Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας επαναφέρει το αίτημα για την παραχώρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου - Εκδήλωση μνήμης για την στέγαση της δικαιοσύνης στην Καβάλα




Ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο είχε περιέλθει σε ύπνωση εδώ και πολλούς μήνες, φαίνεται να επαναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας με αφορμή την διεξαγωγή εκδήλωσης ιστορικής μνήμης (την επόμενη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας) για την ιστορία της στέγασης της δικαιοσύνης στην πόλη -από την απελευθέρωσή της ως και σήμερα.


Το αίτημα αυτό δεν είναι άλλο από την παραχώρηση του παλαιού δικαστικού μεγάρου της Καβάλας στην δημοτική αρχή, με σκοπό να το αξιοποιήσει κατά βούληση. Ως γνωστόν, το παλαιό δικαστικό μέγαρο εγκαταλείφτηκε το 2010 για να μετεγκατασταθούν οι υπηρεσίες που εδράζονταν σε αυτό στο νέο δικαστήριο, επί της οδού Τενέδου, με αποτέλεσμα το παλαιό κτίριο να εγκαταλειφθεί. Στο παρελθόν, μάλιστα, είχαμε γίνει μάρτυρες προσπαθειών από εθελοντικές οργανώσεις για την συντήρηση του κτίσματος (όπως το βάψιμο των εξωτερικών του τοίχων), ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 ο δήμος Καβάλας είχε προχωρήσει σε έναν καθαρισμό του εσωτερικού (εκτιμώντας, ίσως, ότι θα του παραχωρηθεί εντός του 2013 -κάτι, βέβαια, που ποτέ δεν έγινε). Ωστόσο πέραν τούτου λίγα πράγματα έχουν γίνει καθώς εδώ και αρκετά χρόνια το κτίριο διεκδικούν 2 υπουργεία (Δικαιοσύνης και Οικονομικών)

Όπως ανέφερε στο fonikavalas.blogspot.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου "όταν μετακομίσαμε στο νέο δικαστικό μέγαρο, η παραχώρηση του παλαιού κτιρίου στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων ανακλήθηκε, με συνέπεια το κτίσμα να επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιες υπόνοιες ότι το κτίριο έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν σταματήσαμε (σε συνεργασία με την δημοτική αρχή) να διεκδικούμε το κτίριο για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, μιλάμε για ένα ιστορικό κτίσμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την δικαιοσύνη. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί ιδιώτης.

Εξ όσων γνωρίζουμε, το αίτημα για παραχώρηση του παλαιού δικαστικού μεγάρου έχει ήδη τεθεί από την νέα δημοτική αρχή, με έναν συνεργάτη της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα να αναζητάει όλες τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες του θέματος. Οπωσδήποτε και εμείς θα βοηθήσουμε κατάλληλα, καθώς δεν πρέπει να λείψει ούτε ένας από την προσπάθεια αυτή - όλοι πρέπει να βαδίσουμε ενωμένοι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου