα ψήφισμα,  έστω και τριών αράδων, το οποίο να ενεχυρίσουμε στους βουλευτές μας  για να κάνουν παρέμβαση στη βουλή και στο υπουργείο».

Η συγχώνευση της Energean Oil & Gas με την Kavala Oil

Ο κ. Σιμιτσής έκανε, επίσης, αναφορά στο ζήτημα της απορρόφησης της Καβάλα Oil από την Energean Oil & Gas, τονίζοντας  ότι με αυτή την εξέλιξη αλλοιώνεται η φυσιογνωμία μιας επιχείρησης που λειτούργησε με πολύ κόπο  και ανατρέχοντας στο παρελθόν και συγκεκριμένα,  σε μια σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ το 2012, όταν ο  ίδιος είχε ζητήσει από τον κ. Μανιάτη να έχει συμμετοχή  ο δήμος στο ΔΣ χωρίς  δικαίωμα ψήφου για να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα,  με άπαντες τότε να το αποκλείουν χωρίς δεύτερη συζήτηση. Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Βαγγέλης Παππάς είπε ότι στο καταστατικό σύστασης της εταιρίας  ορίζεται ότι για κάθε αλλαγή πρέπει να συναινεί το ΥΠΕΚΑ  και ότι νομικοί και φοροτεχνικοί έχουν ήδη εξουσιοδοτηθεί να φωτίσουν τους εργαζόμενους για την εξέλιξη αυτή μέχρι τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

«Ένας  Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού» εντός του Δημοτικού Συμβουλίου!

Πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» κατέθεσε η Συμπαράταξη Πολιτών  και ο Άρης Βέρρος,  όπως ακριβώς συνέβη στα Δημοτικά Συμβούλια της Κέρκυρας και των Χανίων.


Επιφυλακτικός και πρόχειρος να απαντήσει εμφανίστηκε ο Κωστής Σιμιτσής , λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του «Ελ. Βενιζέλος». Την άποψη  ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι ιδιώτες επενδυτές εξέφρασε ο Μάκης Παπαδόπουλος, ενώ θετικός ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Παππάς. Την παράσταση έκλεψε ο Ηλίας Ιωαννίδης,  όταν αφού άκουσε τους επικεφαλής, χαρακτήρισε τον κ. Σιμιτσή «Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού»!  «Αναπαράγονται για ακόμη μια φορά σε αυτή την αίθουσα  τα σταλινικά πρότυπα μιας αριστεράς που  δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι πουθενά στον κόσμο», ανταπάντησε επί προσωπικού ο κ. Σιμιτσής,  με τον Χρήστο Ποτόλια να ερμηνεύει την δήλωσή του ως μομφή προς το ΚΚΕ και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  Γιώργο Γραμμένο να υπογραμμίζει ότι η μομφή αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ!  Τελικά έγινε δεκτή η πρόταση της κ. Τσανάκα να συζητηθεί το θέμα στην παράταξή της – γιατί «οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είναι πρόβατα», όπως είπε  – και να επανέλθει το αίτημα στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος συνεχάρη τους διοργανωτές του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, η αρτιότητα του οποίου επιτάσσει να πάρει πανελλαδική διάσταση και η κ. Τσανάκα τόνισε ότι το Φεστιβάλ είχε την οικονομική στήριξη του δήμου, αλλά πλέον, ο υπεύθυνος καθηγητής, ο κ. Πογαρίδης, πρέπει να αναζητήσει κι  άλλες συμμαχίες για να το αναδείξει σε μια άλλη διάσταση, όπως και έγινε άλλωστε. Το θέμα της διεκδίκησης των 1.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στη ΔΕΠΟΣ, χωρίς όμως να αξιοποιηθούν, έθεσε ως ερώτημα στη διοίκηση ο Χρήστος Ποτόλιας, με τη δήμαρχο να απαντά αργότερα ότι  ωρίμασαν, πλέον, οι συνθήκες για να αρχίσει ο δήμος δικαστικούς αγώνες.

Αν υπάρχει εξέλιξη σχετικά με τη δημοσιονομική διόρθωση για τις 616.000 από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς  ρώτησε ο Λεωνίδας Παππάς , όπως και αν η διοίκηση προετοιμάστηκε για το επόμενο βήμα  μετά τη διόρθωση,  προκειμένου να προσφύγει ο δήμος στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η δήμαρχος, πάντως, απάντησε ότι οι «δικηγορίστικοι» ισχυρισμοί του δήμου δεν έγιναν με θέρμη αποδεκτοί από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο, μάλιστα, εμφανίστηκε ενοχλημένο.


Ερωτήματα τέθηκαν και για το Κοινωνικό Κατάστημα,  με τη δήμαρχο να εξαγγέλλει τη σύντομη μεταφορά του στο κέντρο και την ενίσχυση του «ΣτηρίΖΩ» και με άλλες προνοιακές δομές του δήμου, ώστε να λειτουργήσει πιο ισχυρό τα Χριστούγεννα.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου