Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου: Ταμειακά υπόλοιπα, αναστολή λειτουργίας πολεοδομικού τμήματος, τέλη ταφής και γήπεδο Πέρνης στην ημερήσια διάταξη (βίντεο)




Αρκετά θέματα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέστου, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο δημαρχιακό μέγαρο στην Χρυσούπολη. Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος μίλησε για τα ταμειακά υπόλοιπα του δήμου, αναφερόμενος σε μια έκθεση οικονομικών δεδομένων η οποία είχε παραγγελθεί από τον πρώην δήμαρχο Σάββα Μιχαηλίδη και ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης που έγινε από τον προϊστάμενο διεύθυνσης διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών Νίκο Κοντοστόλη ήταν τα εξής:

1 Τακτικά έσοδα 378.449 €
2 Τακτικά έσοδα ειδικών σκοπών
(για επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ όπως η Ευνεστία)
107.769 €
3 Έκτακτα ανειδίκευτα 28.592,53 €
4 Έκτακτα ειδικευμένα (επιχορηγήσεις ΕΣΠΑ,
πυροπροστασία κλπ)
1.557.224,29 €
5 ΣΑΤΑ 776.997,71 €
6-7-8 Κρατήσεις-ειδικευμένα, κρατήσεις εξοφλημένων
ΧΕ, κρατήσεις μη εξοφλημένων ΧΕ
72.596,94 €
Σύνολο εσόδων
2.921.630,61 €

Από το ανωτέρω ποσό, σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσά που αντιστοιχούν στις κατηγορίες 2, 4 και 5 έχουν δεσμευτεί για υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τον δήμο και θα πρέπει να αποδοθούν σε ΝΠΔΔ, σχολικές επιτροπές, έργα ΕΣΠΑ, έργα ΣΑΤΑ κλπ. Το υπόλοιπο ποσό (της τάξης των 479.638,95 €) είναι πιστώσεις μη δεσμευμένες, που μπορούν να διατεθούν για την πληρωμή πάσης φύσεως δαπανών, με μοναδική δέσμευση την εξόφληση από αυτό το ποσό των 72.596,94 € (κατηγορίες 6-7-8), που αποτελούν κρατήσεις τρίτων προς απόδοση.

Συνεπώς το εναπομείναν υπόλοιπο όλων των κατηγοριών εσόδων ανέρχεται σε 407.042,01 €. Την ίδια χρονική στιγμή (η έρευνα έγινε στις 25 Αυγούστου) οι οφειλές του δήμου (ανεξόφλητα χρηματικά εντάλματα και παραστατικά εξόδων) ανέρχονταν σε 295.681,93 €. Συνεπώς το πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται σε 111.360,28 €.



Ο κ. Τσομπανόπουλος, επίσης, μίλησε για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων (μιλώντας για καταγγελίες γονέων ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους φοβούνται να μεταβούν στα σχολεία τους λόγω της αυξημένης παρουσίας τους και για το εθελοντικό προσωπικό που ασχολείται με την τροφοδοσία τους και εκτιμώντας ότι η πρόσληψη εργαζόμενων με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα δώσει την δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού),  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του πρώην δήμου Ορεινού όσον αφορά την πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση (για τα οποία τόνισε ότι θα γίνει μια μικρή τεχνική παρέμβαση για την ενίσχυση του σήματος σε ορισμένα χωριά μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα από την Digea), την εκστρατεία που έχει ήδη ξεκινήσει για την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα ανακύκλωσης, για την θεομηνία του περασμένου Αυγούστου στην Κεραμωτή (για την οποία τόνισε ότι τα πεσμένα δέντρα θα κοπούν και τα ξύλα θα δοθούν σε άπορους κατοίκους της Κεραμωτής για τις κρύες μέρες του χειμώνα) και το γήπεδο της Πέρνης, για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα απομακρυνθεί η αυθαίρετη κατασκευή (στέγαστρο) στην κερκίδα, καθώς από την μια είναι αρκετά επικίνδυνη για την ασφάλεια των φιλάθλων και από την άλλη υπάρχει εντολή εισαγγελέα.

Στην εισήγησή του ο πρώην δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η καθημερινότητα δεν τελειώνει ποτέ αλλά γεννάει νέα προβλήματα, τα οποία η διοίκηση του δήμου είναι υποχρεωμένη να τα λύνει, ενώ για την ανακύκλωση σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης του φορέα για την υποδοχή και διαλογή των απορριμμάτων. Από την άλλη, ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Αμπεριάδης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διαδημοτική και πολιτική στρατηγική για την ανακύκλωση, ενώ ζήτησε από την δημοτική αρχή να πάρει αρνητική θέση στην πώληση του αεροδρομίου της Χρυσούπολης.

Στην συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή τα δημοσιεύματα για ασαφή εικόνα όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με ένα ποσό της τάξης των 38.000 € να έχει καταχωρηθεί σε μη εγκεκριμένα τιμολόγια) και τις οφειλές της ΔΕΥΑ Νέστου. Ο κ. Τσομπανόπουλος διάβασε τις διαπιστώσεις μιας υπαλλήλου του δήμου η οποία συμμετείχε στον σχετικό έλεγχο, διαπιστώσεις οι οποίες -όπως τόνισε- θα βοηθήσουν στην καλύτερη έρευνα του ζητήματος χωρίς να θιχτούν υπολήψεις, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Νέστου Νίκος Γαβριηλίδης υπογράμμισε ότι το θέμα των υποχρεώσεων της επιχείρησης θα ξεκαθαρίσει μόλις συνταχθεί το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής. Οι κ. Μιχαηλίδης και Αμπεριάδης, από την πλευρά τους, κάλεσαν τον δήμαρχο Νέστου να πάει στον εισαγγελέα αν και εφόσον διαθέτει στοιχεία, με τον πρώην δήμαρχο Νέστου να απαντάει πως "η λάσπη της προεκλογικής περιόδου πρέπει να σταματήσει. Αν δεν έχετε στοιχεία όλα όσα υπαινίσσεστε αποτελούν συκοφαντική δυσφήμηση."

Από εκεί και πέρα η συζήτηση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, από τα οποία ξεχώρισαν:


  • η αναπροσαρμογή των τελών χρήσης δημοτικών νεκροταφείων, ένα θέμα που τέθηκε με αφορμή το γεγονός ότι πολλοί Καβαλιώτες προτιμούν να θάβουν τους δικούς τους ανθρώπους σε κοιμητήρια του δήμου Νέστου με το σκεπτικό των χαμηλών τελών ταφής (αποφασίστηκε ότι τα τέλη για τους ετεροδημότες θα ανέρχονται σε 200 €), και

  • η αναστολή της λειτουργίας του τμήματος πολεοδομικού σχεδιασμού, μια απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία λόγω του ότι -σύμφωνα με τον κ. Τσομπανόπουλο- από τους 10 μηχανικούς που απασχολούντο στον δήμο Νέστου απέμειναν οι 3 εξαιτίας της απόφασης του κ. Μιχαηλίδη να μετακινηθούν οι μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου σε άλλους δήμους. Το θέμα προκάλεσε νέα διαμάχη μεταξύ των κ. Τσομπανόπουλου και Μιχαηλίδη, με τον δεύτερο να τονίζει ότι η μετακίνηση αυτή δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο τμήμα πολεοδομίας από την στιγμή που στον δήμο εργάζονται 8 μηχανικοί εκ των οποίων θα μετακινηθούν 3 -σημειώνοντας, δε, ότι οι 5 εναπομείναντες μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας ως τον Μάρτιο του 2015, οπότε και θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα έργα στον δήμο- και τον πρώτο να δεσμεύεται ότι θα ζητηθεί διοικητική υποστήριξη από το αντίστοιχο τμήμα πολεοδομίας του δήμου Καβάλας και θα ξεκινήσει την διαδικασία για την πρόσληψη -μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια- μηχανικών στον δήμο Νέστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου