Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη για τα εκτεταμένα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες του δήμου Νέστου
Εδώ και περίπου δύο μήνες, οι δημότες σε ένα μεγάλο μέρος του δήμου Νέστου, για την ακρίβεια όλος ο ορεινός του όγκος, δηλαδή ο πρώην δήμος Ορεινού, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας. Πέραν της έλλειψης διαδικτύου, τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί δύσκολη και οι επικοινωνία τους μέσω τηλεφώνων, ενώ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν εκπέμπουν πάντα. 

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα αφορά σε περίπου δύο χιλιάδες κάτοικους του δήμου Νέστου, που ζουν με νεκρά τα σταθερά και τα κινητά τους τηλέφωνα και επίσης δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα εδώ και 45 ημέρες διαρκεί τις περισσότερες ώρες την ημέρα και κάποιες φορές πολλές συνεχόμενες μέρες. Σημειωτέον ότι το πιο δυσπρόσιτο αλλά και πολυπληθέστερο χωριό της περιοχής απέχει από την εγγύτερη υγειονομική μονάδα τουλάχιστον 40 λεπτά, οπότε η επικοινωνία καθίσταται πολυτιμότερη.

Υπενθυμίζουμε πως πριν από ένα περίπου χρόνο προκηρύχθηκε το έργο Rural Broadband το οποίο υπόσχεται να προσφέρει έως το 2015 «Γρήγορο Διαδίκτυο» σε περίπου 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, με την διαδικασία των ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το έργο στόχο είχε τη γεφύρωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, αφού θα προσέφερε τη δυνατότητα παροχής γρήγορου Internet σε όλες τις αγροτικές περιοχές παρέχοντας ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι στερούνται ενός αγαθού που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης, ενημέρωσης και εξέλιξής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι διαφώνησε και διαφωνεί γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο έργο με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Ανεξάρτητα όμως από την διαφωνία μας για την επιλογή υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ, θεωρούμε ότι το έργο είναι σημαντικό για τις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. 

Όμως μέχρι σήμερα, πολλές αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να στερούνται τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία τέτοιων περιοχών αδυνατούν να συνταγογραφήσουν με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται στην προσπάθεια προμήθειας φαρμάκων. Κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να έχουν πρόσβαση στο internet. Πολλοί μαθητές για να μπορέσουν να κάνουν τις εργασίες που τους ανατίθενται από τα σχολεία τους αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η εξάπλωση και η χρήση του διαδικτύου στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, πέραν της διασύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες και μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ανάπτυξης και ευρύτερης προβολής του τόπου αλλά και των τοπικών προϊόντων.

Επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη την επικράτεια της χώρας,

Επειδή η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ δεν έφερε και τις αντίστοιχες επενδύσεις ώστε να καλύπτεται όλη η επικράτεια της χώρας με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο ούτε βελτίωσε τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας,

Επειδή είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να υπάρχουν περιοχές της χώρας που για χρονικό διάστημα άνω των 40 ημερών να μην έχουν πρόσβαση στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία ή στο διαδίκτυο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιους λόγους οφείλεται η παρατεταμένη αδυναμία επικοινωνίας των κατοίκων μέσω σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στη συγκεκριμένη περιοχή και σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το προαναφερόμενο ζήτημα;

Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να υπάρχει, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου Rural Broadband, δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο των κατοίκων των αγροτικών περιοχών;

Ο ερωτών βουλευτής
Χρήστος Καραγιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου