Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού η 15η Οκτωβρίου, και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Καβάλας διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών πάνω σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης ή είναι, πολλές φορές, καταδικασμένα να ζουν στο απόλυτο σκοτάδι.
Η αρχή έγινε το πρωί της Τετάρτης, με αντιπροσωπεία μελών του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας να διοργανώνει έναν μίνι "περίπατο" στους δρόμους της πόλης, με την στήριξη του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, ο πρόεδρος του οποίου Νικόλαος Μαυρογιαννίδης παρουσίασε μια ειδική τεχνική για την εύκολη πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες στα αστικά λεωφορεία. Η τεχνική αυτή (η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί σταδιακά σε όλα τα λεωφορεία του στόλου του Αστικού ΚΤΕΛ) συνίσταται σε μια ράμπα η οποία θυμίζει ελαφρώς τους καταπέλτες των επιβατικών πλοίων, και η οποία εξέρχεται από την πίσω πόρτα του λεωφορείου όταν αυτό βρίσκεται σε στάση προκειμένου να ακουμπήσει στο πεζοδρόμιο και να διευκολύνει την άνοδο και την κάθοδο των ατόμων με αναπηρία (Σχόλιο γράφοντος: Βέβαια αυτό προϋποθέτει, όπως είπε και ο κ. Μαυρογιαννίδης, να είναι ελεύθερο από εμπόδια όπως κουτιά, σκουπίδια ή και...μοτοσυκλέτες ή αυτοκίνητα). Επίσης ο κ. Μαυρογιαννίδης παρουσίασε και το νέο (για τα αστικά λεωφορεία της Καβάλας, μιας και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε άλλες πόλεις της χώρας) σύστημα για την "εκφώνηση", μέσω ηχογραφημένου μηνύματος, της επόμενης στάσης στην οποία πρόκειται να σταματήσει το λεωφορείο.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το βράδυ, με το προγραμματισμένο "Δείπνο στο Σκοτάδι", το οποίο πραγματοποιήθηκε σε γνωστή ταβέρνα στην ανατολική πλευρά της Καβάλας. Η ιδιομορφία αυτού του δείπνου ήταν το γεγονός ότι...τα φώτα της ταβέρνας δεν ήταν αναμμένα, με σκοπό όλοι οι παριστάμενοι -ακόμα και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα όρασης- να διαπιστώσουν ιδίοις όμμα σι πώς ζουν και τρώνε οι άνθρωποι με ολική ή μερική τύφλωση.
Ο φωτισμός της βιντεοκάμερας δεν ενεργοποιήθηκε σκοπίμως, με στόχο να απεικονίσει την πραγματική ατμόσφαιρα που επικρατούσε μέσα στην ταβέρνα.
Στο δείπνο, εκτός των άλλων, έδωσαν το παρόν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα -πλαισιωμένη από τους αντιδημάρχους πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα και καθαριότητας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά και την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Β'βάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Μαρία Φραντζεσκάκη, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Ανέστης Δημητριάδης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ Κώστας Αντωνιάδης και ο περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ -με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία- Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.
Τι είναι η Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού
Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.
Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου