Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών το αίτημα της ΝΕΛ! - Συζήτηση στις 22 Οκτωβρίου;
Και ενώ περιμέναμε ότι το αίτημα της ΝΕΛ LINES για ελεύθερη δρομολόγηση χωρίς επιδότηση του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Μυτιλήνη», στη γραμμή Καβάλα- Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίο- Βαθύ Σάμου θα απορριπτόταν από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (λόγω και της πρόσφατης απόφασης του ιδίου περί έκπτωσης της εταιρείας από την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή), τελικά όχι απλώς κάτι τέτοιο δεν έγινε αλλά το αίτημά της παραπέμφθηκε από τον κ. Βαρβιτσιώτη στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο θα συνεδριάσει πιθανότατα στις 22 Οκτωβρίου.

Ως γνωστόν, για την κάλυψη της συγκεκριμένης γραμμής, είχε προηγηθεί σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και προθεσμίας 48 ωρών από το υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία επέδειξε ενδιαφέρον μόνο η ΝΕΛ.

Στελέχη της εταιρείας, μιλώντας στο ΑΠΕ για το θέμα, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η έγκριση του αιτήματος από το ΣΑΣ είναι μόνον τυπική, καθώς πλέον το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί το κόστος της συγκεκριμένης γραμμής, που εκτελεί τώρα με απευθείας ανάθεση και μετά από σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, η εταιρεία Hellenic Seaways με το νήσος «Μύκονος» από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο που έχει ζητήσει η ΝΕΛ, δύο φορές την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, έναντι μισθώματος 93.825 ευρώ, το πλήρες δρομολόγιο.

Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των Ψαρών η εταιρεία Hellenic Seaways δεσμεύτηκε για την εκτέλεση μιας προσέγγισης την εβδομάδα, χωρίς επιδότηση, στο πλαίσιο του δρομολογίου Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη με το πλοίο «Αριάδνη», μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Το δρομολόγιο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τη διαδικασία προκήρυξης για τη συγκεκριμένη γραμμή

Να σημειωθεί ότι η ΝΕΛ, είχε κηρυχθεί την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας έκπτωτη από δύο άγονες γραμμές του βορειοανατολικού Αιγαίου με κατάπτωση των εγγυητικών της επιστολών και αποκλεισμό της από δημόσιους διαγωνισμούς για ένα χρόνο, με το αιτιολογικό της πλημμελούς και αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης των δρομολογίων.

Επρόκειτο για τη δρομολογιακή γραμμή Θεσσαλονίκη/Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ικαρία και τη γραμμή Λαύριο – Ψαρά – Μεστά Χίου.

Η εταιρεία με διοικητική της προσφυγή τότε, είχε αμφισβητήσει την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, ισχυριζόμενη, ότι «ελήφθη από αναρμόδιο όργανο άνευ ειδικής προ τούτο εξουσιοδοτήσεως χωρίς να υπάρξει γνωμοδότηση και να κληθεί υποχρεωτικά ο ενδιαφερόμενος να παράσχει εξηγήσεις».

Η ΝΕΛ είχε παράλληλα αναφέρει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας είχε προχωρήσει σε έκπτωση της εταιρείας από τις δύο γραμμές και σε απευθείας ανάθεση, κατόπιν αναμόρφωσης της δομής και του τρόπου των δρομολογίων, με αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων μισθωμάτων κατά 112,50% αυξημένα, ενώ προχώρησε και σε αδικαιολόγητη μείωση των χαρακτηριστικών του πλοίου που εκτελούσε τη γραμμή πριν από την έκπτωση της εταιρείας, βάζοντας ως ελάχιστο αριθμό κλινών επιβατών του συμμετέχοντος πλοίου 100 κλίνες αντί 250 που ήταν έως τότε.

Πάντως για τη ΝΕΛ, παρά το γεγονός, ότι είχε κηρυχθεί έκπτωτη, δεν υπήρχε κανένας περιορισμός να υποβάλλει αίτημα για ελεύθερη τακτική δρομολόγηση πλοίου, που διεξήχθη από το υπουργείο Ναυτιλίας στις 24 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου