Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Παύθηκε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλος Βεντούρης - Καμία ανησυχία για νέες προσλήψεις στο ΓΝ Καβάλας και μαγνητικό τομογράφο




Χωρίς καμία πρότερη προειδοποίηση, μια μόλις εβδομάδα πριν την λήξη της θητείας του, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Θρασύβουλος Βεντούρης παύθηκε από τα καθήκοντά του με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου. Η απόφαση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα και την παραίτηση του ενός εκ των 2 υποδιοικητών Παύλου Παπαδόπουλου, αφήνοντας ουσιαστικά ακέφαλη την 4η ΥΠΕ (με τον έτερο υποδιοικητή Κωνσταντίνο Μόσχο να αναλαμβάνει να καλύψει και τα 2 κενά).

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Βεντούρης κάνει λόγο για «μια απόφαση έωλη νομικά, αναιτιολόγητη, η οποία ακροβατεί επικίνδυνα στο όριο των αρμοδιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού» και αναφέρει ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Το νόμιμο ή μη της απόφασης αυτής θα κριθεί από το ΣΤΕ στο οποίο και έχω ήδη προσφύγει. Αυτό όμως που αξίζει να αναδειχθεί είναι το πολιτικό και ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης» τονίζει.

Όπως αναφέρει ο κ. Βεντούρης, «εδώ και δύο περίπου χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, εφαρμόζω μια πολιτική μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης στο πεδίο της ευθύνης μου. Μια πολιτική που έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και έχει ψηφιστεί από την Βουλή. Η δουλειά αυτή έχει μέχρι σήμερα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και έχει τύχει της αναγνώρισης τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου, όσο και των συναδέλφων – συνεργατών μου, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν εύκολη. Συγκρουστήκαμε με κάθε λογής συμφέροντα – τοπικά, οικονομικά, συντεχνιακά. Αυτό έγινε προτάσσοντας την μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια και έχοντας την πλήρη στήριξη των Υπουργών Υγείας με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ. Σήμερα, ο αναπληρωτής Υπουργός φαίνεται να επιλέγει να διαχειριστεί τα πράγματα με μια διαφορετική και ξεπερασμένη λογική, που βασίζεται στη ρουσφετολογία και την ικανοποίηση των ημετέρων. Μια λογική που εκθέτει τόσο το ίδιο το Υπουργείο όσο και τον πολιτικό μας φορέα, ο οποίος τόσο κόστος έχει πληρώσει για την υπεύθυνη και συνεπή μεταρρυθμιστική του πολιτική».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βεντούρης σημείωνει ότι «η παλαιοκομματική λογική του αναπληρωτή Υπουργού ήταν εμφανής και στην πρόσφατη περιοδεία του στις δομές Υγείας του νομού Κιλκίς. Η διαφωνία μου, τόσο με τη λογική αυτή όσο και με την περιοδεία αποτέλεσε και την αφορμή για την επίδειξη ισχύος από πλευράς του με την “παύση” μου».

«Υπηρετώ τον χώρο της δημόσιας υγείας εδώ και πάνω από 37 χρόνια και γνωρίζω καλά πόσο βαρύ κόστος έχει πληρώσει η Υγεία εξαιτίας αυτών των μαυρογιαλούρειων πρακτικών. Δυστυχώς, συνεχίζει να το πληρώνει ακόμη και σήμερα. Σε ότι με αφορά, θα συνεχίσω να μάχομαι για ένα σύγχρονο δημόσιο Σύστημα Υγείας, αξιοκρατικό , με κέντρο τον άνθρωπο, απαλλαγμένο από παλαιοκομματικές αντιλήψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Την αποπομπή του Θρασύβουλου Βεντούρη σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media και ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης. Ο κύριος Τσάμης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο τρόπος και ο λόγος που επαύθη ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Θρασύβουλος Βεντούρης, αποδεικνύουν ότι στην κυβέρνηση έχουν χάσει κάθε επαφή με τους στόχους που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Επιστρέφουν χαλαρά στις συνταγές του παρελθόντος της καταστροφής και της αυτοκαταστροφής τους. Η συμπεριφορά τους θυμίζει την παροιμία “τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς”. Τι να σου κάνει η ψήφος εμπιστοσύνης;»

Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν αναμένεται να επηρεάσει την διαδικασία των προσλήψεων νέου προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας αλλά ούτε και την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου (καθώς χρειάζεται η τελική υπογραφή του προέδρου της 4ης ΥΠΕ), καθώς ο διοικητής του ΓΝ Καβάλας Χρήστος Κοπατσάρης τόνισε στο fonikavalas.blogspot.gr ότι όλες αυτές τις διαδικασίες μπορεί να τις "τρέξει" ο κ. Μόσχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου