Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Έτοιμα στα μέσα του 2015 τα 4000 hotspot για δωρεάν ασύρματο Internet - Στο πρόγραμμα και οι 4 δήμοι του νομού Καβάλας - Εκτός οι δήμοι Ξάνθης και Ιάσμου



Στην τελική ευθεία μπαίνει το δωρεάν ίντερνετ που έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση. Μέσα στους επόμενους μήνες η διαδικασία θα «τρέξει» και στα μέσα του 2015 αναμένεται να είναι έτοιμα τα πρώτα 4.000 hotspot για δωρεάν πρόσβαση στο internet.

Για το έργο συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ υπέβαλαν προσφορές τέσσερις εταιρίες:

- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
- ΤΕΛΕΣΤΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ε.Π.Ε.
- COSMOS BUSINESS SYSTEMS, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
- ΖΤΕ ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ
- ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

Οι προσφορές για το δωρεάν wifi θα ανοίξουν το πρωί της Πέμπτης και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αφού αξιολογηθούν, οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία-πλαίσιο με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Στα 15 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει το έργο περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015.

Στη δεύτερη φάση, θα ενταχθούν στο δίκτυο σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και χωροθέτησης μεγάλης έκτασης (π.χ. πάρκα, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι).

Για την πρώτη φάση του έργου, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 304 δήμους της χώρας (από τους 325), 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 λιμάνια και μαρίνες.

Στους δήμους αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι 4 δήμοι του νομού Καβάλας (Θάσου, Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου). Όσον αφορά την υπόλοιπη περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντύπωση προκαλεί η απουσία του δήμου Ξάνθης, ενώ από τους 304 δήμους απουσιάζει ο δήμος Ιάσμου

Πως θα συνδέονται οι πολίτες 

Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:

- Να έχουν απλή πρόσβαση στο Internet, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.
- Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
- Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.

Αργότερα, προβλέπεται και επέκταση του Wi-fi και σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού, (χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι κλπ).

Με πληροφορίες από newsit.gr

1 σχόλιο:

  1. μήπως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι το wifi είναι επιβλαβές για την υγεία μας (καρκινογόνο) και σε πολλές χώρες σιγά σιγά το απαγορεύουν. Και ειδικότερα στα σχολεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή